24 maart 2019

Duurzaam boodschappen doen én besparen? Ik ga het testen!

Hoeveel gooien we eigenlijk weg?

Elke week gaan wij “grote boodschappen” halen, wat eigenlijk betekent: je kar tot aan de nok vol gooien, zodat je de rest van de week niet meer naar de winkel toe hoeft. 

Is iets van vroeger: met mijn ouders gingen we op vrijdagavond naar Trefcenter in Middelburg, waar we uren rondliepen en zorgvuldig de boodschappen deden voor een hele week (lees: kar met een kop erop).

Aten we altijd alles op gedurende de week? NEE.  

Doe ik dat nu met mijn gezin? NEE! 

Uit de supermarkt de prullenbak in

Dus was voor sommige boodschappen ons huis niet meer dan een tussenstation. Uit de supermarkt, weken liggend in de kelder in ons huis om vervolgens in de prullenbak te eindigen. 

“Halloooo, er ligt een rot appeltje in de groentenlade…” 

Wat geven wij uit aan boodschappen?

Wij halen elke week voor ongeveer: 150 euro boodschappen in de supermarkt, máár halen vaak door de weeks ook nog weleens kleine boodschappen á 50 euro. Dus in totaal zijn wij elke week 200 euro kwijt aan de boodschappen voor 4/5 personen  ( oudste zoon woont in Rotterdam en is niet altijd meer thuis). 

Besparen én duurzamer?

Dus als we bovenstaande som bij elkaar optellen komen we op het volgende uit:

  1. We doen te veel boodschappen.
  2. We geven te veel geld uit aan boodschappen op die manier.
  3. We gooien te veel eten weg! 

Even een kleine opmerking (zodat je weet hoe wij leven thuis): 
Wij eten thuis geen vlees, vis en proberen zo min mogelijk dierlijke producten te eten (sinds september 2018).

NEE ik neem het “V” woord niet in de mond, want ik eet heel erg intuïtief, maar ben steeds meer bezig met hoe we ons steentje kunnen bijdragen. 

Overigens op onze eigen manier, dus er is ALTIJd ruimte voor verbetering (haha: ook wij zijn niet heiliger dan de Paus). 

Daarnaast eten wij veel biologisch, maar wel uit de supermarkt (dat gaat veranderen: lees maar verder). 

Plan de campagne!

Goed: wat gaan we deze week doen als test?

Wij hebben bedacht dat we niet meer 1x in de week grote boodschappen gaan halen, maar 7x kleine boodschappen mét een budget. 

Elke dag hebben we 20 euro budget voor onze boodschappen: we halen dus elke dag vers (7x 20 euro= 140 euro, dus een besparing van 60 euro per week als het lukt). 

En omdat we in ZEELAND wonen gaan we een deel bij de boeren halen (met de auto, hahaha: grapje). Op donderdag werk ik altijd in Goes (dus rijd ik met de auto), en stop dan op de terugweg bij Buijsrogge (klik hier voor meer informatie) om daar alvast voor het avondeten in te slaan en in Middelburg wil ik naar Bioduin

Wat besparen we dan?

Op die manier besparen we geld (60 euro per week), gooien we hopelijk minder boodschappen weg, én eten we dus meer lokale producten. 

Als dat geen succesverhaal is? Nou ja: dat moet nog blijken overigens, want we gaan het deze week testen (en daar schrijf ik natuurlijk nog een blog over). 

Deed je dat al niet dan?

Mijn opa was boer (in klederdracht) en had een mega grote moestuin, dus ergens moet het er wel in zitten toch (haha). 

Voorheen ging ik dus heel vaak lokaal onze boodschappen halen, maar sinds ik het drukker heb gekregen, laten we het bezorgen of gaan we snel even naar de supermarkt. Gemak dient de mens toch? 

Ik zou gewoon heel graag weer terug naar af gaan, dat voelt toch een stuk beter, dus gaan we die koe bij de horens grijpen en direct vandaag starten! 

Wat hebben we al gedaan?

We hebben gistermiddag de kelder helemaal leeg gemaakt (en gelijk maar schoon gemaakt): daar bewaren we geen eten meer in. 

We bewaren het eten in de koelkast en de keukenkast (in de kelder lag het dus te lang). Zoals je ziet aan onze koelkast is hij nu lekker leeg (we moesten dus nog boodschappen halen)!

Kijken wat deze week ons brengt en of we op die manier meer geld kunnen besparen en minder weg kunnen gooien. Als je trouwens nog tips hebt? Heel graag! 

Liefs Rachelle

"Ik dacht dat je alleen blogger was?"

Neen. Ik geef ook trainingen over mindset, zelfvertrouwen en zichtbaarheid!