Uitkijken naar de volgende vakantie, wat is dat toch altijd heerlijk om te doen. Het is de gedachte aan even niks moeten, het samen zijn met je gezin, rust en ontspanning. De voorpret is voor mij al genieten. Waar gaan we heen? Wat willen we gaan doen?
Vroeger was dit allemaal vrij simpel. We hadden nog geen kinderen en het was een kwestie van een leuke plek uitzoeken, de auto inpakken met kampeerspullen, kleding, boeken, bbq, spelletje, fototoestel en uiteraard de zonnebrand en we vertrokken. De nacht voor vertrek sliep je licht door de vakantiespanning, maar eenmaal in de auto op weg naar de vakantiebestemming was het vakantiegevoel gelijk daar. Aan het einde van de vakantie kwamen we helemaal opgeladen en tot rust weer thuis.

Zo’n zes jaar geleden gingen we met dezelfde instelling op vakantie. Het was wel anders dan anders omdat onze negen maanden oude zoon meeging. Dat vergde iets meer voorbereiding dan voorheen en we hadden beduidend meer spullen mee te nemen. We gingen op pad en waren klaar om te gaan luieren en op te laden.
Haha, wat een beginnersfout. Opladen en tot rust komen in de vakantie op een camping met een baby? Nee dat gaat ‘m niet worden. Daar kwamen we al heel snel achter. Het was eigenlijk precies hetzelfde als thuis, maar dan met het ongemak van de primitieve voorzieningen van een camping er nog bij. De voor baby’s zo belangrijke rust en regelmaat verdween als sneeuw voor de zon. Gelukkig kwamen we snel tot de conclusie dat dit een andere vakantie zou worden dan we gewend waren en konden we omschakelen. Daarom werd het nog een fijne vakantie met ons kleine mannetje. Wel kwamen we uitgeput thuis en hadden we gelukkig nog een weekje vrij om thuis bij te komen.

Deze ervaring heeft er voor gezorgd dat we onze verwachtingen over vakanties hebben bij gesteld. Daardoor hebben we al veel heerlijke vakanties achter de rug met onze kinderen. Vakanties waar we zelfs uitgerust van terugkwamen.
In de periode dat ik aan het opkrabbelen was vanuit mijn dieptepunt hadden we ook een vakantie gepland. Met het vliegtuig nog wel. Weg uit mijn comfort zone. En jawel hoor…daar kwam direct die spanning weer. spanning van het inpakken, spanning voor het vliegen, spanning om alle gedachten die in mijn hoofd rond gaan. Met een bak vol spanning gingen we op pad.
Hoewel ik het me vooraf niet kon indenken heeft die vakantie mij veel goed gedaan. Juist even weg uit die comfort zone, een andere omgeving, veel buiten in de natuur, veel slapen, rust en genieten. Meer dan ooit voelde en besefte ik waarom vakanties zo goed en zo fijn zijn voor jezelf. Iedereen heeft die momenten om op te laden nodig. Of dat nu in een vakantie is, in een weekend of een vrije dag. Het heeft geen zin om maar rond te blijven rennen. Rennen van afspraak naar afspraak en dan uitgeput je bed in duiken. Op den duur breekt dit je op. Ik wil het in ieder geval niet meer.

Ik zie nog genoeg mensen om mij heen die niet stoppen met rennen en vliegen. Ik pik ze er nu zo uit. Probeerde ik ze er in het begin nog van te overtuigen dat ze eens wat rustiger aan moeten doen, weet ik nu dat ze dit zelf moeten doen en ervaren. Ik kan alleen maar hopen dat ze niet zo diep hoeven te gaan zoals ik dat heb moeten doen.
En nu is de maand juli aangebroken. Voor velen een maand waarin ze op vakantie gaan. Wij gaan weer met de tent op pad. Ik wens iedereen een fijne zomermaand toe met veel rust en ontspanning.

Tot volgende maand!

Gastblogger Manon werkt als kindercoach in haar eigen praktijk!
Ze schrijft elke maand een blog over haar (en voor allen zo bekende) Dertigers Dilemma. Wil je meer over Manon lezen? Kijk dan even op haar website: www.jubelcoaching.nl