2 mei 2015

De mooiste wandelroutes in Zeeland: onze top 10!

Heerlijk uitwaaien in de vrije natuur. Wij van ZeeuwZe.nl zijn er gek op!
Om je wat inspiratie te geven, zijn hier tien leuke wandelingen in mooie natuurgebieden!

Waar wandel jij het liefst?
Tekst: Marloes Matthijsen 

10. Absolute nummer 1 in mei, maar in elk seizoen mooi: de bloemetjesdijken bij Nisse. Al die witte en zachtroze bloeiende meidoorns, het zijn de bruidjes van de Zak van Zuid-Beveland. Onderweg kun je stoppen voor een bolus bij Jikkemiene op het dorpsplein of voor een glas bessensap bij De Schaapskooi.
9. Fort Ellewoutsdijk. Struinen langs het oude fort uit 1839, in een vogelrijk gebied vol kreekjes. Op het fort broeden zwarte roodstaarten, een trekvogeltje met een roestrode staart. Ellewoutsdijk zelf is ook een lieflijk dorpje, leuk om eens doorheen te wandelen.
8. Boswachterij Westerschouwen: het grootste bos van Zeeland. Als de avond valt is dit dé plek om reeen te spotten, dan ruik je ook de wilde kamperfoelie. Op de Kop van Schouwen zijn ook de Meeuwenduinen te bewonderen: gesloten tussen 15 maart en 15 juli, want dan broeden er maar liefst 6500 paar mantelmeeuwen en zilvermeeuwen. Een prachtig duinlandschap waar je misschien wel de zandhagedis ziet, of een nachtegaal of leeuwerik hoort.

7. Het Veerse Bos. Veere is uiteraard schitterend, maar stiekem toch het allermooist als de toeristen weer weg zijn: dan heb je de stille romantische straatjes weer fijn voor jezelf. Doe een ommetje in het Veerse bos en geniet van de vergezichten en het Veerse meer.
6. De Manteling: ooit het toevluchtsoord van de rijken, die zich prima vermaakten op prachtige buitenplaatsen. Nu gelukkihg voor iedereen, bezoek bijvoorbeeld Terra Maris en wandel over statige lanen en door kronkelige paadjes met kromgegroeide boompjes.
5. ’t Zwin in Zeeuws-Vlaanderen: van Cadzand-Bad naar Retranchement, misschien wel de mooiste Zeeuwse plaatsnaam na Paal en Schuddebeurs. Schorren vol zeekraal en lamsoor, die paars kleuren als ze bloeien.
4. De Schelphoek: de dijkdoorbraken van 1953 hebben het Schouwse landschap drastisch veranderd: je wandelt bij Schelphoek door kreken en bossige oevers. De bijzondere Plompe Toren ligt ook op de route en overal zie je visdiefjes en sterns.

3. Het Rammegors op Tholen. In de Tachtigjarige oorlog staken de Spanjaarden hier stiekem over naar Zierikzee. Het Rammegors is zout en zoet, wat zorgt voor zeekraal en zeeaster, maar ook bijzondere orchissen groeien hier graag. Shetlandponies en runderen houden de wildernis een beetje in bedwang.
2. De Yerseke Moer: een weidegebied dat ook wel het openluchtmuseum van Zeeland heet. Want dit is het laatste authentieke polderlandschap van Zeeland. Met hollebollige heuveltjes, vol weidevogels. En na het wandelen ga je natuurlijk aan de kreeftensoep en de mossels in Yse.
1. Het Verdronken Land van Saeftinghe. Wat een spectaculaire tocht: zompen dwars door hoog en laag. Dit is het Zeeuwse oerlandschap, van slikken en schorren en verraderlijke geulen. Ga absoluut mee met een gids want die weet waar zeearenden te vinden zijn, en mysterieuze borrelende zoetwaterbronnen. Bovendien weet de gids hoe je veilig door dit spannende drijfzandgebied komt. Neem oude gympen mee, die je daarna in de wasmachine kunt mikken. Want je zakt diep weg in dit indrukwekkende natuurschoon!