24 mei 2018

Pop-up store THE BLIND SPOT in Goes, duurzame dameskleding!

The Blind Spot, online duurzaamheid 
Een online dameskledingzaak met duurzame kleding. Eigenaar Chantal Braam-Verwest neemt met minder geen genoegen. Als kind was ze al geïnteresseerd in mode, tekende ze outfits in plaats van bomen. “Ik was eigenlijk altijd creatief bezig.”
Jaren later trouwde haar broer met een modeontwerper en begon het te kriebelen: wol stoomt daar waar het niet gaan kan zullen we maar zeggen.

“Ik ben een idealist en geloof in een betere wereld en een minder grotere voetafdruk achterlaten.” Ze begon met een fashionblog www.chantoile.nl waar ze schrijft over duurzame mode en startte op deze manier haar zoektocht naar duurzame kleding, en toch fashionable.
Want -wees eerlijk- duurzaamheid heeft een stoffig imago waarbij de wollen sokken je om de oren vliegen. “Het kan ook gewoon heel erg fashion zijn, maar dat weten weinig mensen.”

Een jaar geleden trok ze de stoute (duurzame) schoenen aan en begon haar webshop. “De naam zat al jaren in mijn hoofd: the blind spot!” De blinde vlek die mensen hebben voor duurzaamheid? “Labels presenteren steeds meer en kleding wordt niet langer als een uniek item en een kwalitatief goed product gezien.” Kwantiteit over kwaliteit.
Beschamend denk ik aan mijn dag winkelen in Rotterdam, naar de Primark, waar ik met twee volle tassen tevreden vertrok en nog geen 150 euro kwijt was. Ze heeft gelijk.

Thuis leeft Chantal ook zoveel mogelijk groen, samen met haar man Jochem die orthomoleculair therapeut is. “Wij eten alles biologisch, vers en doen het liefst boodschappen bij lokale boeren. We hebben zelf een moestuin waar we ook uit eten.” Groen leven, een groene business. Ook haar huidverzorgingsproducten zijn groen en bevatten geen stoffen die haar voetafdruk groter maken op deze wereld.

Chantal

Ik denk aan de grote fabrieken in landen waar kleding voor een prikkie kan worden aangeboden omdat de werknemers onder erbarmelijke omstandigheden leven. “Gelukkig zie je mooie nieuwe initiatieven ontstaan dat kleding in Nederland wordt gemaakt. De omstandigheden waaronder kleding soms wordt gemaakt is verschrikkelijk. Dat zouden we in Nederland nooit tolereren.”

Haar webshop The Blind spot verkoopt alleen merken waarvan ze precies weten waar de producten vandaan komen en door wie ze gemaakt zijn. “Er mooi uitzien is één ding, maar zien dat jouw nieuwe look bijdraagt aan een gezonde(re) wereldeconomie is eigenlijk net zo belangrijk. Toch?”

Naast dat je op haar website kunt kijken wat ze nu precies verkoopt (www.theblindspot.nl) kun je ook in de gaten houden of ze met haar  pop-up shop binnenkort ergens in Zeeland te vinden is. Duurzaam winkelen natuurlijk!