15 september 2016

Glutenvrij in Zeeland!

“Coeliakie of glutenintolerantie, ook wel inheemse spruw genoemd, is een aandoening (aangeboren of verworven door darm beschadigingen), veroorzaakt door een immunologische reactie tegen gluten. Gluten is een eiwit bevattende stof die voorkomt in tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst.”
Dat is dus de officiële uitleg. Onofficieel? Het is verrekte moeilijk, want je moet echt overal rekening mee houden.

Het is een levenswijze en die wijze moet je leren. Het kost je wel even om etiketten te kunnen lezen en een lekkere glutenvrije en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten, maar uiteindelijk zul je merken dat het een levensstijl wordt!
Maar wat wel moeilijk kan zijn, is uit eten gaan! Want niet elk restaurant is hierop ingesteld.
Tip 1: geef altijd van te voren aan dat je een gluten-allergie hebt, want dan kunnen restaurants zich voorbereiden.

Goed, wij vroegen aan onze lezers (en hebben natuurlijk onze eigen favorieten) waar in Zeeland je het lekkerste glutenvrij kunt eten of waar de kok er goed rekening mee hield en maakten een lijstje.
Want wij zijn dol op lijstjes zoals je inmiddels wel weet.

Serenitea in Middelburg

Website 
Een hartige glutenvrije muffin met humus van rode bier, gegrilde courgette en avocado is echt een aanrader!!
De eigenaren zijn wereldverbeteraars die voeding bereiden zonder toevoegingen en zooi. Ook glutenvrij maken ze lekkere hapjes!!
14066393_1667079430276645_5787231153684275933_o
’t Genot in Zierikzee

Website
Bestel eens de linzenschotel!! Of de lasagne met bladen van courgette, MMMM!
Geweldige sfeer ook! En de kok weet echt waar hij over praat. Glutenvrij (even van te voren aangeven) is hier geen probleem geeft lezeres Lisette aan.
Mrs Jones wijnbar en eterij in Middelburg

Website
Een lekker stukje zalm gegaard in ganzenvet met kappertjes, citroen en venkel! En alles is huisgemaakt in dit restaurant dus als je het aangeeft wordt er goed rekening mee gehouden! Topper!
photo_27103_20130815
De Zeeuwse kust in Nieuwvliet 
Website
Als je van te voren aangeeft dat je glutenvrij eet, is er echt van alles mogelijk! De sauzen passen ze zelfs voor je aan. De bediening en kok weten waar ze over praten!
Tip: BIEFSTUK met frietjes en een salade!
Lezeres Yvette komt hier graag een lapje vlees eten!
De Visbar in Domburg
Website
Wij zijn fan van de visbar! Een aantal maanden geleden at een deel van de redactie bij de Visbar en waren we vergeten door te geven dat Rachelle een glutenallergie had. Man, dat werd super snel geregeld! De kok is ook echt op de hoogte van het glutenvrije dieet. TIP: laat jezelf verrassen door de chef-kok.
Zeebries in Dishoek

Website
Lekkere gerookte zalm met een salade (als je van te voren belt dan krijg je deze met glutenvrij brood).
Op de kaart staan geen glutenvrije gerechten, maar met enige aanpassingen kan dit zo geregeld worden! De bediening denkt graag met je mee stuurde Margot.
Soif in Vlissingen 

Website
Jezelf verwennen? Bestel dan den plank met verse oesters, kreeft, king crab, Oosterschelde krab en Hollandse garnalen!!! (Wel even navragen of alles glutenvrij is).
Joeri en Steven staan bekend om hun seafood en geen gluutje te vinden in een oester toch?
Dit is echt te lekker! Stacey eet hier dan ook graag (en vaak).
photo_8675_20081225
Elfde gebod in Goes 

Website
Oeiiii… PALING!!
Wel even van te voren bellen om aan te geven dat je glutenvrij eet. De paling is heerlijk, de frietjes erbij ook! De bediening denkt graag met je mee en dat is altijd fijn schrijft Mieke.
Grand cafe Helder in Renesse
Website
Wij zeggen: Oosterschelde kreeft!!! Met groenten en zelfgemaakte mayonaise!! De bediening weet echt heel erg veel en samen met de kok is alles mogelijk. Zeker als je het van te voren even aangeeft! Een topper!
img_4673
De landbouw in Goes

Website
Een lekker gebakken varkenshaasje met frietjes en wat groentjes.
Jammie!! Deze kok snapt het ook! Liet zelfs weten dat de frietjes in een aparte frituur gebakken werden. Nou, wat wil je nog meer?
Hart van Tholen in Tholen
Website
Oké, je zult even creatief naar de kaart moeten kijken en overleggen met de bediening, maar het kan echt wel mailde lezeres Yolanda!
Zij gaat altijd voor de gegrilde tonijn met frietjes! Een bordje salade erbij (wel even vragen of ze met de dressing ook willen opletten) en het buikje is blij.

Zijn er nog meer restaurantjes waar je lekker en glutenvrij kunt eten? 
Laat het ons dan weten, dan vullen we het lijstje aan, want het is altijd makkelijk als je met een glutenallergie uit eten gaat en je kunt kiezen uit ons lijstje. 

HAPPY GLUTENFREE- eten!