28 oktober 2017

Bijt In Zierikzee: de kweekset boordevol vitamine!

Dat Zeeland een provincie is waar veel ondernemers buiten de gebaande paden wandelen, lijkt me duidelijk. Ik schrijf nu al bijna 3 jaar over Zeeland en nog steeds ben ik wekelijks verrast door de mooie ondernemers die wij in Zeeland herbergen.
Zo ook Wim Kuiper uit Zierikzee, bedenker van Bijt.

Tekst: Rachelle Verhage

WAT IS BIJT?
Als ik aan kiemen denk, ben ik ineens weer 11 jaar jong. In groep 8 moesten we namelijk kiemgroenten kweken. Iets met natte stukjes spons, wc papier, zaadjes en een glazen potje. Het rook vaak heerlijk als de kiemen uitkwamen, maar ze waren net zo snel dood. Althans de mijne (ik ben nog steeds niet heel erg dol op bloemen en planten). Maar Wim Kuijper heeft het proces dat ik hierboven beschrijf geprofessionaliseerd en heeft de BIJT kweekset ontwikkeld, een unieke kweekset voor kiemgroenten.

GEBRUIKSGEMAK
Wat is de bedoeling? Als je een kweekset koopt, zitten daar de volgende onderdelen in: een houder, een matje en zaden. Het enige wat jij hoeft te doen is de pot te vullen met water en de meegeleverde BIJT zaadpad op de pot te plaatsen. Dat kan ik zelfs nog.
Daarna heb je enkel wat geduld nodig, maar na 7 tot ongeveer 20 dagen kun je de kiemgroenten oogsten en dus eten!
SMAAK
Naast dat het met kinderen enorm leuk is om te doen (elke dag kijken of er al ‘puntjes’ uit de grond komen) en de kiemen boordevol met voedzame stoffen (gezondheidsbevorderend, CHECK) zitten, kun je de kweekset hergebruiken. Je hoeft alleen de navulling te bestellen (zaadpad). Er zijn trouwens een zestal smaken verkrijgbaar: mosterdzaad (mijn favoriet), rucola, broccoli, daikon, basilicum en tuinkers. En weet je welke de ALLERgezondste is? De broccoli!
Overigens -mocht je het interessant vinden- bevatten de kiemen grote hoeveelheden antioxidanten!
Altijd fijn.

MILIEU
Veel ondernemers zijn -gelukkig- ook bezig met hun eigen footprint. Zo ook Wim. De houder is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic, de zaden afkomstig uit biologische landbouw! Het lijkt me een simpele rekensom, met de nadruk op simpel.
Want naast dat dit product zeer gebruiksvriendelijk is, is het plezant om te kweken en daarbij erg gezond.
Wat is er namelijk leuker dan de kweekgroenten die je zelf hebt gekweekt knippen en over je eten strooien (eten ze gelijk hun bord leeg)?


Hoe bestel jij jouw kweekset van BIJT?

Klik <<<HIER>>>