18 februari 2017

Schijn.. ons leven met Tijn #1

Vandaag een nieuw begin. Iets wat ik al lang wilde maar eigenlijk nooit de tijd voor heb genomen. Iets voor en over Tijn. Tijn is onze zoon van inmiddels 9 jaar. Tijn is verstandelijk beperkt en heeft een heftig gedragsprobleem met veel agressie. Daarbij functioneert hij als een jongen van ongeveer 3 a 4 jaar. Elke dag opnieuw staan wij voor een enorme uitdaging.
Wat brengt ons vandaag? In hoeverre hebben we invloed op zijn gedragingen en stemmingswisselingen? Hoe omzeilen we het negatieve en buigen we het om naar positief? Iets dat niet alleen heel veel van Tijn vraagt maar ook zeker van ons als gezin. Iets dat ook helaas vaker niet lukt dan wel. En dat doet zeer. Heel veel zeer. Figuurlijk maar soms helaas ook letterlijk.

De agressie die we dagelijks ervaren is ook op ons gericht. Het is iets voor ons als ouders wat bijna onmogelijk is om als gezin te kunnen functioneren. Elke dag een nieuwe uitdaging. Vallen en opstaan. Liefde krijgen maar ook heel veel liefde geven en incasseren van momenten waarbij je nooit gedacht had dat je ze mee zou maken. Positief of negatief. Lachen en huilen staan zo dicht bij elkaar. Momenten van gevoelens van falen van het ouderschap maar ook geweldige momenten waardoor we kunnen genieten.
Ik moet het van me afschrijven.

Dat is iets wat ik met jullie wil delen. Gewoon om eens te laten zien dat het gras niet altijd groener is. Schijn. Uiterlijke schijn bedriegt. Facebook staat vol met prachtige foto’s en verhalen die mensen laten denken dat het ergens anders nog mooier, beter, fijner is. Ik wil de mooie kant delen, maar ook zeker de mindere tijden. Misschien geeft het je inzichten, misschien heb je je oordeel klaar. Ik hoop dat je door deze kant te belichten in elk geval begrip kunt opbrengen en niet te snel je oordeel hebt bij het zien van een soortgelijke situatie. Schijn is positief; geniet, straal, schijn!
Dat is iets dat Tijn ook maakt tot wie hij is. Schijn in mooie momenten, stralend en vrolijk. Schijn, omdat je niks aan hem ziet dat hem anders maakt. Schijn, omdat het Tijns uiterlijke schijn is. Want onder het ‘normale koppie’ zit een hele bijzondere jongen.

Liefs Monique