7 april 2016

Voed jij jezelf al?

Op het Bevelandse ‘s Heer Arendskerke is sinds kort een salon gevestigd waar men voedsel voor lichaam en ziel kan halen. Een huidspecialiste die niet een beetje anders is, maar opmerkelijk anders en een schoonheidsbehandeling biedt die totaal nieuw is. Wat maakt deze enthousiaste vrouw zo uniek? En waarom hoort zij in Sterrenstof? Ik sprak met Jasmina Kooijman van schoonheidssalon
“Voed Jezelf.”

Het is absoluut niet vervelend om verdwaald te raken tussen de meest prachtige landweggetjes van Beveland. Zeker niet als die zoektocht eindigt op de prachtige locatie van salon Voed Jezelf,  die gevestigd is in een pand dat ooit voor kerkdiensten bedoeld was. Jasmina ontvangt me hartelijk met vers gemaakte chai en powerballs en laat me de salon zien waar de producten van Oolaboo al aantonen dat hier iemand werkt met natuurlijke materialen. ‘Nutricosmeticals’ lees ik op de etiketten.
Wat maakt jouw salon nu zo anders?
“In al de jaren dat ik mensen gemasseerd heb en gezichtsbehandelingen gaf, ontdekte ik dat de huid maar een klein deel is van de mens, ook al is het ons grootste orgaan. Tijdens een behandeling kan spanning loskomen en dan komt vaak het verhaal van de mens naar voren. Dan besef je dat je meer zou willen doen om iemand in die ontspanning te houden.
Ik ontdekte dat ik een techniek uit de Energiepsychologie kon combineren met de gezichtsbehandelingen. Die techniek heet Emotional Freedom Technique, kortweg EFT genoemd. Ik noem het meestal ‘tapping ‘. Zo ontwikkelde ik een holistische behandeling die iemand op meerdere niveaus kan helpen door lichaamsgerichte massagetherapie te combineren met een stuk coaching. Zo ontstond de tapping massage.”
Wat houd dat precies in dat tapping?
“Bij tapping worden accupunctuurpunten gebruikt om bepaalde emoties los te kloppen met de vingers, zodat ons lichaam zich kan ontdoen van spanningen die ons lijf vasthoudt.
Ieder mens maakt wel ervaringen mee waarbij heftige emoties een rol spelen. Deze kunnen in ons lijf vast komen te zitten. Door middel van EFT kunnen we ontdekken hoe en waar we spanningen vasthouden en hoe we deze kunnen loslaten en transformeren.”
Je combineert dus massage met emotional freedom technique. Wat betekent vrijheid voor jou?
“Voor mij heeft vrijheid alles te maken met de vrijheid in onze geest, de vrijheid van denken. Die vrijheid heeft dus ook te maken met mijn emoties accepteren.  Ik heb jarenlang streng Boeddhistisch geleefd. Mijn aandacht was vooral mentaal gericht. Ik heb toen veel emoties zoals boosheid onderdrukt. Die ervaring was nodig voor me om de middenweg te vinden. Ik vond het heel bevrijdend om in te zien dat ervaringen gewoon ervaringen zijn en onze emoties er mogen zijn. We hoeven er niet aan vast te houden, maar we mogen ze wel voelen en erkennen.  Zonder oordeel naar je gevoelens en ervaringen kijken, dat is voor mij vrijheid.”

Wat wil jij meegeven aan mensen om zich van beperkende ervaringen of gedachtes te bevrijden?
“Het zou zo mooi zijn als iedereen vrij zou zijn van zijn eigen emotionele ervaringen.”
Jasmina springt overeind en zegt met armgebaren: “Wat ik mee wil geven is: ga aan de slag! Blijf niet bij de pakken neerzitten. Veel mensen zitten vast in hun ervaringen. Die mensen hebben iemand nodig die ze bij de hand pakt en zegt: ‘kom op, we gaan er wat aan doen.’
Tapping helpt mensen om zichzelf bij de hand te pakken en er iets aan te doen. Actie is vaak lastig voor mensen die vast zitten in een ervaring of gevoel. Het lichaam laat dat vaak zien door bijvoorbeeld spieren die vast zitten of een huid die bij voorbeeld acne ontwikkelt. Bij acne zijn er vaak ontstekingen die ook van binnenuit kunnen komen. Ik kijk dan met die persoon waar het vandaan komt. Soms heeft dat met voeding te maken en soms met emoties.
Hoe ben je op de naam Voed Jezelf gekomen?
“Ik hou van eten en vooral van gezond eten. Van mijn oma leerde ik zoveel over natuurlijke schoonheid en de invloed van voedsel op onze huid. Ik ga binnenkort workshops geven: “schoonheid uit de keukenkast,“ waarbij we werken met voedingsmiddelen die we kunnen gebruiken om onze huid mooier te maken, onze huid te voeden. Daar waar andere schoonheidsspecialisten stoppen na de behandeling, ga ik verder en kijk met de persoon wat iemand aan innerlijke voeding nodig heeft. Dat stuk aandacht vind ik heel belangrijk.
In mijn salon gebruik ik alleen natuurlijke producten. Men zou die producten in principe kunnen eten. Er zitten alleen natuurlijke grondstoffen in.  Ik zie gewoon tijdens een behandeling dat de huid daar blij van wordt. Doordat de huid op de juiste manier gevoed wordt, verbetert de huid. Wanneer iemand door een stuk persoonlijke aandacht ook innerlijk gevoed wordt, dan zie ik een mens vaak stralend en met voldoening mijn salon uit gaan.”
wfewg
Jasmina is inderdaad anders en laat zien dat uiterlijke verzorging ook op een holistische manier gedaan kan worden.  De energieke vrouw laat zien dat spiritualiteit niet zit in een tempel, of boeddhistische training, maar in de liefdevolle aandacht waarmee ze al haar handelingen verricht, van thee maken tot tapping. Terwijl ik de praktijk uit loop besef ik dat ons lichaam onze tempel is en liefdevolle aandacht het voedsel daarvan.
En speciaal voor onze trouwe lezeressen geeft Jasmina een gratis uitgebreide gezichtsbehandeling weg!!
Wat moet je doen?
1. Like de pagina van VOED JEZELF (klik hier voor de link) en uit de nieuwe likers wordt dan volgende week een winnaar getrokken!
2. O, en zet onder deze post even dat je mee doet!!!