16 maart 2017

Gastblogger Running Clau || Verse jus d'orange, maar toch niet vers?

Afgelopen maand zaten we met het ZeeuwZe genootschap bij Zanzibar in Middelburg voor een heerlijke en gezellige lunch (overigens.. de plank is echt een aanrader!). Natuurlijk gaat het al snel over eten; uit eten gaan, lekker eten, vers eten, guilty pleasures, en ook het ongenoegen. Van die kleine irritatie dingetjes die we allemaal wel kennen, toch?

Zie je het al voor je? Een boel gezelligheid, gekakel en dan tussendoor nog even live op Facebook gaan? Hilariteit ten top! 
Maar met het uitspreken van mijn ongenoegen in de horeca, vers wat niet vers is maar tot in lengte van dagen houdbaar, kwam ook het idee om hierover te schrijven voor de ZeeuwZe.
Tekst: Claudia van de Ketterij 

SMOOTHIE
Ik drink dus geen frisdranken, maar soms heb ik geen zin in koffie of thee en is het nog te vroeg voor een wijntje. Dan is een verse jus d’orange of een smoothie een lekker alternatief. Zo ook die ene keer in Amsterdam. We kwamen ruim op tijd aan voor een rondleiding en zagen een leuk koffietentje, manlief bestelde een espresso en ik koos voor een banaan/bosvruchten smoothie. De Engels sprekende dame maakte de koffie en begon aan mijn smoothie. Ze deed een half banaantje in de blender en wel 3 blauwe bessen, daarna pakte ze Optimel uit de koelkast en goot het erbij…

Weekendje Zeeland
OPTIMEL?
Optimel
, in mijn ogen smerige vetvrije en suikervrije melk met een hele berg vieze zoetstoffen? Mijn mond viel open, ik drink geen melk, vind het vies, maar zoetstoffen nog viezer. En vervolgens zie haar water bij de smoothie schenken. Wat is dit? Ik schrik even van het lawaai als ze de blender aanzet en kijk op naar manlief. Die leest het in mijn ogen, dat gaat ze niet opdrinken!
Ik heb voor mijn fatsoen een slok genomen en schoof vervolgens het glas opzij. Melk (met zoetstoffen) verdunt met water en ergens in de verte een vleugje banaan? Weer wat geleerd: vragen wat er in je smoothie gaat!
SAUNA
Een dagje relaxen, in je badjas rondhuppelen, luieren, door boekjes bladeren en lekker eten? De sauna!
Ik vraag enthousiast aan de jongedame achter de bar wat er in de smoothie gaat.

“In de banaan-aardbei smoothie zit gewoon banaan en aardbei, mevrouw.”

Smoothie Zeeland
Ik krijg een voorgevoel dat deze smoothie het toch niet helemaal gaat worden, maar leg ondertussen mijn vraag aan haar uit, of er vers fruit in zit? En met wat het verdund wordt? Of dat het een zakje bevroren fruitstukjes is? Aangelengd met lang houdbare vruchtensap uit pak?
Het hoge woord komt eruit, de verse smoothie is inderdaad een zakje bevroren fruitstukjes met sap uit pak. Duidelijk. Dan komt mijn volgende vraag, of de jus d’orange vers geperst is of uit pak? Vers?
MOOI! Ik bestel een verse jus. De koelkast gaat open en ze pakt een kan met oranje vloeistof, schenkt het in en ik zie het al. Aanmaakmeuk! Vers aangemaakt, is dat tegenwoordig ook vers bereid?
Uit eten in Zeeland
Mijn vraag is dan ook nu, ben ik de enige die zich druk maakt over wat ik op mijn bord krijg, over wat ik eet?
Genieten van eerlijk en lekker eten, dat willen we toch allemaal? Genieten als je de kaart bekijkt.
Maar wat valt het dan tegen als je verse tomatensoep gevuld is met soepballetjes uit blik. Je salade een zakje slamix is, compleet met verkleurde randjes.
Blikjes en zakjes open maken en op een leuk bord serveren kan iedereen. Maar gelukkig zijn er nog wel creatieve koks en ondernemers te vinden. Nog wel ECHTE verse jus d’orange en echt verse smoothies om te drinken!
Je hoeft het alleen maar te vragen ..