14 juli 2016

Uit in Zeeland: Tropical Zoo Berkenhof Kwadendamme

Berkenhof, Tropical Zoo
Waar de Zeeuwen deze Tropical Zoo Berkenhof vaak liefkozend ‘de Vlindertuin’ noemen, is deze vlindertuin allang geen vlindertuin meer.
Dat wil zeggen, het is veel meer is dan dat. En aangezien ze nogmaals benoemd is tot het leukste ANWB uitje van Zeeland in 2016 reden wij richting Kwadendamme. Bij ons het beste testpanel dat we konden bedenken: kinderen!
De familie Antes opende trouwens in 1997 de deuren van Vlindertuin Berkenhof met enkelglazen tuinbouwkastjes van 400 m2, maar vandaag de dag is het zoveel meer dan dat. Een uit de hand gelopen hobby staat er op de website.
19_Berkenhof_s_Tropical_Zoo
Parkeermogelijkheden
Parkeren kan pal voor de Berkenhof, ook aan de zijkant trouwens.
Als je langs Berkenhof rijdt en de eerste weg links draait, rijd je op een grote parkeerplaats (met overigens een prachtig uitzicht). Parkeren is lekker gratis en dat is altijd goed.
Entree/prijzen
Baby’s en peuters zijn gratis.
Vanaf 3 jaar t/m 12 jaar: 10 euro
Vanaf 13 jaar t/m 64 jaar: 11 euro
En 65+ betaal je weer: 10 euro.
Voor groepen, schoolreizen zijn er overigens aparte tarieven.
En ook een jaarkaart is verkrijgbaar en deze heb je er al na een paar bezoekjes uit!
Wat ons betreft een prima prijs!
Het restaurant
Een groot voordeel is dat je er lekker kunt eten in het restaurant en dus als ouders niet gedoemd bent tot patat met een kroket of een frikadel. Schoondochter Loes staat aan het roer van het restaurant en samen met Jeroen (zoon van..) beheert ze de 200 zitplaatsen en maar liefst 100 terrasplaatsen.
Er wordt echt lekker gekookt met dagverse producten en er zijn veel mogelijkheden naast een borreltje, een hapje en een drankje en een lekkere lunch (zelfs een high-tea). Dit betekent voor ons dat we met onze kids daar fijn een dag kunnen vertoeven en tussendoor gezond en lekker kunnen lunchen!
De tuin
Als je langs de entree loopt, sta je gelijk in de Vlindertuin. Prachtige watervallen, vogels, kaaimannen, schildpadden, kikkers en nog veel meer. De kinderen keken hun ogen uit, voordat ze overigens weg renden en deze jungle op eigen houtje gingen ontdekken (altijd een goed teken).
Let wel: de vlinders zijn het meest actief op zonnige dagen (wie niet?). Op donkere dagen kan het zo maar lijken of er weinig vlinders zijn, maar ze houden zich dan meer schuil tussen en onder de bladeren.
De inrichting/het decor is echt fantastisch (tip: draag altijd een T-shirt, want het is hier bloedheet) en je waant je in de jungle.
IMG_2368
IMG_2365
IMG_2367
Donkere gang
Vanuit de Vlindertuin loop je door een ‘donkere ontdekkingsgrot’ (lees: kids-taal).
Waar je skeletten kunt bewonderen, gordeldieren en veel meer. Spannend doordat het donker is, maar leuk spannend zeg maar.
IMG_2353
Jurrassic Park
En wil je even proeven aan het tijdperk van Jurassic Park? Dat kan!
Grote dinosaurussen staan hier trots niet uitgestorven te zijn. De kinderen keken echt hun ogen uit!
“Mama? Dit is toch nep?” vroeg dochterlief, want voor een kind van 8 jaar, was dit heel indrukwekkend. Het enige waar we enigszins met verbazing naar keken waren de baby dino’s die gevangen hingen aan het plafond. Een bittere kijk in de toekomst hadden mens en dino naast elkaar geleefd.
O, en wat ook leuk is? Wij hebben de natuurklas gevolgd! Een kleine drie kwartier zit je boven de dinosaurussen in een snikheet lokaal (tip: draag hier altijd zomerkleding) en krijg je les over de natuur. In ons geval over slangen. En als bonus mochten we allemaal de Albino Ratslang om onze nek hangen (zie foto).
IMG_2273
IMG_2278
IMG_2270
slang ras
dino ras
anouk
IMG_2370
De jungle
De kids jungle? Hier zit je gerust een paar uur.
Dus ga je alleen? Neem lekker een boek mee, laptop of tijdschriften.
Tip: neem droge kleding mee en een handdoek.
Alla blue lagoon wanen de kinderen zich in een stukje jungle vol met bruggetjes, waterkantjes en klimpartijen. Onze kids renden overigens in onderbroek rond, schreeuwend naar elkaar wat het leukste was. Dat bleek ALLES te zijn!
Bij de snack-stand kun je overigens niet pinnen, dus als je gaat.. wees voorbereid!
Hier haal je (lekkere) koffie, friet met snack, (heerlijke) biertjes, ijsjes, chips, muffins, worstenbroodjes en meer!
Je hebt een boven terras (lastig begaanbaar met kinderwagens als je alleen bent, maar wel leuk voor het uitzicht), een terras in de ‘schaduw’ met weinig tot geen uitzicht waar je even rustig kunt eten of een terras liggend aan de waterkant.
En de kids? Die kwamen na een paar uur spelen kleddernat, moe, maar helemaal voldaan weer terug.
IMG_2268
IMG_2350
Buiten jungle
En als je denkt dat dat het is? NOPE!
Buiten, verscholen tussen het bamboe, ligt nog een speeljungle. Met uitzicht op de schilpadden-vijver kun je heerlijk verdwalen tussen het bamboe, adrenaline aanmaken op de kabelbaan en spelen op de toestellen (terwijl de mama’s en de papa’s buiten aan de picknicktafels zitten).
Conclusie
Berkenhof maalt er niet om, zowel op mooie dagen als op regenachtige dagen zijn ze geopend en er is altijd genoeg te doen. Er is een uitgebreid binnen programma, maar met mooi weer kun je ook naar buiten.
Mocht je in de winter gaan, kijk dan even op de website of ze open zijn (op maandagen kunnen ze weleens dicht zijn)!

En de mening van onze kids? “Super vet gaaf man! Hier wil ik elke week wel naar toe!”