25 december 2016

De medicijnplant Ayahuasca, wat is het en wat doet het?

Je leest en hoort er steeds meer over; de medicijnplant Ayahuasca.
Steeds meer worden mensen nieuwsgierigheid naar wat Ayahuasca nu eigenlijk is en wat het met je doet. 
Waar het tot een paar jaar geleden weinig tot geen bekendheid had, wordt er nu -anno 2016- steeds meer openlijk over verteld en krijgt het dus steeds meer bekendheid. 


Tekst: Nienke Kanngiesser
Beroemde plant?
Er komt dus steeds meer aandacht voor het medicijn Ayahuasca in de media (o.a. Lauren op Ibiza, Wiggert Meerman bij RTL Late Night en Stine Jansen van “Dus ik ben”). Zelfs in het NOS journaal is er een topic over gemaakt. 
Ook wereldberoemde sterren (zoals Sting) hebben Ayahuasca gedronken.
 Je kunt dus wel stellen dat Ayahuasca steeds meer de weg naar de mensen vindt. Dat haar wortels steeds dieper hier op aarde mogen groeien.
Maar wat is het eigenlijk Ayahuasca?

Ayahuasca is uit het Amazonegebied afkomstige drank (gemaakt van een plant). En deze Ayahuasca wordt van oudsher in de sjamanistische traditie gebruikt/gedronken voor healing (van o.a. trauma’s en pijnen). De Sjamanen zien Ayahuasca als een heilig medicijn, dat de potentie heeft om je essentie te helpen (her)vinden, en dat dit proces transformerend is voor lichaam en geest.
De Sjamanen noemen haar ook Madre (moeder). Ayahuasca en haar energie is dus vrouwenlijk.
 Als je aan een Ayahuasca ceremonie wil deelnemen, dan is het heel erg belangrijk om dit in een veilige setting met liefdevolle en ervaren begeleiding te doen. Daarnaast is goede voorbereiding een belangrijk onderdeel van je Ayahuasca-reis is en laat jezelf vooraf altijd goed informeren!
sunny-summer-catcher-feathers
Mijn ervaring met Ayahuasca
Ik heb deelgenomen aan mijn eerste ceremonie in 2011. Samen met een vriendin zijn we naar Drenthe gereden waar wij de Ayahuasca hebben gedronken (na deze ceremonie zijn er nog twaalf gevolgd in een tijdbestek van 2011 tot en met 2016).
En wat een vette WAUW voor dit prachtige en heilige medicijn. Het heeft mij namelijk zo ontzettend veel gebracht, dat ik dat moeilijk in één blog kan samenvatten.
Sterker nog, dat is niet in één blog samen te vatten. 

Mensen vragen mij vaak: “wat gebeurt er dan bij mij als ik Ayahuasca drink?” En “wat kan ik dan verwachten?”
Alleen kan ik dat niet vertellen. Althans, in grote lijnen kan ik natuurlijk wel uitleggen wat Ayhuasca is en doet. En daarnaast kan ik mijn eigen ervaringen en kennis over haar delen. Alleen, dat is mijn persoonlijke ervaring en voor jou kan het heel anders zijn. Mijn ervaring is dat de Ayahuasca per individu afstemt en dat alles wat zij je laat zien  jouw persoonlijke verhaal is. Dat maakt het ook zo bijzonder.
Pittige reizen
Zo is mijn ervaring dat ik hele mooie reizen en waanzinnige inzichten heb gehad. Maar ik heb ook pittige reizen gehad die op het moment zelf heftig waren maar achteraf zo bevrijdend zijn geweest. Dat ik door letterlijk loslaten (zeg: overgeven en diarree) een enorme ballast eruit heb gegooid die niet meer nodig was in en voor mij. Wat een bevrijdig is dat geweest! Letterlijk en figuurlijk!
Begeleider
Omdat de Ayahuasca mij zo naar mijn eigen essentie heeft terug gebracht werk ik graag met deze drank.
 Al tijdens mijn allereerste reis vertelde ze mij al dat ik met haar mocht gaan werken en haar op mijn manier mocht gaan uitdragen in de wereld. 
Op mijn eigen authentieke manier mocht ik anderen gaan begeleiden. En door de jaren heen heb ik inmiddels genoeg ervaring als begeleider van Ayahuasca-ceremonies opgedaan dat ik nu mijn eigen individuele- en groepsceremonies kan leiden. 
In Zeeland maar ook door heel Nederland heen. Samen met de gewijde reis.
pexels-photo-131231
De liefde die Madre Ayahuasca voor mensen heeft is zo voelbaar voor mij, ze wil zo graag voor ons dat we vanuit onze essentie mogen gaan leven en creëren. Ons volledige potentieel mogen leven.
 En ook al is het soms zwaar geweest tijdens het reizen. Ook al heeft ze mij soms een liefdevolle maar moederlijke schop onder mijn kont gegeven. Ook al heeft ze mij spiegels laten zien en mij echt keuzes laten maken die niet altijd makkelijk zijn geweest.
 Ondanks dit is er echt diepe dankbaarheid voor haar.
 Ik kan echt mijn essentie en magisch innerlijk kind weer voelen. 
Ik hou van haar, Madre Ayahuasca.

Tot volgende maand,

“Don’t climb mountains so people can see you.
Climb mountains so you can see the world”


fullsizerender