19 december 2017

Ons leven met Tijn #8 Grote broer Quinten!

Grote broer
Tijn heeft een grote broer: Quinten. Hij is 12 jaar jong. Het is een geweldige lieve, begripvolle, slimme en gevoelige jongen, maar Quinten heeft het zwaar thuis. Naast het feit dat hij en Tijn broers zijn en met elkaar echte ‘jongensdingen’ hebben, ligt er ook een zware taak voor Quinten. Eén die je je kind wil besparen. (klik >>>HIER<<< als je de eerste BLOG van Monique nog eens wilt lezen). 

Een moeilijke opgave
Want omgaan met Tijn vergt zoveel van ons allemaal. Hoe moeilijk, zo niet onmogelijk is het dan om een kind van 12 jaar deze dagelijkse moeilijke opgave aan te doen? En toch doet hij het. Dag na dag. Iedere ochtend begint al zwaar. Als Tijn eerder wakker is dan Quinten, moet Quinten het meteen vanaf minuut één al ontgelden: roepen, schelden, slaan of schoppen is er meteen al bij. Om nog een beetje rust te kunnen pakken zoekt Quinten dan een ander plekje op in de woonkamer, zodat hij toch even ‘rustig’ wakker kan worden.

Samen spelen
Als Quinten gaat spelen, wil Tijn bijna altijd mee. Komen er vriendjes aan de deur voor Quinten, dan staat Tijn al met zijn jas aan om mee te gaan. Soms strijkt Quinten met zijn hand over zijn hart en mag Tijn even mee. Om vervolgens daarna vaak weer terug te komen omdat het niet ging…

Apetrots zijn we op Quinten als we op school te horen krijgen dat hij een jongetje in de klas (behoorlijke autist) zo goed helpt en ondersteunt in de klas. Terwijl hij thuis al zo veel voor zijn kiezen krijgt is hij zelfs op school daarin behulpzaam. De juf geeft aan dat ze ziet dat Quinten gewend is om op een bepaalde manier te praten en om te gaan met dit soort kinderen. Dat hij zelf ook het contact zoekt met deze jongen in de klas, vrijwillig. Wat een prachtig iets.

Spullen kapot
Zo fijn om te horen dat hij dat uit zichzelf doet, want hij moet dat absoluut niet. Zou het heel eerlijk gezegd nog meer begrijpen als hij dat soort kinderen juist op school liever uit de weg gaat… Quinten heeft uiteraard ook momenten dat hij het allemaal even niet meer ziet zitten: gek wordt van de dagelijkse gang van zaken thuis. Ook zijn spulletjes worden soms kapot gemaakt, zijn kamer overhoopgehaald omdat Tijn iets zoekt. En Quinten is juist zo zuinig op zijn spullen. Geen rust aan zijn koppie, altijd maar onrust thuis. Dat uit zich in boosheid en emoties.

Quinten wenst soms in zijn emotionele buien dat hij een ‘normaal’ broertje zou hebben, net zoals zijn vriendjes. Dat Tijn ‘gewoon’ zou doen en niet zo ontzettend moeilijk in gedrag. Dan huilen we samen. Want lieve schat: dat willen wij natuurlijk ook. Niets liever dan dat! 

Onbezorgde jeugd
Ik begrijp het zo goed en het doet zo’n pijn om je kind zo te zien worstelen met zijn verdriet. En wat gunnen we hem een onbezorgde, liefdevolle jeugd. Dat hij later kan terugkijken op thuis als warm, veilig nest. Het verscheurt me want ik weet dat we hem dat gewoonweg niet allemaal optimaal kunnen bieden. Na het huilen en praten erover en een stukje relativeren, is zijn emmertje weer leger. Gelukkig lucht dat op en kan hij er weer tegenaan. Want Quinten houdt ook enorm veel van zijn broertje. Dat is overduidelijk.

Dikke knuffel
Probeert met hem te spelen en dingen te bedenken die hij samen kan doen. Dan kunnen ze samen zo lief spelen. Momenten om te koesteren. Quinten zegt vaak genoeg: “Oh kijk nou mam, wat schattig dat Tijn dat doet.” Of hij geeft hem een dikke knuffel. We zijn zo trots op Quinten omdat hij helpt om te gaan met de moeilijke momenten met Tijn. Bijvoorbeeld een keer toen opa en oma aan het oppassen waren op de jongens zei hij fluisterend “Oma, je moet dit gedrag maar even negeren hoor, of even afleiden.”

Als ik dat hoor, dan stroomt mijn hart nóg meer over van liefde en waardering voor onze lieve, oudste kanjer. We proberen met Quinten ook veel te praten over alles wat er gebeurt thuis. Doen dingen met hem apart en proberen Quinten de aandacht te geven die hij verdient. Want wat verdient hij dat… en nog zo veel meer!

 

Monique blogt over haar leven met Tijn: haar zoon die verstandelijk beperkt is en een heftige gedragsstoornis heeft.
Volg jij Monique al op haar eigen blog: SCHIJN? 

Klik >>>HIER<<< om naar haar blog te gaan.