3 mei 2018

Never-ending Passion bij JRE, een passie voor gastronomie!

JRE
Vorige maand werd ik uitgenodigd voor een Zeeuwse bloggersreis door JRE (Jeunes restaurateurs).
JRE is een vereniging van jonge restaurateurs die hun talenten en passie voor gastronomie delen met elkaar! Maar liefst 350 restaurants en 160 hotels -verspreid over 16 landen- zijn aangesloten.
Belangrijk is het behouden van traditie en werken met lokale producten! En laat die eerste reis nu in Zeeland zijn (lucky me). Overigens: de Zeeuwse chef-koks die aangesloten zijn bij JRE zijn: Erik (’t Vlasbloemeken), Laurent (Spetters), Ferdie (Badpaviljoen Domburg) en Mart (Scherp), de bende van ellende zoals we ze die dag gekscherend noemden.
Bijgaand een verslag van deze dag, maar mocht je meer informatie over de JRE willen?
Klik dan <<<HIER>>> 

Hotel Terminus Goes
Om 10.00 uur was het verzamelen in Goes. Altijd een spannend moment, want je weet natuurlijk niet welke collega’s er die dag met je mee gaan. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dit hotel aan de buitenkant niet heel spannend vond, maar de binnenkant verbaasde me door de vrij moderne inrichting.
Lexus
Koffie, een rondje voorstellen door alle bloggers, een bolus eten (JAJA) en vervolgens op pad.
Op naar de Lexus die klaar stond, want speciaal voor deze dag had Lexus diverse auto’s beschikbaar gesteld om ons van A naar B te brengen. Wat een luxe!!
Mag ik je even vertellen dat een van de auto’s een achterbank had met een MASSEER-FUNCTIE? Ik maak echt geen grapje, want ik heb 20 minuten mogen genieten van deze auto en zijn achterbank.De Oesterij in Yerseke
We begonnen onze dag in Yerseke, hoe kan het ook anders als je praat over lokale producten? Een rondleiding door en langs de Oesterij stond op het program.
Een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar actief (sinds 1906) is in de kweek van schaal- en schelpdieren. Je kunt hier -grenzend aan de oesterputten- heerlijk eten overigens (TIP)!
Wil je meer weten over de Oesterij? Klik dan <<<HIER>>> 

Bootje varen, wijntje drinken
Vertellen kunnen ze zeker -daar bij die Oesterij- dus mocht je eens aanschuiven, vertellen ze je maar wat graag over de zilte zaligheden die ze ook serveren!
Vervolgens gingen we de boot op. Het zou die dag prachtig weer worden, dus had ik niet meer dan een jas(je) aan en ook Viorella van Eej magazine was zonder sjaal (op mijn advies).
Het bleek echter koud(er) op het water, maar gelukkig waren daar de wijntjes om ons warm te houden (vervelend).
De Oesterbaron
De Oesterbaron voer ons langs diverse prachtige plekken. En het mooie? Binnen twee uur kom je alles te weten over de oester- en mosselkweek en daarbij werden we door de diverse chef-koks verwend met een lekker hapje. MAG IK OVERIGENS EVEN NOEMEN… dat Mart (de chef-kok van restaurant Scherp in Middelburg) een parel vond in een van de oesters en deze aan mij cadeau heeft gedaan?!
Sieraad is in de maak (hierover later meer).
Wil je trouwens zelf ook eens meevaren met de Oesterbaron?
Dit kan (en is zeker een aanrader)!
Klik <<<HIER>>> voor meer informatie.

Kingfish
Na de boottocht (en opwarmen in de auto) kwamen we aan bij Kingfish, een bedrijf dat ik het afgelopen jaar al diverse keren heb bezocht en waar Mart Scherp ambassadeur voor is.
Klik <<HIER>> als je meer over Kingfish wil lezen!

Scherp in Middelburg
Na Kingfish richting het restaurant van de ambassadeur van Kingfish -Mart Scherp- waar ons een wijnproeverij opwachtte. Althans een proeverij met uitleg over de diverse glazen waar je wijn in kunt serveren.
Nu ben ik betreft mijn wijn consumptie vrij zwart/wit, zegge: “lekker en niet lekker.”
Ik heb nooit geweten dat een wijn anders smaakt als je het in het ‘verkeerde’ glas serveert (soms ronduit vies). Enfin, er was wijn, er waren hapjes en de omgeving was ook niet verkeerd. Dat is altijd goed, toch?


Alleen maar eten?
Gedurende de hele dag kregen we natuurlijk de lekkerste hapjes geserveerd, dat mag zeker genoemd worden (of had ik dat al genoemd, haha).
Laurent (Spetters) voerde ons oesters met duindoornbes, gekonfijte citroenschil, ponzu en gepofte rijst. Erik (’t Vlasbloemeken) was geheel verantwoordelijk voor de Oosterscheldekreeft die we aten (HELD) met Granny Smith, geitenkaas en Romanesco.

Terwijl Mart (Scherp) ons Okonomiyaki met gerookte Dutch Yellowtail, dashi en Oosterschelde wier serveerde. Het kon niet op!

Overigens hadden we ook hapjes gemaakt door leden die nu net niet uit Zeeland komen (iets met verandering van spijs… haha).
Restaurant Hemingway uit Bergen op Zoom (Tim Schimmel & Edwin Vermeulen, sous chef) zette ons een heerlijke aardappel, kabeljauw, augurk en gerookte eidooier voor en restaurant de Ertepeller uit Papendrecht (Mark van den Berg) schotelde ons een paling voor vergezeld door de asperge met ganzenlever on the side.

Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
Tja, dit soort dagen zijn (soms letterlijk) pareltjes. Het toont wederom dat Zeeland een rijke provincie is, zowel qua producten, kennis als de helden die deze producten weten om te toveren tot een overheerlijk, zeer smaakvol gerecht.

En daar ben ik uitermate trots op!

Meer lezen over restaurant Scherp? Klik <<<HIER>>>
Meer lezen over restaurant Spetters? Klik <<<HIER>>> 
Meer lezen over ’t Vlasbloemeken? Klik <<<HIER>>> 
Meer lezen over Badpaviljoen Domburg? Klik <<<HIER>>>    

Voor deze dag was ik uitgenodigd.
Deze blog bevat geen betaalde samenwerkingen!