5 september 2017

Sterke vrouwen op het witte doek-Cinema Middelburg!

ZEEUWS MEISJE
Toeval bestaat niet, althans niet in mijn leven. De afgelopen weken hebben fotograaf Johan Katerberg en ik flink wat uren geïnvesteerd in onze foto- en verhalenbundel die in oktober in de winkels ligt. Dat betekende dat we beide meer moesten leunen op onze partners. Soms een hele dag op pad voor een fotoshoot of samen uit 800 foto’s DE foto kiezen voor in het boek.
Interviews plannen, uitwerken en de lay-out voor het boek vormgeven (amateur-style want de werkelijke lay-out doet een vormgever) zodat de uitgever weet wat wij willen. Dit boek is belangrijk, voor ons allebei. “De zoektocht naar het echte Zeeuwse meisje,” zo gaat het heten.
Met dit boek vegen we in een klap alle stigma’s van tafel.
En daarbij is het een inspirerend boek geworden en soms ook heftig.

GOED MAN!
Mij is dus iets opgevallen de afgelopen weken en dit wil ik graag met jullie delen.
Niet lang, want ik wil ook een aantal films belichten die je bij Cinema Middelburg kunt gaan bekijken. Maar het thema van de films komt overeen met wat ik wil delen.
En dat is het volgende.
“Goed man dat je zo bevlogen bezig bent.”
“Nog even doorbijten en dan kun je het eindresultaat bekijken, gaaf man!”
“Goed bezig!!”
Zinnen die Johan te horen kreeg, tijdens onze deadline marathon.
WAT?
Ik kreeg de volgende opmerkingen:
“Ben je nog weleens thuis?”
“Denk je ook aan jezelf?”
“Hoe doe je het toch allemaal thuis?”
Dit intrigeert me.

Dus verwacht (nog) geen betoog over sterke vrouwen, battle of the sexes of anders. NEEN.
Het is nu zoals het is. Ik merk dat nog niet iedereen er klaar voor is dat je als vrouw evenveel uren draait als man. En dat mag. Wat ik bij mezelf merk -en dat vind ik belangrijker- is dat het me raakt. Dat ik de behoefte voel mezelf te verantwoorden en uit te leggen dat ik wel degelijk thuis ben.
Dat er dan bijna een schuldgevoel ontstaat, een knagend onderbuik gevoel omdat ik een paar weken minder thuis ben. Gek he?
Dat is iets waar ik momenteel mee aan de slag ga (goed, na mijn deadline dan) en waar je wellicht nog meer over gaat lezen..
THEMA: VROUW
Enfin. Bij Cinema Middelburg kun je de komende tijd weer een aantal toffe films gaan bekijken, en het thema van de films is DE STERKE VROUW, of het nu voor of achter de camera is.
Ik licht een aantal films voor je uit die mij aanspreken:

“Certain Women’ vertelt het verhaal van drie vrouwen uit Montana wiens levens elkaar kruisen. Een advocaat probeert een vijandige situatie te voorkomen en een cliënt te kalmeren wanneer deze zich gekleineerd voelt door een compensatieregeling op het werk. Bij een getrouwd koppel ontstaan er enkele scheurtjes in hun relatie wanneer ze een oude man moeten zien te overtuigen zijn grond te verkopen. Een stalknecht voelt zicht aangetrokken tot een jonge advocate die tweewekelijks les geeft in het volwassenenonderwijs, op 4 uur rijden van haar huis.”

“Irène is longarts bij een academisch ziekenhuis in het Franse Brest. Na een aantal verdachte sterfgevallen ontdekt ze een direct verband met een specifiek geneesmiddel. Nadat ze haar ontdekking heeft voorgelegd aan haar leidinggevende Antoine, wijst het onderzoek een machtig farmaceutisch bedrijf als schuldige aan. Ze wil dat het middel van de markt wordt gehaald en krijgt hierbij hulp van de media die de zaak groots oppakken, terwijl ze ondertussen vanuit andere hoeken wordt tegengewerkt. Zelfs directe collega’s zien haar als onruststoker en willen niets met haar missie te maken hebben. Desondanks is ze vastberaden om het gevecht aan te gaan. Ter nagedachtenis aan haar overleden patiënten en om meer slachtoffers te voorkomen, moet en zal ze de waarheid aan het licht te brengen. Gebaseerd op het leven van Irène Frachon en haar strijd van David tegen Goliath om de waarheid te doen zegevieren.”

Kedi, een documentaire van filmmaakster Ceydan Torun, zij filmde straatkatten in Istanbul, en maakte op die manier een bijzonder portret van de katten, de stad, en de bewoners.
Lees <<HIER>> meer over deze bijzondere regisseur!

“Een prachtige, en ook wonderschoon getekende, ode aan het leven, aan het ouder worden en aan de overgave.”

Mocht je meer informatie willen of deze films, kaartjes, tijden etc. Kijk dan even op de website van Cinema Middelburg.
www.cinemamiddelburg.nl   

 In samenwerking met Cinema Middelburg.
De teksten en foto’s heb ik ontvangen van Cinema Middelburg.