Borstvoeding… over melkproductie, kloven & meer!

Borstvoeding lijkt voor veel vrouwen een logische stap na een zwangerschap en we kunnen het er denk ik wel over eens zijn dat het de meest natuurlijke (en goedkope) manier is om baby’s te voeden. Maar wat nu als het niet lukt? Wat nu als je niet wilt? En wat nu als je kampt met tepelkloven, borstontstekingen en meer? En waarom ligt de borstvoedingsmaffia de laatste tijd eigenlijk steeds meer onder vuur? Ana Strutz is lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) en rijdt met haar autootje en een zee aan kennis heel Zeeland door om vrouwen te ondersteunen tijdens het geven van borstvoeding en alles wat daarbij komt kijken.
Dus of het nu gaat om melkproductie, kolven of aanleggen.. voor Ana is geen onderwerp te gek, of onbesproken! Ana is 7 dagen per week bereikbaar om vrouwen te ondersteunen tijdens de mooiste en kwetsbaarste tijd van hun leven en wij spraken met haar af.
De borstvoedingsmaffia
“Ja, de borstvoedingsmaffia! Daar heb ik over gehoord,” lacht Ana. Ze vertelt dat het onderwerp borstvoeding altijd lastig ligt. Borstvoeding is voor baby’s en iedereen wil het beste voor haar baby (dus ook de moeders die kunstvoeding geven, laten we dat ook even noemen!). En juist omdat er zoveel emoties en gevoelens bij betrokken zijn gaat het af en toe mis in de communicatie. Maar iedere situatie is uniek en vraagt om een unieke aanpak. En soms is deze aanpak de borst, soms de fles en soms een combinatie van de borst en fles.
“En weet je, alles is goed.”
Wat voor vorm je ook kiest om jouw baby te voeden, voel goed bij jezelf of dit bij jou past.
Tevens geeft ze aan dat ze denkt dat er heel lang een lobby is geweest voor kunstvoeding (die nog steeds wel gaande is) maar dat ook de wetenschap er nu achter komt dat borstvoeding altijd de voorkeur heeft. Dit wordt nu veel meer naar buiten gebracht dan bijvoorbeeld jaren terug en daarom lijk het wellicht een beetje overdreven.
“En dus maffia-achtig,” zegt Ana. Borstvoeding is bezig aan een inhaalslag vindt ze! En mensen moeten vanuit gedegen kennis een goede keuze kunnen maken, waar ze ook voor kiezen! En veel kennis over borstvoeding wordt maar een beetje weggemoffeld.
“Een goed voorbeeld hiervan vind ik dat borstvoeding geven actief voor borstkanker beschermd. Je leest het namelijk amper, terwijl het zowel de moeders (die borstvoeding geven) als de dochters beschermt (die melk drinken). Dat is echt een gemiste kans!!” Ana geeft dan ook als tip mee, dat je jezelf goed moet laten informeren als zwangere vrouw en dan pas een weloverwogen keuze kunt maken. En die keuze is goed, wat je ook kiest!! Belangrijk is dat vrouwen hun gevoel volgen, en kiezen vanuit dat gevoel.
De combinatie tussen fles en borst is wellicht zo’n combinatie die misschien niet veel moeders kennen! Als moeders werken is dit echt een uitkomst!
“Dan geef je ’s ochtends en ’s nachts de borst en ook op dagen dat je thuis bent! Maar de andere voedingen kun je een fles geven.” Je kunt afkolven als het niet lukt aan de borst of als je niet altijd zelf wilt voeden, kun je heel lang een voeding per dag met plezier geven aan je kindje!
Kwaaltjes
We kennen natuurlijk ook allemaal de kwaaltjes die kunnen ontstaan tijdens het geven van borstvoeding! “De meest voorkomende kwaaltjes zijn pijn en kloven! Die kennen we allemaal, en deze zijn ook het meest bekend bij vrouwen.”
Je hebt nog veel meer kwaaltjes, die wellicht minder bekend zijn bij vrouwen, maar bij alles kan Ana ondersteunen en een passende oplossing zoeken. Want niet iedere vrouw is hetzelfde, niet ieder kindjes is hetzelfde. En het fijne is dat al haar consulten en huisbezoeken worden gedekt door de verzekering, iets wat niet veel vrouwen weten!
“Als je bijvoorbeeld een borstontsteking hebt, moet je mij altijd bellen! Of het nu ’s avonds laat is, midden in de nacht of ’s ochtends vroeg! Ik bel altijd snel terug en kan ondersteunen bij alles rondom borstvoedingsproblematiek, wat echt het verschil kan maken.”
Het mooiste aan haar werk vindt ze dat ze vrouwen ondersteunt tijdens de meest pure, kwetsbare periode van hun leven. Hun eerste stapjes als nieuwbakken mama, ook al is het een tweede of derde kindje. En dat is het mooiste cadeau.
“Ik wil echt iets voor mensen betekenen en ben heel erg dankbaar voor het vertrouwen dat ze mij geven. Ik heb echt de leukste baan van de wereld!”