2 juli 2015

Lianne interviewt boerin Janneke: "van juf naar boerin!" #2

Zeeuwse Janneke maakte de carrière switch van juf naar agrariër/boerin! Wil je deel 1 nog eens lezen, dat kan hier

Hoe voelde het om deze keuze uiteindelijk te maken?
“Het voelde gelijk goed, het was een opluchting. Wel vond ik het spannend om aan mijn collega’s en aan mijn leerlingen te vertellen dat ik ging vertrekken. Maar mijn collega’s reageerden allemaal positief. Niemand vraagt dan ook hoe je dat nu financieel gaat doen. De kinderen reageerden lief en sommigen emotioneel. Mijn familie keek er helemaal niet van op. Ze snapten al niet dat ik het zo lang vol heb gehouden.”
Is het gevoel van opluchting gebleven of is dit veranderd?
“Het voelt nog steeds goed. Ik heb nu niet meer het gevoel dat ik achter de feiten aanloop. Ik ben een perfectionist en had altijd het idee dat ik mijn werk, het bedrijf, mijn vriend tekort deed. Nu komt er weer ruimte in mijn hoofd. De gedachten springen niet meer als stuiterballen door mijn hoofd. Het lijkt wel of ik letterlijk meer rechtop loop. Ook sta ik weer open voor sociale contacten. Ik heb tijden gehad dat ik mijn telefoon niet eens op wilde nemen. Ik begin langzaam te groeien in het bedrijf, al moet ik nog wel mijn ritme vinden.”
Janneke
Wat doe je zoal binnen het bedrijf?
“We zijn langzaam aan het overgaan op biologische veeteelt en landbouw. We hebben sinds een jaar 176 Jersey koeien, waar ik steeds meer de zorg over heb. Ik help bij het controleren van de kudde in de natuurgebieden en in de wei. Verder ondersteun ik bij het melken en bij de zorg voor de kalfjes. Ik ben me steeds meer aan het verdiepen. Ik weet van veel koeien de bijzonderheden, hoeveel melk ze geven bijvoorbeeld. Het mooie is dat ik er van geniet, ik vind het zelfs niet erg om er heel vroeg voor uit mijn bed te komen.”
Eh… Jersey koeien?
“Jersey koeien zijn een slag kleiner dan de ‘normale‘ melkkoe. Relatief gezien kan de Jersey koe met minder (kracht)voer dezelfde hoeveelheid melk produceren als een andere melkkoe. Ze geven ook andere melk. De melk heeft een hoger vet en eiwit gehalte en dat proef je. De smaak is romiger en voller. Van onze melk worden kazen gemaakt bij de Mekkerstee (overigens een ontzettend leuke plek om eens te gaan kijken) hier op het dorp. Er worden drie verschillende smaken gemaakt. Verderop op het eiland bij de Jerseyhoeve wordt de rest van de melk verwerkt tot ijs. De koeien lopen momenteel in natuurgebieden en in de wei.”
Jersyekoe
Hoe zie jij de toekomst voor je?
“Er komt een mooie tijd aan. We gaan het gehele bedrijf verplaatsen naar een plek midden in de polder en daar in een nog nieuw te bouwen woning wonen. De koeien én alle machines komen aan huis. Binnenkort start de bouw! Vanuit het huis krijgen we uitzicht op de weides met onze eigen koeien! Ik wil verder groeien binnen het bedrijf en steeds meer gaan participeren in het werk. Een opleiding Kunstmatige Inseminatie (!) staat op mijn verlanglijstje. Ook wil ik graag leren om op de trekkers te rijden.”

Jouw verhaal is een herkenbaar verhaal voor veel vrouwen. Kan je een advies geven aan anderen die ook in dit proces zitten en qua werk op een kruispunt in het leven staan?
“Hier moet ik over nadenken…”
Na een tijdje zegt Janneke: ”Het is misschien afgezaagd, maar luister naar jouw gevoel en jouw lijf. Jouw lijf liegt niet! Leer de klachten te herkennen en te erkennen. Mijn algemeen directeur noemde het maken van mijn carrièreswitch ‘het jezelf gunnen’, geef jezelf een kans!

Je weet nooit wat er op je pad komt en er is altijd een nieuwe weg om in te slaan, waar deze weg ook toe leidt.”