20 maart 2017

Op zoek naar het echte Zeeuwse meisje #3 Semi import Zeeuw?

Import Zeeuw?
Je hoort het wel vaker. Verhuizen –voor de liefde– naar Zeeland. Import Zeeuwen ook wel gekscherend genoemd. Saskia kwam hier ook voor de liefde. De liefde voor Zeeland wel te verstaan!
Want het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan: haar moeder is geboren uit Zeeuwse ouders, en Saskia heeft zich nu -sinds 2012- gevestigd in Zeeland!

Foto's: privé archief Saskia
Foto’s: privé archief Saskia

Kiezen voor Zeeland
Saskia is 35 jaar en geboren in Bergen op Zoom. Psychologe van oorsprong en mama van een 2-jarige zoon. Ze werkte op de politieacademie als docent onderzoeker toen ze besloot een huis te kopen. Een oud huis moest het worden, met prachtige oeroude ornamenten en een dito straatbeeld. Binnen een uur rijden vanaf Bergen op Zoom het liefst. Ondanks dat ze op dat moment nog in Brabant woonde, wist ze het direct!
Het wordt Zeeland!
Heel even twijfelde ze tussen Zierikzee en Middelburg, maar toen ze eenmaal een bezichtiging had in een prachtig huis in het centrum van Middelburg was ze verkocht.
“Dit wordt mijn huis, hier ga ik wonen!”
Het strand; een zeer geliefde plek!

Uithoek?
Ze liet alles achter en verhuisde naar Middelburg! Kenmerkend voor de avonturier die ze is! Het gekke is dat ze in het begin dat ze hier woonde heel vaak uit moest leggen aan mensen buiten Zeeland, waarom ze eigenlijk in Zeeland ging wonen.
“Mensen denken altijd dat het een uithoek is. Dat we uren onderweg zijn (dat is natuurlijk ook wel zo) om ergens te komen en daarom liever op ons eiland blijven. En dat er hier werkelijk niets leuks te doen is. Maar niets is minder waar!” lacht Saskia.
Als kleindochter van een Zeeuwse opa en oma maar opgegroeid in Brabant kan ik het niet laten om te vragen hoe ze de Zeeuw in het algemeen (om even in hokjes te denken, dus voel je vooral niet aangesproken.) heeft ervaren toen ze hier net kwam wonen?

“De Zeeuwse meisjes zijn geen prinsesjes, geen mietjes. Het zijn sterke, krachtige vrouwen, maar zeker ook harde werkers! Daarnaast zijn het net oesters. Een vriend van me heeft weleens gezegd: Het is hard werken om ze open te krijgen, maar als je ze eenmaal open hebt, dan heb je een parel! En ik kan mezelf daar wel in vinden!”
Een mooie vergelijking en ook ik kan mezelf er helemaal in vinden!

Foto's: Prive archief Saskia
Foto’s: Prive archief Saskia

Waarom ik mezelf erin kan vinden? Ik herinner mezelf nog dat opgroeien in Domburg ook betekende dat je elke dag om half 8 op de fiets zat. Met alle jeugd van Domburg verzamelden we bij de Molen in het begin van het dorp en fietsen we in een grote slinger richting Middelburg.
Geen medelijden, want we fietsten door weer en wind. Behalve in de maand januari. Dan kreeg ik een buskaart (het liefst op de 3e, want daar kon je dan een 8 van maken en kon je 5 dagen langer met de bus). Zo kweek je inderdaad doorzetters. Geen prinsesjes (uitzonderingen daargelaten).
Saskia en Zeeuwse mannen?
Saskia vervolgt haar verhaal, “de Zeeuwse mannen, daar heb ik nog wel iets grappigs over te vertellen..  Flirten? Daar zijn ze slecht in! Althans de mannen die ik heb ontmoet. Het is een beetje horkerig haha.” Hilarisch! Want dat was me nu nog niet opgevallen (dat zegt misschien ook wel iets).
“Wat me ook verbaasd heeft is dat je in Zeeland extreem goed kunt feesten! Ik denk dan aan een kerstavond in Sev! Of bijvoorbeeld de CuliKaravaan of de verschillende (food)festivals die worden georganiseerd! Heel erg gaaf!”
Foto's: Prive archief Saskia
Foto’s: Prive archief Saskia

Zeeuwse vrouw op zoek naar harmonie
Als ik erover nadenk heeft ze eigenlijk wel gelijk! In Domburg was de kermis echt een ding, maar ook het gaaischieten! Ik kan mezelf herinneren dat het altijd een groot feest was en men van jong tot oud in de kroeg te vinden was! En wat dacht je van Hrieps? Of een Cuisine Machine (en zo kan ik nog wel even doorgaan)
Zeeland voelde als thuiskomen, zegt Saskia! En ze gaat niet meer weg!
“Ik ben wel heel erg direct. Ik merk wel dat de Zeeuwse vrouw meer op zoek is naar harmonie en kan schrikken van mijn directheid.”
Hotspots
Als kind was ze vaak met haar ouders in Zeeland. Het strand van Dishoek was favoriet. Haar lievelingsplekken in Zeeland zijn nu Oranjezon of de boulevard in Vlissingen!
“Het Bolwerk is ook zo’n fijne plek om te wandelen, of Westhove in Oostkapelle! Lekker door het bos richting strand.”
Ze is dol op tentjes waar ze verse frietjes verkopen en koffietentjes. Momenteel werkt ze parttime, en verkoopt ze bij Inmiddels in Middelburg haar duurzame kleding.

Saskia eindigt.. “Voor mij is een echt Zeeuws meisje een meisje dat met haar voeten stevig in de klei staat! Met een scheutje kat-uit-de-boom-kijken, iets minder frivool en meer serieus. Niet lullen maar poetsen en altijd vol liefde over Zeeland.” Slaat ze daar nu niet de spijker mee op zijn kop?

Foto's: Prive archief Saskia
Foto’s: Prive archief Saskia

Liefde en duurzaamheid
Ze houdt van Middelburg, van ondernemend Middelburg, en het feit dat mensen haar al kennen in de diverse winkels waar ze graag komt.
“Mijn drijfveer is LIEFDE. Daar kom ik voor uit mijn bed. Warme contacten met andere mensen, een knuffel, een blik, een flirt of een aanraking.
Liefde is -naast integriteit- het belangrijkste dat je kunt geven.

Ik heb Saskia leren kennen als een zelfverzekerde, warme vrouw! Heel even heb ik maar de kat uit de boom hoeven kijken, omdat haar ogen al alles vertelden! Een liefdevolle mama en vrouw, integer, altijd eerlijk en als semi Zeeuws meisje ook een parel!
De Zeeuwse vrouw als oester, I LIKE! En de ‘slecht’ flirtende Zeeuwse man?! Daar ga ik mezelf toch eens in verdiepen!
Blog over Zeeland