Op mijn eerste blog voor het Waterschap (klik hier om te lezen) kreeg ik diverse vragen en die heb ik natuurlijk het waterschap (mijn contactpersoon) voorgelegd:
Ik betaal al zoveel belasting. Waarom moet ik óók nog waterschapsbelasting betalen?
“Veilige dijken en schoon water zijn zo belangrijk dat het goed is dat de waterschappen zelf de waterschapsbelasting innen. Zo weet je zeker dat het geld ook wordt besteed aan waterbeheer. Zou het geld uit de landelijke begroting komen, dan moet je als waterschap concurreren met bijvoorbeeld onderwijs of zorg. En dan is het maar de vraag of je voldoende geld krijgt.”
Wat valt er eigenlijk te kiezen bij de waterschapsverkiezingen? Of partij A of partij B wint, de dijken moeten onderhouden worden en het afvalwater gezuiverd.
“Die taken staan bij geen enkele partij ter discussie. Maar over de manier waarop kun je wel van mening verschillen. Moet het waterschap investeren in milieuvriendelijke manieren om het afvalwater schoon te maken, of moet het gewoon zo goedkoop mogelijk?
Moet het waterschap bij het waterpeil in sloten en beken vooral kijken naar het belang van de boeren of het belang van de natuur? Moet het waterschap paden langs het water aanleggen zodat je er lekker kunt wandelen, of is dat zonde van het geld? En moet het waterschap investeren in voorlichting aan burgers of is dat niet nodig? Zomaar wat voorbeelden waarin iets te kiezen valt.”
Waarom hebben Nederlanders zo weinig belangstelling voor de waterschapsverkiezingen?
“Nederlanders lijken zich niet zo bewust te zijn van het belang van goed waterbeheer. Dat komt misschien wel omdat het in ons land zo goed geregeld is. Mede dankzij het werk van de waterschappen hebben we al tientallen jaren geen slachtoffers meer gehad als gevolg van overstromingen.
Goed waterbeheer is een vanzelfsprekendheid geworden. Maar met de verkiezingscampagne die de waterschappen nu voeren, komt daar vast verandering in. Daarin laten we zien dat iedere Nederlander een relatie met water heeft.”