24 december 2016

De boekenlijst voor deze Kerstvakantie (als je tijd hebt om te lezen natuurlijk) van Lianne!

It’s wintertime…
Natuurlijk lees ik in de zomervakantie en op vakantie heel wat boeken weg. Toch merk ik dat ik het juist tijdens ‘de donkere dagen’ ook erg fijn vind om te lezen. ’s Avonds gewoon een keer niet de televisie aan en lekker met een boek op de bank. Ik heb voor jullie een lijstje gemaakt van boeken die ik dit afgelopen jaar al heb gelezen en boeken die nog op mijn wishlist staan.
Tekst: Lianne

Charlotte
Een waargebeurd verhaal geschreven door Pia de Jong, de vrouw van Robert Dijkgraaf (bekende Nederlandse wetenschapper), erg indrukwekkend om te lezen. Het verhaal van deze familie wordt heel open en eerlijk verteld. Je wordt meegenomen in de mooiste tijden en meegesleurd in de diepste dalen rondom de geboorte van hun dochtertje, Charlotte. Naast het hoofdthema is vriendschap een mooi thema in het boek. Vriendschap met buren die worden opgebouwd door eens verder te kijken dan iemands voordeur en vriendschappen waar juist in moeilijke tijden afscheid van wordt genomen. Leestip!
Harry Potter en het Vervloekte Kind
Ik ben dit boek nog aan het lezen, maar voor het eerst in de Harry Potter-serie ‘raakt’ het boek mij niet echt. Het boek is in scriptvorm geschreven en iedere keer als ik het boek pak, moet ik er echt weer inkomen. (Misschien moet je het boek dan ook maar in één keer uitlezen, haha).
Waar in de andere boeken prachtige omschrijvingen en lange dialogen stonden, gaat dit verhaal snel en zijn er korte dialogen. Het is voor de echte Potterfans natuurlijk heerlijk dat er weer een boek is en dus geschikt om te geven, maar zelf zie ik dan toch liever het toneelstuk. Zet ik dat wel op mijn wishlist!
books-colorful-harry-potter
De val van mijn moeder 
Of je nu werkt in de zorg, een lief oud omaatje hebt of nog dichterbij, jouw eigen ouders die in een verzorgingstehuis wonen, dit boek raakt je en is heel herkenbaar. Ook dit boek is een waargebeurd verhaal ditmaal geschreven door Ernst Timmer over zijn moeder die na een val steeds verder achteruit gaat. Ondanks het zware onderwerp, wonderschoon geschreven.
Het boek sluit aan bij de verhalen die momenteel ook worden verteld door Hugo Borst over zijn dementerende moeder. Of het boek van Hendrik Groen waarin een oudere zelf omschrijft hoe het er aan toe kan gaan in een verzorgingshuis (gelijk twee andere tips). Onder andere door deze boeken worden er ogen geopend en wordt er weer gediscussieerd over het leven in een verzorgingshuis en waar de bewoners, maar zeker ook de verplegenden (waarvoor diep respect) mee te kampen hebben.
pexels-photo-220448
Judas
Met een enorme mediahype in haar kielzog werd dit boek van ‘de zus van’ gelanceerd. Inderdaad is het interessant om aan de hand van de verhalen van Astrid eens wat dieper in de wereld van de familie Holleeder te duiken. De familiefoto’s in het midden van het boek zijn ook van toegevoegde waarde!
Tijdens het lezen van het boek had ik wel continu een stemmetje in mijn hoofd dat steeds vroeg: ‘En wie zegt dat dit nu wel de waarheid is dan?’ Maar goed, al is de helft maar waar dan blijft het verhaal bij vlagen echt bizar en daardoor de moeite om te lezen.
Gij nu
Dit boek is al een tijdje uit en Griet Op de Beeck is op dit moment een echte BVing (Bekende Vlaming) in ons land. Niet alleen door haar boeken, maar ook door haar tv-optredens waarin zij laat zien wat voor een woordkunstenaar zij is. In eerste instantie was ik iets teleurgesteld toen ik tijdens het lezen ontdekte dat het een boek met allerlei korte verhalen was. Ik wilde zo graag weten hoe het de hoofdpersoon verder zou vergaan! Maar naar mate ik meer verhalen gelezen had, merkte ik dat ik steeds meer lol kreeg in het lezen van de korte verhalen.
Ze zijn namelijk zo goed geschreven, je kunt de mensen waarover het gaat zo voor je zien (en linken aan mensen in jouw eigen vrienden- of kennissenkring, haha). Sommige verhalen zijn zo goed dat ik hoop dat er toch nog eens een vervolg op zal komen. Uiteindelijk echt een aanrader!
holidays-dinner-eating-lunch
Kerstdagen
Nog helemaal enthousiast van de korte verhalen (een nieuwe liefde!) van Griet Op de Beeck, hoorde ik over het boek van Jeanette Winterson! Een boek met 12 nieuwe (kerst)verhalen en 12 feestelijke recepten voor 12 dagen. Een boek met een magisch tintje.
Nou, met deze combinatie heb je mijn aandacht. Ik ben namelijk een sucker voor winterse sferen (met of zonder magie) en lekker eten! Een boek dat ik zelf graag in de ‘papieren-versie’ wil hebben, om het ieder jaar in deze tijd weer tevoorschijn te toveren en te herlezen. Ik ben heel benieuwd!
Alleen op de wereld
Mijn boekenlijstje ben ik begonnen met Charlotte en eindig ik met Charlotte! En dan wel met Charlotte Dematons die de prachtige illustraties heeft verzorgd bij het welbekende verhaal (en wat een tranentrekker is het!) ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot. Ik ben zelf enorm fan van de prentenboeken van Charlotte Dematons, ze tekent zo gedetailleerd, sfeervol én met humor. Ik kan dan ook haast niet wachten om dit prachtige verhaal aangevuld met haar tekeningen weer te gaan lezen!
fullsizerender


Ik ben erg benieuwd wat er in het ‘boekvormige’, strak en kerstig ingepakte cadeautje zit dat op dit moment al onder onze kerstboom ligt!
Welk boek heb jij onlangs gelezen dat ook de moeite waard was?

hart20