26 februari 2017

Sisterhood, wat brengt het jou?

Of je er nu wel of niet van gehoord hebt, je kunt er eigenlijk niet meer omheen: Sisterhood. Wat voor mij een paar jaar terug nog een vaag begrip was, krijgt steeds meer wortels in mij en onze maatschappij. Ik krijg ook steeds meer een realistisch beeld van wat het is en wat het inhoudt. Maar wat is dat nu eigenlijk, sisterhood en wat brengt het je?
Tekst: Nienke Kanngiesser

Om heel eerlijk te zijn heb ik in het verleden de omgang met vrouwen vaak als een complex gebied ervaren. Niet omdat ik vrouwen stom vond, maar op één of andere manier beviel de omgang met mannen mij (meestal) beter. Voor mijn gevoel zat ik veel meer met hen op één lijn en voegde ik mij bijvoorbeeld op verjaardagen liever bij een groep mannen dan dat ik bij de vrouwen ging zitten. En niet omdat ik groepen met vrouwen afkeurde, absoluut niet, alleen het idee benauwde mij. Want vaak ervaarde ik namelijk de mentaliteit ‘om alles samen te doen’ wat resulteerde dat ik mij vaak distantieerde en alleen aansloot als het zo uitkwam. En daarbij voelde ik mij ook niet altijd even veilig bij een groep vrouwen.
Natuurlijk had ik vriendinnen, deze waren ook uit hetzelfde hout gesneden als ik. Geen, in mijn ogen, gezeur en gedoe, maar echt op een andere laag verbinden. Iets dat ik niet kan uitleggen in woorden máár wat ik kon voelen. En deze vriendinnen kwamen uit alle windrichtingen aangewaaid en sommige van deze vriendinnen kenden elkaar niet eens. Máár dat was voor mij helemaal oké en ik voelde mij er fijn bij.  Voor mij was het duidelijk; ik ben geen vrouw om in een groep met vrouwen aan te sluiten.

Máár een paar jaar terug begon er bij mij wat te borrelen, wat dat precies was, was voor mij niet helder maar het gebeurde wel. Als ik namelijk een groepje vrouwen zag die hecht met elkaar omgingen dan deed dit wat met mij. Ik voelde dan een pijn van gemis en ergens een verlangen om ook in een groep vrouwen plaats te nemen. Maar omdat ik ook weerstand voelde, besloot ik het te negeren totdat ik over Sisterhood hoorde. Waarom wist ik niet maar het resoneerde in mij en wilde hier meer over ontdekken.
Sisterhood vertaald in het Nederlands is zusterschap. Een groep vrouwen die als sisters (zusters) bij elkaar komen om elkaar te dragen en lief te hebben. Die elkaar zien in elkaars pijn, boosheid en verdriet en elkaar hierin steunen, zónder de emoties van de ander te willen oplossen. En het is echt niet zo dat deze groep sisters alleen maar poezelig met elkaar omgaan. Nee, het zijn vrouwen die zichzelf bij de ballen pakken en zeggen waar het op staat. Die feedback geven én ontvangen. Ik ervaar het als een veld dat ontstaat om je eigen vrouw-zijn te omarmen, in zowel je licht, als je schaduwkanten. En niet dat je gelijk met elke sister vriendinnen bent en de deur plat loopt máár om elkaar echt te zien voor wie de ander in essentie werkelijk is.

Wat een openbaring voor mij, want nu -achteraf gezien- snap ik waarom het voor mij in het verleden vaak niet werkte in groepen met vrouwen. Ik miste blijkbaar de verdieping. Om te verbinden op hartsniveau, te verbinden op een veel diepere laag en vanuit hier een veilige basis te creëren om te mogen zijn zoals ik ben.
Zoals ik al eerder schreef: ‘iets dat ik niet kan uitleggen in woorden máár wat ik kan voelen.’
Alsof er een diepe herinnering van eeuwen terug weer omhoog komt waar het heel normaal was om op deze manier met je sisters te verbinden. Ik voel ook dat er ruimte aan het ontstaan is dat vrouwen door sisterhood leren elkaar niet meer te benaderen vanuit een basis van rivaliteit maar vanuit een basis die (onvoorwaardelijke) liefde heet.
En niet dat alles dan gelijk pais en vree is, máár om juist te leren dat alles er kan zijn. Om bijvoorbeeld ook je schaduwkanten zoals jaloezie en afgunst, welke tussen vrouwen onderling kan spelen, in de ogen aan te kijken. Om te gaan ontdekken waarom je dit voelt in plaats van dit te projecteren op de vrouwen om je heen.
Dit alles maakt dat ik graag plaats neem in een groep vrouwen, in een sisterhood. Als individu en toch in contact met elkaar.
Geen benauwd gevoel meer máár een bevrijding ervaren.
Realiserende dat wij sisters elkaar laten zien wat vrouw-zijn nu werkelijk betekent.