Betutteling of juist niet? Wat geef jij jouw kind mee naar school?

BRINTA PAP
Het jaar was 1984 en ik maakte mezelf klaar om naar school te gaan.
Beneden gekomen stond een bordje dampende Brinta op me te wachten: had mijn moeder het gemaakt was het perfect zoetig en vloeibaar. Had mijn vader het bordje pap voor zijn rekening genomen was het verre van vloeibaar. Kon mijn lepel fier overeind staan in de pap.
LIGA KOEK
Mijn tas lag al klaar op de bar in de keuken, met lekkers voor tijdens de pauze op school (toentertijd hadden we nog geen continuerooster). Een Tupperware beker gevuld met melk (die dan melig smaakte tegen de tijd dat ik hem op mocht drinken) en een pakje Liga koeken of een Evergreen (met appel en rozijnen).
Heel soms -in december- een taaitaaipop of een bakje met stukjes appel. Bruin tegen de tijd dat je ze mocht eten. Heel normaal was ik. Mijn vriendinnen hadden veelal hetzelfde in hun schooltas.
ANNO NU
Het jaar is 2017 en ik maak de tassen van mijn kinderen klaar. Waar is de biologisch rechtsgedraaide beker die ik zou kunnen begraven als ik zou willen? Want die moet gevuld worden met thee of water (‘mam, toe mag er een beetje honing in?’).
Het gerecyclede bakje van karton -gevonden in een of ander gebergte- moet gevuld worden met een organische reep, zonder verpakking. Die smijt ik dan thuis in de prullenbak.
Een greep in de fruitmand tussen al het seizoengebonden fruit, natuurlijk onbespoten en zonder stickers. Oei, en geen aardbeien. Die zitten vol met pesticiden.
1984
Als ik thuis kwam uit school zat mijn moeder reeds klaar met de thee. Natuurlijk kreeg ik er 1 koekje bij (durfde ik niet om te vragen natuurlijk, want kindjes die vragen worden overgeslagen) dat ik dan doopte in mijn thee. Soms te lang en dan viel dat stomme koekje in de thee, maar dan zei mijn moeder: “je drinkt het gewoon op, hoor!”
Speculaasjes vond ik niet lekker, maar zo’n kaakje met suiker erop… JAMMIE!
Daarna gingen we spelen. Gelieve buiten te spelen overigens.
En om half zes weer thuis voor het eten.
2017
“Maaaaaam, mag ik spelen?” Dochterlief gooit haar rugtas naar me toe (had ik eens moeten doen vroeger.. Alhoewel op haar leeftijd ging ik al alleen naar school) en rent naar haar vriendje. Thuis gekomen schenk ik verantwoordelijk thee in (met honing) en begin de appels te schillen. Geen koekje. Teveel suiker. Na een uurtje mogen ze een glas water met een drupje biologische citroen en een snuifje kurkuma. Is gezond.
EN DAN NU EVEN SERIEUS…
Natuurlijk overdrijf ik schromelijk!
En sorry, ik ben zeker voor biologisch, rechtsgedraaide producten. Wij eten thuis minder vlees, en dan zonder antibiotica. Maar zo langzamerhand word ik best een beetje moe van het betuttelen! En niet alleen bij mij hoor (begrijp me niet verkeerd), ik praat ook weleens met andere moeders van andere scholen (jaja ondanks mijn drukke leven) en daar is het ook schering en inslag.
De muesli reep mag mee naar school, maar dan zonder verpakking?
Dat is toch hetzelfde als appels kopen met rotte plekken en de mooie glimmende kant naar boven leggen in de fruitschaal? Bedrog!
WATER MEE NAAR SCHOOL
Water mee naar school? Prima, als je daar helemaal achter staat als ouder moet je dat zeker doen. Ik geef thee mee naar school overigens. Maar ik ben niet van het MOETEN. Laat de keuze bij ouders. Vertrouw ouders. Want die maken -als het goed is- de juiste afweging voor hun kind. En wat is er mis met af en toe een glaasje siroop?
Natuurlijk vind ik dat snickers, pizzapunten en ander snoepgoed niet heel erg nodig zijn (in mijn geval soms wel noodzakelijk als je begrijpt wat ik bedoel) als tussendoortje op school. Maar dat kunnen we allemaal zelf wel invullen toch? Of in iedergeval op een rustige manier het gesprek openen.
Ik ben geen ouder die je kunt betuttelen, want dan stuit je op protest.
Ik ben wel voor vrijheid, educatie, zelfstandig denken en handelen EN daarbij goed overleg.
TRADITIE?
Wij hebben een regel bij ons thuis: er wordt water gedronken en thee (of spa rood), maar als er iemand jarig is, dan sla ik zeker flessen frisdrank in. De regel is dan: alles wat overblijft, mogen we zelf opdrinken. Dus dolbij staan ze dan (de volgende dag) met een fles 7-up te zwaaien. JA, JE MAG EEN GLAASJE. Een traktatie. Een traditie. En inderdaad enorm ongezond.
Weet je wat er namelijk gebeurt als ze 18 jaar zijn? Onze zoon studeert momenteel in Rotterdam en toen ik hem laatst vroeg wat hij de afgelopen week had gegeten kreeg ik het volgende antwoord:
“Uhm, pizza (2,50 voor studenten), een broodje shoarma (1,50 voor studenten) en zo’n kant-en-klare- lasagne. Ik heb verder wat van die blikjes frisdrank gekocht bij de Aldi.”
Tja…
En nu maar hopen dat ik hem goed geïndoctrineerd heb dat hij weer water gaat drinken tegen de tijd dat hij 30 is.