reisblogger
VILLAGE HOMESTAY
Naast een paar peperdure resorts is Beverly’s Campground de enige budget optie op Taveuni. Wie echt de lokale Fiji cultuur wil opsnuiven verblijft echter bij een lokale familie in een dorpje op het eiland.
We lopen een uur vastberaden over de enige geasfalteerde weg van het eiland op zoek naar een adresje. Er komen in dat uur welgeteld 2 auto’s voorbij. Helaas.. tjokvol, geen lift voor ons. Onderweg vragen we overal rond naar adresjes waar we een week kunnen logeren. Bij een klein cafeetje hebben we eindelijk geluk. Een gezette vrouw zet bij het zien van onze bezweette kopjes lachend een kan koud water op de toonbank. Water was nog nooit zo lekker. En ja, ze weet wel een adresje!

Reisblogger Mireille op Fiji!
Reisblogger Mireille op Fiji!

DORPSLEVEN
Een vriend van een vriend van haar neef (ze schijnen elkaar hier op het eiland allemaal te kennen) haalt ons in een krakkemikkig taxibusje op. Er sprinten een paar kippen voor de auto langs en de kinderen van het dorp komen nieuwsgierig kijken naar de nieuwe inwoners van het dorp. Ik verbaas me nog steeds over de vriendelijkheid van de mensen in Fiji. De eilandbewoners leiden geen slecht leven, maar het is alles behalve luxe. Geen stromend water, 1 á 2 uur stroom per dag en een beperkt aanbod aan voedingsmiddelen in de supermarkt zijn hier dagelijkse koek. Taveuni is een afgelegen eiland en de bevolking is afhankelijk van de goederenstroom die per schip aan land gebracht wordt. Het eiland kampt daarnaast met een enorm water-tekort. We rijden diezelfde dag nog met een pickup vol emmers naar een hotspring.
Processed with VSCO with a6 preset
BABY JOSEPH
Debra, onze hostess, slaapt met een groepje andere vrouwen op matrassen in de woonkamer. Daartussen liggen een paar verdwaalde kinderen, waaronder de 7 maanden oude baby Joseph. Vreemd genoeg niet het kind van Debra zelf. Families leven hier verspreid over de dorpjes en vrouwen zorgen regelmatig voor de kinderen van andere vrouwen. Zo slapen er in ons huis alleen vrouwen en wordt het huis naast ons bewoond door een groepje tieners.
Het is echt een ‘kippenkot’ bij Debra thuis. De vrouwen kwetteren aan één stuk door over van alles en nog wat, afgewisseld door een massale lachbui waar wij weinig van begrijpen. De chief van het dorpje verwelkomt ons later die avond officieel in zijn dorp en we brengen hem als blijk van dank een zak Kava. Poeder van de Kava plant wordt op Fiji gebruikt voor een drankje waar je ‘lekker’ relaxed van wordt.
Deze foto zou je bijna inlijsten!
Deze foto zou je bijna inlijsten!

KOUDE HAVERMOUTPAP 
Het voelt alsof we terug gaan in de tijd. Het water uit de hotspring wordt gebruikt als drinkwater dus we kunnen in het dorp zelf niet douchen. Douchen doen we daarom de hele week, met veel bekijks, in de nabijgelegen kreek. De wc doorspoelen is ook best een dingetje.
Omdat benzine ontzettend duur is op het eiland zijn er weinig auto’s. We liften de gehele week wat af. Niet altijd met succes. Een stevige wandeltocht naar de dichtstbijzijnde supermarkt is vaak onvermijdelijk. En dan is het maar weer afwachten wat er die dag in de aanbieding is. Er staat twee keer per dag koude havermoutpap op het menu en we eten ’s avonds om de dag tonijnpasta afgewisseld met een boterham met pindakaas.
Globetrotters
Globetrotters

RATTEN & DORPSRODDELS
Ik ben na mijn eerste dag village life kapot en kruip vroeg in het ietwat krappe bed wat ik met mijn 2 reisgenootjes deel. Ik begin net wat weg te doezelen, als ik wakker wordt van een piepend geluid vlakbij mijn oor. Gatver! Er schiet een dikke vette rat langs de muur omhoog, gevolgd door haar kroost. Joseph huilt en ik hoor Debra de 7 maanden oude baby zachtjes toespreken. Niemand schijnt zich druk te maken om het rattennest wat zich overduidelijk boven ons op zolder bevindt.
Ons enige avondje uit die week resulteert bij gebrek aan het vinden van een taxi, in een nacht op de betonnen veranda tussen de bananenbladeren. De hele bubs slaapt al en er zit een groot slot op de voordeur. Het hele dorp is de volgende ochtend op de hoogte van onze nachtelijke escapade tussen de bananenbladeren. Zelfs de taxichauffeur die ons de volgende dag op komt halen voor een snorkeltrip naar het Rainbow Reef is haarfijn op de hoogte van de details. Ik vermoed dat er op het eiland nog jaren gepraat zal worden over de buitenlanders die op stap gingen, veel te laat terug kwamen en noodgedwongen op de betonnen veranda sliepen!
Fiji!
Fiji!

WATERVALLEN
Het Rainbow Reef is voor mij met stip het hoogtepunt van Taveuni! Ik weet niet waar ik eerst moet kijken. Nemo-visjes zwemmen overal langs het kleurrijke koraal. Iets verderop spot ik een schildpad die op zijn dooie gemak onderweg is naar de oppervlakte. Dit is echt één van de mooiste plekken die ik onderwater gezien heb, en ik heb al op veel plekken gesnorkeld. Ik speur de eindeloos blauwe verte in bij de rif drop-off’s en vang een glimp op van een passerende black-tip reef shark! Hij heeft haast en is duidelijk on a mission. ‘Ik zag een haai!’, pruttel ik nog half door mijn snorkel, terwijl ik onhandig met flippers terug de boot in klim. De gids lacht, ‘That’s amazing girl, what else did you see?’
Reisblogger Mireille in Fiji
“Ik zag een haai!”

Onze dagen op Taveuni zijn de rest van de week gevuld met hike tripjes en dorpsactiviteiten met locals in ons dorpje Naselesele. Ik glijd met de kinderen van het dorp over een natuurlijke waterslide en hike langs de Bouma watervallen. Dit eiland heet terecht het Garden Eiland van Fiji. Alles is zo fris en groen.
TERUG NAAR DE BEWOONDE WERELD
Na een week douchen in de kreek, havermout met melkpoeder en nul komma nul bereik, ben ik toe aan de bewoonde wereld. We nemen met pijn in ons hart afscheid van onze familie in Naselesele en klutsen met onze backpacks over het asfalt terug richting de haven. Daar gaan we weer.
De terugtocht valt me zwaar. Er is dit keer geen plek op het bovendek en ik snak benedendeks nog meer naar frisse lucht. We fantaseren onderweg al over een koude douche en de gerechten die we in het lokale café op het main eiland gaan bestellen. We zijn inmiddels alweer 10 uur onderweg. Ik klik langs de foto’s en filmpjes die we in Taveuni gemaakt hebben. Dit soort tripjes zijn me zo dierbaar. Een week bakken op het strand kan overal, maar onze week bij Debra in Naselesele blijft me voor altijd bij.
Liefs,
Mireille Mali
Klik HIER om haar vlogs te bekijken!
hart20