18 april 2016

Sandra goes vegan!

Wat is vegan eigenlijk?
Vegan is hot! Vegan eten, oftewel veganistisch, is uitsluitend plantaardig eten. Vegetariërs laten alleen vis en vlees staan, veganisten gaan een stapje verder en eten helemaal niets wat dierlijk is. Dus ook geen eieren, kaas en zuivel. Ze dragen overigens ook geen wol, leer of bont en gebruiken uitsluitend dierproefvrije cosmetica.
Als Yogini ben ik zeker geïnteresseerd in zuiver en eerlijk eten. Sommige mensen zijn vegetarisch of veganistisch, omdat ze dierenleed willen besparen. Maar in de yoga wereld is het heel gewoon dat je alleen plantaardig eet, omdat de energie van het dier ook in jouw lijf terecht kan komen.
Je behoort goed te zijn voor alles wat leeft, dus ook voor dieren, en jouw lijf alleen te voeden met wat goed voor je is. Ik word veel vrolijker van een tomaatje dat heerlijk buiten in de zon heeft gestaan, dan een plof kip die gek geworden is tussen zijn soortgenoten.
Bewust eten
Wat dit met jouw lijf doet, kun je zelf vast invullen? En dan hebben we het niet eens over het landbouwgif dat vaak gebruikt wordt in de landbouw! Vandaar dat biologisch eten, dus onbespoten voedsel, ook zeker een must is.
Ik ben heel bewust met voeding bezig, maar met 3 kinderen en een drukke baan, is het voor mij eigenlijk een onmogelijke taak om uitsluitend plantaardig te eten. En -ik geef toe- veganistisch leven kost veel tijd en creativiteit. En het kost vaak meer!
Ik haal regelmatig boodschappen bij de biologische supermarkt, maar met een groot gezin is dat ook gewoon erg duur! Ik ben daarom flexitariër, dat kan namelijk ook..  Maar nieuwsgierig naar echt vegan eten ben ik wel!
Vegan bistro in Rotterdam
Tijd om op onderzoek uit te gaan! Ik neem mijn vriend op een zaterdagavond mee naar restaurant “Gare du Nord” in Rotterdam, een vegan-bistro waar ze een 3-gangen menu serveren met alles wat-de-pot-schaft. Biologisch, veganistisch, en seizoensgebonden! Hij is overigens een rasechte carnivoor  en wil graag kijken of hij vlees mist. Ikzelf ben meer benieuwd naar het eten en de creativiteit eromheen.
Het restaurant zelf zit trouwens gevestigd in een oud treinstel. Dit treinstel komt uit India, waar hij twintig jaar geleden afgedankt is. Recycling ten top dus!
gare du nord 8 gare du nord 7
Buiten het restaurant worden kruiden en groenten verbouwd en het plein is regelmatig decor voor vegan foodfestivals. Iedereen is overigens welkom in dit restaurant, ook vleeseters. Ze willen namelijk dat iedereen kennis kan maken met plantaardig eten, en staan open voor uitleg over de gerechten.
“Gare du Nord” kwam recent wel in het nieuws, omdat zij hadden besloten om mensen die bont dragen te weren uit het restaurant, en kwamen hiermee zelfs in het AD. Een moeilijke besluit voor dit restaurant -omdat ze iedereen welkom willen heten-  en dit dus haaks stond op hun eigen identiteit. Een goed thema voor een yoga les trouwens. Hoe kun je open en vriendelijk zijn naar alle mensen om je heen zonder je eigen identiteit te verliezen?
Het menu!
We nemen plaats en bestellen een biologische witte wijn. En beginnen ons menu met een pompoensoep met brood. Ik ben echt dol op pompoen en deze soep smaakt heel puur en vol. Een happy soep!
Mijn vriend vindt het trouwens ook lekker. Hij is inmiddels wel gewend aan pompoen.
gare du nord 5
Zodra het hoofdgerecht op tafel komt maakt het hart van mijn vriend een sprongetje. Want de gebakken tofu balletjes lijken verdacht veel op bitterballen!!! Dezelfde structuur, hetzelfde uiterlijk en ze zijn bovendien zalig! Er zit een eenvoudige bietensalade bij met een zoetzure quinoa (zegge: kienwa). Dat laatste is iets wat we niet vaak eten, dus dubbel genieten!
gare du nord 2
Het nagerecht is een overheerlijk en prachtig amandeltaartje. Hij lijkt een beetje op een kruidkoek en smaakt nog lekkerder met de klodder kokosroom erbovenop.
Een toetje om je vingers bij af te likken!
Na het eten hebben we echt een voldaan gevoel! De aandacht voor het eten, de aandacht voor presentatie en de aandacht voor details. Normaal hebben we een soort PLOF-GEVOEL als we uit eten zijn gegaan, maar nu hebben we dat zeker niet.
En is dit nu duurder dan in een ander restaurant? Zeker niet! Dit driegangenmenu kost hier 27 euro.
Helemaal blij en vol inspiratie gaan we weer richting Zeeland. Ik wil elke dag wel zo lekker eten!