Mijn ultieme kerstrecept voor een feestmaaltijd!

Ik ben dol op kokkerellen en in tegenstelling tot velen sta ik heel graag UREN in de keuken. Met natuurlijk de nodige pauzes. Ook tijdens Kerst vind ik het heerlijk om ’s middags al te beginnen met koken, wijntje erbij, muziek aan en gaan. Mijn ultieme kerstgerecht is een tafel BOORDEVOL mooie, makkelijke en lekkere gerechten waar je dan van kunt opscheppen. Een grote salade, wat bijgerechten en natuurlijk BROOD. En wat voor brood? Zeewier brood!
Want JA, mijn recept heeft natuurlijk (hoe kan het ook anders) een Zeeuws tintje!
Goed, voordat ik mijn recept deel voor de ultieme KERSTSALADE (JA, geloof me!) wil ik dieper ingaan op mijn uitroep: BROOD. Bij Bakkerij Vader in Oostkapelle kun je namelijk het LEKKERSTE brood kopen die je jezelf maar kunt voorstellen: PAIN DU SEA! Een stokbrood gevuld met liefde, zeezout en zeewier. Goddelijk, vooral met een smeerseltje (liefst gewoon roomboter en zeezout). Als je dit brood nu deze salade laat vergezellen, kan Kerst sowieso niet meer stuk!
MIJN-ULTIEME-KERST-SALADE:
En lieve mensen, ik ben niet van het afmeten maar doe altijd alles op gevoel (ben geen foodblogger, eej!).
Voor de dressing:
FLINK WAT Olijfolie
Peper/Zout
Een kneepje honing
Een scheutje Balsamico
Flink wat mayonaise (denk eetlepel of twee)
Een teentje knoflook
“Ook een salade moet zwemmen.”
Voor de salade:
Verse spinazie
Veldsla
Rucola
Parmezaanse kaas (in een stuk en dan met de kaasschaaf KRULLEN fabriceren)
Avocado in blokjes (drie stuks)
Gekookte eieren in vier partjes (6 stuks)
Tempeh (een heel blok) en zonnebloemolie om deze in te bakken (en een scheutje SOJASAUS).
Zeeuwse VLEGEL (snelkooktarwe: met een uitje, teentje knoflook)
Bouillon voor de VLEGEL (blokje van Zonnatura, zonder toevoegingen).
Voor de croutons:
Pain du SEA van bakkerij Vader in Oostkapelle (en extra om te snoepen) of ander brood.
Peper/Zout
Olijfolie
EN EEN OVEN!
DE DRESSING:
Gooi alles door elkaar en ROER. Klaar!
DE TEMPEH (voor in de salade):
Zonnebloemolie of rijstolie in de pan (tempeh bak ik nooit in olijfolie).
De TEMPEH in reepjes snijden en krokant bakken.
Vervolgens gooi ik er (op het allerlaatste) een scheutje SOJASAUS door.
DE ZEEUWSE VLEGEL (voor in de salade):
– Fruit in een pan een uitje en een teentje fijngesneden knoflook tot goudbruin.
– Roer er de Zeeuwse vlegel door en bak de VLEGEL op een matig vuur (tot glazig).
– Schenk er de hete bouillon bij en laat 15 minuten sudderen.
– Peper/Zout en een scheutje olijfolie toevoegen en de VLEGEL is klaar.
CROUTONS (voor op de salade):
Snijd het brood in blokjes: druppeltjes olijfolie, bestrooi met peper/zout en HOP: in de oven!
HET BOUWEN VAN DEZE SALADE:
Men neme een GROTE schaal.
In de schaal gooit men de spinazie, de veldsla en de rucola.
Daarover de blokjes avocado, de gekookte eieren (in vieren) en Zeeuwse VLEGEL (twee flinke scheppen)
Vervolgens de dressing: HUSSELEN.
Als laatste de TEMPEH, de croutons en de parmezaanse kaas (dan worden deze niet zompig gelijk van de dressing) als topping, opscheppen en SMULLEN maar!
Geloof me: dit recept is echt mijn favoriete recept en PERFECT om tijdens deze Kerst te eten, naast de vele andere gerechten die je serveert (neem wel een klein bordje dan).