7 februari 2019

Zeeuws meisje in Seeland

Fietsen in Denemarken

Afgelopen weekend was ik in Kopenhagen. Een geweldige stad aan de oostkant van het eiland Seeland (Deens: Sjaelland ) dat het grootste eiland van Denemarken is. Als Zeeuws meisje toch ietwat herkenning (haha) en ik neem jullie natuurijk mee op avontuur. 

Feitje: Meer dan 2 miljoen van de 5,4 miljoen Denen wonen op Seeland. Denemarken is een fietsland net als Nederland en heeft veel veilige fietspaden. Het klimaat komt ook overeen met Nederland. En je vliegt er in slechts 1,5 uur naartoe.

Visjes happen in Denemarken

Zullen we gelijk met de tips beginnen die ik voor je heb? Om een lekker visje te eten ga je naar Nyhavn (“Nieuwe Haven”) dat is een belangrijke (ook wel toeristische) trekpleister van de stad.

Aan deze haven zijn heel veel lekkere restaurants en bars te vinden met vooral zomers overvolle terrassen. Onder de lokale bevolking is Nyhavn een populaire uitgaansplaats. En mocht je graag met een rondvaartboot mee varen? Hier moet je zijn! 

Hans Christian Andersen

De bekende dichter en sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen aan Nyhavn gewoond. In twee van zijn sprookjes: ‘De Tondeldoos’ en ‘Holger de Deen’ heeft hij het over de Rundetaarn of Rundetårn (“ronde toren”) deze bevat de oudste sterrenwacht van Europa; en is nog steeds in gebruik! TIP! 

De kleine zeemeermin

Deze bijna 35 meter hoge toren is zeer de moeite waard te beklimmen! Hier vinden overigens regelmatig wisselende exposities plaats van afstudeerprojecten van de studenten (super leuk om te zien). 

Een ander zeer bekend sprookje van Hans Christian Anderson is natuurlijk Den lille Havfrue (“De kleine zeemeermin”) en haar standbeeld mag je natuurlijk niet missen als je in Kopenhagen bent? Dat is hetzelfde als Zeeland bezoeken en geen mossels eten (toch?). 

Shoppen in kopenhagen

Om te shoppen ben je in Kopenhagen op de juiste plek. Ik hou zelf erg van de Scandinavische stijl (misschien dat daarom Hof aan Zee in Koudekerke een van mijn favoriete restaurants is en POMPdeLUX mijn favoriete kledingmerk). 

Hier draait het om simpel, eenvoudig en prachtig design. Je vind hier alle mooi dure merken (zie foto) voor als je meer te besteden hebt, maar ook betaalbare ketens en Deense boetiekjes. 

Er zijn twee grote warenhuizen ILLUM en MAGASIN DU NORD -vergelijkbaar met de Bijenkorf- en je loopt zo vanuit de metro naar binnen. Handig bij een flinke sneeuwbui in de winter. Zorg wel dat je genoeg kronen bij je hebt, over het algemeen is alles wat duurder dan wij gewend zijn.

Het beste uitzicht van de stad

Dat is ook zo als je uit eten gaat, want een glas wijn kost al gauw 12 tot 16 euro (ECHT). Ze zijn dan gelukkig niet ‘zuunig’ en schenken wel een flink vol glas. Heerlijk eten kun je door de hele stad. Zelf ben ik een groot fan van Pluto aan de Borgergade. 

Ik was daar nu voor de tweede keer en de smaakjes zijn echt fantastisch. Het zit er iedere avond stampvol met locals dus van te voren reserveren is wel aan te raden. Tegenover Pluto zit een voormalig tankstation waar ze naar het schijnt de beste burgers van Kopenhagen (en veel mensen zeggen van de hele wereld) hebben. Ze hebben 4 soorten burgers en deze worden altijd vers klaargemaakt van hun biologische vlees. 

Het beste uitzicht heb je bij Illum Rooftop. Bovenop Illum kan je terecht voor onder andere een Steak, kreeft, pizza en bubbels met een fantastisch uitzicht midden in het centrum. 

Bakkerij in kopenhagen

De meeste bakkers in Denemarken zijn iedere dag open. Naast diverse soorten verse broden vind je hier ook typisch zoete Deense broodjes zoals kanelsnegle (met Kaneel) en spandauer (met jam of room). Smørrebrød is dé verzamelnaam van het typisch Deense lunchgerecht. Smør betekent boter en brød is Deens voor Brood. 

Het zijn stukjes Deens roggebrood belegd met vlees, vis, aardappel of groente. Tegenwoordig zijn er ook moderne versies zoals Sushi (combinatie van Sushi en smørrebrød): TIP! 

Lagkagehuset is een Deense keten die je in Kopenhagen overal tegenkomt. Ze staan bekend om hun met karakter, smaak en knapperigheid van het brood. (belangrijk wel). Je kunt hier overigens ook heerlijk lunchen en wat mij betreft de lekkerste broden kopen. Vlieg je nu vroeg en heb je alleen tijd voor een snel ontbijtje? De meeste zaken zijn al vanaf 7:00 open.

Kortom, ik vind Kopenhagen ècht een aanrader, ben jij er al eens geweest? 

Pluto aan de Borgergade

Liefs Jobine

"wat doet Zeeuwze nog meer?"

Wij helpen Zeeuwze ondernemers met duimmstoppende content, Social Media (beheer), grafische vormgeving (denk flyers, out-of-the-box menukaarten, logo’s), communicatie en online strategie!