12 september 2017

Oesters slurpen en steken op het NK Oestersteken in Bruinisse!

Bruinisse – Het was ongeveer een jaar geleden dat ik voor het eerst een oester probeerde te openen.
Met de nadruk op probeerde, want die missie faalde hopeloos. Het leek echter zo gemakkelijk! 

Tot mijn schaamte moet ik je vertellen dat er ook bloed aan te pas kwam. Zowel op mijn hand als in de oester, die dus niet langer eetbaar was. Daarom reed ik gister enthousiast naar Bruinisse voor het NK oestersteken waar ik voor was uitgenodigd.
Vijfentwintig oesters steken in luttele minuten?
Ben benieuwd!

Tekst: Rachelle Verhage 

SCHELPGRUIS OF BLOED
Brasserie de Vluchthaven was met recht de perfect Zeeuwse achtergrond voor het NK Oestersteken! Bij binnenkomst kregen we het reglement in handen en een kop koffie (of een glas wijn als je dat liever had). Gezellig!
Het komt er feitelijk op neer dat de oesterstekers zo snel -en zorgvuldig- mogelijk de oesters open moesten steken. Echter was het ook belangrijk dat je zorgde dat er geen schelpgruis (of bloed) in de oester terecht kwam. Dat spreekt wellicht voor zich, maar gezien mijn inleiding wil ik het toch even noemen. En de presentatie moest goed zijn. Dat betekende bonuspunten!

WEDSTRIJD
Een serieuze bedoening, dat kan ik je vertellen. Culinair omlijst door oesterhapjes, gecreëerd door de befaamde Edwin Vinke en Wouter Kik van restaurant ‘De Kromme Watergang’ in Hoofdplaat en Pepijn Schmink van restaurant Dertien in Rotterdam.
Het ultieme hapje? Oester met sojasaus en sesamzaad. Er zullen zeker meer ingrediënten aan te pas zijn gekomen, maar ik had er al drie opgeslurpt voordat ik überhaupt vroeg wat ik in mijn mond had.

GEDREVEN
De elf deelnemers waren gedreven, doch sportief. In de eerste ronde moesten de kandidaten in een zo kort mogelijke tijd vijfentwintig platte Grevelingen oesters weten te openen.
Opzwepende muziek. Bemoedigende kreten. En het geluid van de oesterschelpen die in de emmer werden gegooid. GEWELDIG!

De vakkundige jury bestond trouwens uit:
Cees van Beveren (Nederlandse Oestervereniging), Jonkheer Rob Boddaert (bekend van het tv-programma met Jort Kelder, en Bram Verwijs (Premier mosselen uit Yerseke).

DE FINALE
Na het omroepen van de drie finalisten moesten de drie mannen nogmaals tegen elkaar te strijden. Tijd om de ware oestersteker van de schelp te scheiden. Hier kwam het dus op neer.
Joost Deurloo (van restaurant Bru17) kwam als winnaar uit de welbekende bus. Zijn tijd weet ik niet meer exact, maar iets meer dan twee minuten.
Ik heb langer nodig om een drie oesters te slurpen, bij wijze van spreken.

Joost gaat dus Nederland vertegenwoordigen tijdens het WK oestersteken in Galway, dat voor de 63e keer in Ierland wordt georganiseerd! Zijn reis wordt overigens verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke BV, ook wel leuk om te weten.

Nemen we toch nog deel aan een WK!

En laat ik nu aanstaande vrijdag bij de winnaar gaan lunchen! Nu al zin in!

Met dank aan:
Brasserie de Vluchthaven

 Zijpe 1
Bruinisse