20 juli 2017

Met mijn (hardloop) rugzakje in Kroatië!

We blijven nog even in de vakantiesfeer, het is tenslotte zomer.
Laatst vertelde ik al dat mijn hardloopschoentjes altijd mee op vakantie gaan. Zo ook naar Kroatië, om precies te zijn het eiland Losinj. Heerlijk om ’s ochtends wakker te worden met uitzicht over het water en de opkomende zon in je snufferd. En dan HUP,  je bedje uit, schoentjes aan, koppie onder de kraan en gaan!

Hardlopers
Je komt op de vroege morgen al verschillende mensen tegen; wandelaars, hardlopers, locals die een duik nemen of genieten van het eerste zonnetje. In Nederland groeten hardlopers elkaar onderweg, dus ik in mijn beste ‘Krowaties  dubio jutro’ tegen iedereen roepen. Dat was even wennen, zo’n Hollandse die over het eiland huppelt en ook nog goedemorgen toetert. Maar na een paar dagen, je komt tenslotte iedere morgen dezelfde vroege vogels tegen, kreeg ik een knikje of goedemorgen terug.

Avontuur
Elke ochtend een nieuw avontuur. Waar zou ik vandaag belanden? De dame van de receptie had me een kaartje gegeven met daarop de fiets-,  wandel- en hardlooppaden. Dat klonk te mooi om waar te zijn, en dat was het ook! Het eiland is omringt door rotsen met hier en daar een idyllisch strandje. Het pad dat tussen de rotsen is gemaakt ging al snel van plat en vlak over naar wat  hoogteverschillen en ineens was daar geen mooi vlak beton meer maar puin met hier en daar een rotsblok. Het werd een soort van trail: klimmen en klauteren.
Geweldig om zo je vakantiebestemming te ontdekken en zo later op de dag op de mooiste strandjes te liggen en een duik te nemen in de hel-blauwe baaien. Je snapt dat dit pad op de fiets ook een uitdaging was, maar het strand maakt dan alles goed. Toen ik door het dorpje terug liep, zag ik mensen lopen met brood?! Een bakkertje in de buurt! De volgende morgen zou ik op de terugweg de bakker bezoeken en in mijn speciale hardlooprugzakje de broodjes mee terug nemen.

Garnalen, mosselen & inktvis
De weg naar het bakkertje bracht me eerst langs een kleine visafslag. Hup naar binnen en daar stond ik bijna garnalen, mosselen en inktvis te bestellen. AI Clau, tasje, hardlopen, bakker… strakjes maar even terug op ’t fietsje om een visje. Op naar de bakker! En ja hoor, daar was het bakkertje. Die geur, het assortiment.. hebberig werd ik ervan. Ik wees van alles aan, twee van die, en die. Ja doe die grote maar, en… oh, is dat een hartige taart die uit de oven komt? Ja, die ook graag.
Had ik al verteld dat ik alleen een hardlooprugzakje had? Zo’n stom klein rotding wat vreselijk zit en waar één kadetje in past. Daar stond ik dan met 3 plastic tasjes en een stom klein rugzakje. Hardlopen ging natuurlijk niet meer, met een voldane smile wandelde ik langs de jachthaven terug. In gedachte zat ik al een de verse koffie met een scala aan broodjes op tafel en ’s avonds verse visjes van de barbecue.
’s Morgens op pad tijdens je vakantie, een aanrader, zo ontdek je veel meer en zit je dag vol verrassingen!