30 november 2017

Twintig jaar 'De kapper' in Middelburg met Margriet aan het roer!

Margriet: het gezicht van de Kapper!
Vierentwintig jaar jong was Margriet toen ze de kans kreeg om een kapsalon in Middelburg over te nemen. Ze stapte over de drempel van het pand en werd gelijk verliefd op de plek en op de salon. “Met behulp van mijn ouders heb ik de salon kunnen kopen en binnen twee maanden was het rond.” De vierentwintig jarige Margriet werd instant zelfstandig ondernemer en kreeg de leiding over het bestaande team van de kapper. Dit is haar verhaal.
Tekst: Rachelle Verhage
Fotografie: Angela Verdam 

Fotografie: Angela Verdam

GIESSEN
Margriet groeide op in Giessenburg Zuid-Holland, een klein dorp aan de rivier de Giessen. Ze heeft een zeer warme band met haar ouders en haar twee zussen. “Mijn vader was echt mijn steun en toeverlaat, hij stond aan de wieg van mijn beslissing om als zelfstandig ondernemer te gaan beginnen in Middelburg.” Haar vader is overleden in mei 2017 en maakt niet mee dat haar salon dit jaar twintig jaar bestaat.

MIDDELBURG
“Ik werkte bij de Cosmo kapper in Dordrecht, waar ik al een paar jaar leiding gaf binnen deze salon.” Jong en gedreven, zo omschrijft ze zichzelf. Ze werd benaderd om een salon over te nemen in het historische Middelburg. “Ik had een goed plan, gecombineerd met een gezonde dosis zelfvertrouwen en stapte prompt naar de bank.” Met behulp van haar ouders was het risico minimaal. “Op die leeftijd besef je jezelf nog niet helemaal waar je aan begint. Ik ben gewoon gegaan!” Een beslissing, die ze in deze tijd -een tijd met veel regelgeving- niet meer zo makkelijk had genomen.

STEUN EN TOEVERLAAT
“De eerste dag liep ik de salon binnen en dacht ik: dit is van mij?! Een onbeschrijfelijk gevoel.” Het voelde direct goed en vanzelfsprekend. “Henk en Rianne werkte al bij de salon toen ik het overnam. Zij zijn echt mijn steun en toeverlaat geweest in de afgelopen twintig jaar.” De eerste jaren werkte Margriet zes dagen in de week. “Mijn vader heeft de eerste tien jaar de administratie gedaan van de salon, dat gaf mij de mogelijkheid om mezelf volledig op de zaak te storten.”
Totdat ze haar dochters kreeg.

Fotografie: Angela Verdam

MOEDERSCHAP
Dertien jaar geleden beviel ze van haar dochter Evie en vier jaar later van haar dochter Kira.
“Vanaf dat moment ben ik wel minder gaan werken.” De eerste maanden van het moederschap ervoer ze als een roze wolk. “Tot het moment dat je weer gaat werken, dan zit je er zo weer in!” De combinatie tussen moederschap en zelfstandig ondernemer is voor velen een uitdaging. “Een zware tijd,” omschrijft Margriet. Maar in de loop der jaren had ze een fijn team om zichzelf heen gecreëerd en dat gaf haar ook houvast. “Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk toe, heb een fijne klantenkring en een enorm goed team om me heen. Dat maakt dat -naast dat het weleens zwaar is als werkende moeder- ik elke dag met plezier naar mijn werk ga.”

SALONREGLEMENT
Ze heeft geleerd om zaken aan haar team over te laten. “Ik heb het volste vertrouwen in ze!”
Als leidinggevende heeft ze een salonreglement waar ze zich allemaal aan dienen te houden. Ook Margriet. “Ik blijf eind verantwoordelijk, maar er is zeker ruimte voor een gesprek.” De keerzijde van het ondernemerschap is dat je altijd het werk mee naar huis neemt. “Net als ieder ander kan ik daar weleens van wakker liggen.” Margriet vindt het belangrijk, dat het team ook echt een team is dat kwaliteit biedt aan de klanten. “Sfeer is enorm belangrijk in ons vak, daarbij moeten we een goede vaktechniek leveren en op de hoogte blijven van alle nieuwe technieken en trends.”

TRENDS EN TECHNIEKEN
Er wordt veel tijd en energie gestoken in het bijspijkeren van kennis, technieken en het team is op de hoogte van de laatste trends. “Wij werken met Matrix. In het voorjaar en in het najaar komt er altijd een nieuwe lijn uit van dit merk, waarop er trainingsdagen volgen.”
Twee collega’s uit het team van Margriet volgen deze trainingen en de opgedane kennis geven ze door aan de rest van het team. “Het geeft ook zelfvertrouwen als je die kennis mag overbrengen aan jouw collega’s. Niemand is ooit te oud om te leren, ook ik niet.”

Fotografie: Angela Verdam

Vanuit Matrix is Margriet naar Turkije en Rome geweest om inspiratie op te doen. “Ieder jaar organiseren ze een event en dan gaat ze met een collega naar toe om daar naar de trends te kijken.” Het hele weekend staat in het teken van trainingen volgen en diverse inspiratiesessies. Met als resultaat een team volledig op de hoogte van de laatste trends, op elkaar ingespeeld met kennis die altijd up-to-date is.

BALANS
Margriet heeft veel ballen hoog te houden als leidinggevende, moeder en vriendin. “Ik vind ook alles leuk. Sporten, clubjes, helpen op school…” Soms wordt ze gedwongen om gas terug te nemen. “Ik voel dat overigens wel heel goed aan, en dan neem ik echt tijd voor mezelf.”
Margriet heeft in de loop der jaren een mooie groep mensen om zichzelf heen verzameld waar ze op terug kan vallen, voor een goed gesprek of gewoon een luisterend oor. “Die mensen heb je ook nodig in je leven.”

GEERE STRAATJE
De salon zit gevestigd aan de Korte Geere in Middelburg. Het Geere straatje liefkozend genoemd. “In de straat hebben we een goed contact met elkaar waarbij we als ondernemers elkaar ook ondersteunen.” Vorig jaar ging Margriet door een lastige periode, privé. “Toen ik het zo moeilijk had, organiseerden ze een avond samenzijn om mij te helpen. Dat was zo bijzonder, maar zo werkt het in de Geere.” De Geere -inclusief de passage- heeft de afgelopen jaren een flinke verandering ondergaan. Momenteel is er geen leegstand meer in de Geere. “We zijn eigenlijk de leukste straat in het centrum van Middelburg,” lacht Margriet.

Foto’s: prive archief de kapper

DE KAPPER
Massagestoelen aan de wasbakken, hoofdmassages, water met citroen en munt. Een salon met oog voor detail. “Elke dag is anders in de salon, maar ook binnen het kappersvak.” Lichamelijk een zwaar vak, maar ook geestelijk. “Je bent de hele dag met mensen bezig en hun verhalen.” Als kapster ken je alle verhalen, de mooie momenten in iemands leven, maar ook de moeilijke momenten. Het uiterlijk speelt een grote rol in de salon, het is belangrijk om verzorgd en netjes te zijn in het kappersvak. “Natuurlijk moet je haar goed zitten, en je make-up verzorgd en ook onze kleding is van belang.” Ieder seizoen wisselt het team van kleding. Voor Margriet is uiterlijke verzorging ook belangrijk: “ik ga de deur niet uit zonder make-up en mijn haar te doen.”

DOCHTERS
Ook eerlijkheid is belangrijk, zeker binnen haar opvoeding. “Ik ben een moeder die eerlijkheid zeer op prijs stelt. Streng kan ik zeker zijn, maar ik vond het vooral belangrijk dat we het gezellig hebben.” Ze noemt zichzelf een knuffelkont, een moeder waar je mee kunt praten, waar vrienden en vriendinnen altijd welkom zijn. Gezelligheid in West-Souburg, waar Margriet woont met haar meiden.

Het schuldgevoel dat veel werkende ouders ervaren, kent ze ook. “Het is vooral vervelend als ze op school iets hebben en ik er niet bij kan zijn.” Tijdens de vakanties kan Margriet wel alles loslaten. “Henk neemt dan alles van mij over en ik heb het volste vertrouwen in hem.” Dan kan ze een aantal weken achter elkaar zichzelf volledig overgeven aan het moederschap.

DE TOEKOMST
Wat brengt de toekomst voor Margriet en haar salon?
“Ik hoop natuurlijk dat er ooit iemand in mijn team is, die het op een gegeven moment leuk vindt om de salon met mij samen te leiden.” De ontwikkelingen gaan snel, een jonger iemand naar voren schuiven die nog meer energie heeft een goede zet. Maar het belangrijkste van alles voor Margriet is dat ze blijft doen waar ze goed in is en waar ze gelukkig van wordt.
“Geniet in het leven, het is namelijk zo voorbij.”

Volg je mij al op Social Media?