3 mei 2015

ZeeuwZe op reis met een missie!

Op 20 juli 2015 gaan de Zeeuwse Petra Spaans, haar man en hun 3 kinderen (8, 6 en 1,5 jaar) een grote reis maken naar Belo Horizonte in Brazilië. Het is geen luxe vakantie, nee ze gaan zich inzetten voor de organisatie ‘Jeugd met een Opdracht’. Straatjongeren bezoeken, gezinnen opzoeken die in de beruchte favelas (sloppenwijken) wonen en jongeren die in een jeugdgevangenis zitten Engelse les geven. Petra vertelt me alles over hun reis, haar beweegredenen en wat ze gaan doen in Brazilië.

Kun je wat vertellen over de organisatie ‘Jeugd met een Opdracht’?
“‘Jeugd met een Opdracht’ is een Christelijke organisatie die actief is in verschillende landen over de hele wereld. Ze richten zich op arme jongeren om hen een betere toekomst te geven.
Er werken alleen maar vrijwilligers, geen van de mensen die zich inzetten, worden betaald. Anne en Geke zijn de leidinggevenden in het huis in Belo Horizonte waar wij naar toe gaan. Zij werken met een heel team (8 à 10 mensen) samen, de vrijwilligers hebben verschillende nationaliteiten.
Met toestemming van ‘Jeugd met een Opdracht’ ondersteunen zij de jongeren op verschillende manieren. Ze richten zich onder andere op zwervende jongens tussen de 12 en 18 jaar, zij hebben vaak wel een gezin waar ze terecht kunnen, maar zwerven veelal op straat. Ze komen eigenlijk altijd uit de favelas, de sloppenwijken in Brazilië. Deze jongeren hebben nauwelijks dagbesteding en weinig invulling in hun leven. Er wordt vaak drugs gebruikt. Leden van het team gaan bijvoorbeeld in gesprek met jongeren en gezinnen, over God, over het vinden van een dagbesteding en om hen op deze manier hoop te geven. Er worden in het huis, waar Anne, Geke en het hele team wonen, ook kampen georganiseerd. Jongens kunnen dan een weekend komen, ze kunnen tot rust komen en er wordt gesproken over het opbouwen van hun toekomst.
12431229_828098487299333_842244731_n
Hoe is het idee ontstaan om zelf met jullie gezin naar Brazilië te reizen en een aantal weken te werken voor ‘Jeugd met een Opdracht’?
“We kennen Anne en Geke vanuit onze kerkgemeenschap (Rafaël gemeente Goes ), we hebben samen jongerenwerk in de kerk in Nederland gedaan. Anderhalf jaar geleden waren Anne en Geke in Nederland en kreeg ik het er met Geke over hoe gaaf het zou zijn als wij samen met een groep jongeren uit de kerkgemeenschap naar hen in Brazilië zouden kunnen komen.
Marco (man van Petra) twijfelde in eerste instantie, Brazilië staat niet bekend als een heel veilig land en hij vroeg zich af hoe dat moest met de kinderen. Ik had zoiets van ‘zij wonen daar toch ook met hun kinderen’. Op den duur leek het hem toch ook heel gaaf en zijn we na gaan denken over hoe we dit op wilden zetten en met welke jongeren we zouden willen gaan. De hoofdreden dat we gaan, is dat we Anne en Geke willen ondersteunen. Er zijn dagen dat ze continue werken, voor bijna alles wordt er namelijk een beroep op hen gedaan. Ook willen we op deze manier erkenning geven voor het werk dat zij doen.
Daarnaast is het een stuk ervaring voor onszelf. Soms is het goed om te ervaren hoe het leven ergens anders is en ook te kijken hoe je daar iets positiefs aan kan bijdragen. Natuurlijk hoop ik dat ik daar mensen kan helpen, maar ik ben ook heel reëel. Al weet ik van Anne en Geke dat het zeker effect heeft op de Braziliaanse jongeren dat er een groep mensen speciaal voor hen komt om hen te helpen. Ik vind het belangrijk om mijn tijd en luxe die ik hier in Nederland heb in te zetten voor mensen die het hard nodig hebben”.
brasil magnet souvenir
Wat gaan jullie voor ‘Jeugd met een Opdracht doen? En hoe zie je het voor je met jullie kinderen die ook meegaan?
“Ruim 2 weken gaan we met ons gezin en 5 jongeren uit de kerkgemeenschap naar Brazilië. We gaan verschillende dingen doen, zo gaan we mee op huisbezoeken in de favelas. We zullen dan het gesprek met de mensen proberen aan te gaan, over God en over hun toekomst. Er zijn genoeg mensen die kunnen vertalen, dus dat zal geen probleem zijn. Daarnaast zullen we ook hele praktische dingen doen, zoals schoonmaken bij mensen in huis waar dit nodig is. In een buurtcentrum zullen we voor wat kleinere kinderen activiteiten organiseren, dan hebben zij wat afleiding, iets leuks om te doen. Ook gaan we mee Engelse lessen verzorgen in de jeugdgevangenis. 1 of 2 keer per week doen Anne en Geke en hun team dit, jongeren kunnen zich hiervoor opgeven als zij dit willen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt.
Ik ben er vrij relaxed onder dat de kinderen meegaan, ook omdat Anne en Geke ook een kindje hebben. Natuurlijk kunnen we de kinderen niet overal mee naartoe nemen en onze oudste zoon misschien wat makkelijker dan de andere twee. We hopen dat er in de tijd dat wij er zijn, een kamp wordt georganiseerd voor de jongens. Ze zijn dan een heel weekend in het huis waar wij ook verblijven, de kinderen zijn hier dan natuurlijk ook bij wat we erg leuk zouden vinden.
De kinderen bereiden we voor door hen te vertellen over wat we gaan doen en foto’s te laten zien van de website. Ze vinden het vooral heel spannend dat we gaan vliegen. Het reizen is ook iets waar ik het meeste tegenop zie, vooral met Milou die geen eigen stoel heeft en er niet zo van houdt om op schoot te zitten.”
Christ the Redeemer, Rio de Janeiro
Brazilië staat niet bekend als een heel veilig land. Hoe kijk jij daar tegenaan?
“Ik weet natuurlijk ook dat Brazilië niet het meest veilige land is. Van Anne en Geke weet ik dat ze zich in Nederland veel veiliger voelen, maar ze voelen zich nooit écht onveilig daar. Dit heeft er vooral mee te maken dat Jocum (zo heet ‘Jeugd met een Opdracht’ in het Portugees) heel bekend is in Belo Horizonte, iedereen weet dat ze goed werk doen. Ik ben niet bang, ik heb veel vertrouwen in Anne en Geke en in hun kennis, ervaring en visie op de veiligheid in Brazilië. We gaan natuurlijk ook niet zonder hen naar de favelas. Alles gebeurt samen met hen of iemand anders van het team.”

Wat een mooi initiatief en wat een ervaring om zo’n bijzondere reis met een missie met je gezin te maken. Ik ben er erg benieuwd naar hoe Petra en haar gezin het zullen ervaren. Ik bedenk me nu al schrijvend hoe leuk het zou zijn om Petra na haar reis naar hun belevingen te vragen en dit met jullie in de ZeeuwZe te delen. Dit ga ik zeker vragen! Wordt vervolgd dus!

Lees hier #2