18 juni 2017

Een interview met Myrna van Kemenade || "Emoties zijn cadeautjes!"

Zaandam – Afgelopen week was ik in Zaandam! En als je nu denkt: “Zaandam?” Ik was daar om yoga docente Myrna van Kemenade te interviewen. Als ik het mag zeggen; de yoga docente van Nederland. Ik had veel over haar gehoord, maar kende haar nog niet persoonlijk. Wel hebben we een gezamenlijke vriend en dat was dan ook de reden dat hij en ik richting Zaandam reden om Myrna ALLES te vragen over Yoga. Ook mochten we een kijkje nemen bij haar trots! Yoga Dreams in Zaandam!
En wat heeft dat met Zeeland te maken?
Myrna komt deze week naar Zeeland toe! 

Houten Klaas
“Mensen hebben denk ik een verkeerd beeld van yoga. Vaak hoor ik zeggen dat iemand niet aan yoga doet, omdat ze niet lenig zijn. Maar weet je? Je hoeft niet lenig te zijn voor yoga. Uiteindelijk word je het wel, maar dat hoeft niet het doel te zijn.”
Een fijne binnenkomer, want houten klaas hier denkt dat ook altijd stiekem. Lees <<HIER>> trouwens mijn blog over mijn eerste yoga-ervaring.

Spiegels
“De houdingen, de bewegingen is maar een klein onderdeel van Yoga. Het draait niet om de prestatie! En om die reden hebben wij ook geen spiegels hangen in onze zalen. Yoga is het samenbrengen van je hart en je hoofd. En daar heb je geen spiegel voor nodig.”
Ik hang aan haar lippen, want als ze praat inspireert ze mij met haar woorden. Ze praat weloverwogen, intuïtief en ook haar bewegingen sluiten daar prima op aan.
Stilte
“Tijdens de stilte hebben veel mensen het gevoel dat ze hun hoofd stil moeten zien te krijgen. Maar ik wil het anders omschrijven. Ik probeer je te ondersteunen de ruimte tussen de gedachten steeds langer vast te houden. Zo wordt je ademhaling rustiger, je bloedruk lager en ook je hartslag lager.” Ze vertelt dat emoties zichzelf opslaan in je lijf. En als je ze blijft vasthouden levert dat een blokkade op. Die blokkades kun je weer laten stromen tijdens het beoefenen van Yoga.

Cadeautjes
“Emoties zijn cadeautjes! Huilen is ontladen, want het zorgt dat je alle spanning die zich in jouw lichaam heeft vastgehouden loslaat.”
Ik heb dat inderdaad weleens, dat de tranen over mijn wangen lopen en dat ik gewoon even lekker wil huilen. Niemand hoeft me dan te helpen, oplossingen te bedenken. Ik wil alleen maar lekker huilen. Heerlijk!
Bewustwording
Als ik vraag of ze in een woord Yoga voor mij kan omschrijven, zegt ze zonder na te denken, “bewustwording.”
Of je nu achter een bureau zit op kantoor of op een matje ligt of zit, het maakt niet uit. Alles draait om bewustwording.

Deze zomer komt Myrna lesgeven op een Yoga event in Middelburg. Op de Internationale Yoga dag (21 juni 2017). “Of je nu al jaren Yoga beoefend of nog nooit hebt gedaan, Yoga is echt voor iedereen. Op jouw niveau, binnen jouw grenzen. Laagdrempelig en iedereen kan dus mee doen. Dus ook als je nog nooit aan Yoga hebt gedaan.”
Tijdens deze Internationale Yoga dag wordt er trouwens over de hele wereld aan Yoga gedaan! Van New York tot aan Bali. Hoe gaaf!

Mannen
“Yoga is oorspronkelijk ontwikkeld voor mannen, een op een. En wist je dat het Nederlands elftal ook aan Yoga doet?” Voor veel mannen heeft Yoga nog ietwat een hoge drempel, maar dat is dus nergens voor nodig.” Voor iedereen is stilstaan bij bewustzijn heel fijn, heel gezond en ook nodig in deze tijd.

“Voordat we beginnen zet ik met de hele groep een intentie neer, en dat is zo ontzettend mooi en prettig. Ik ben zo benieuwd naar Middelburg!”

Dank je wel Myrna voor ons fijne gesprek!