6 juni 2017

Kaasboerderij Schellach in Middelburg!

Afgelopen week bezocht ik met de klas van mijn dochter kaasboerderij Schellach, even buiten Middelburg. Boerderij Schellach is voor veel mensen in Zeeland een begrip. Is het niet door de verschillende kazen die je kunt proeven bij de diverse restaurants, dan wel om de idyllische boerderij met koeien, een kaasmakerij en een boerderijwinkel met terras en speeltuin.

Lekkere melk
“Een koe in de wei geeft pas echt lekkere melk”, dat riep mijn opa Piet altijd vroeger en hij heeft gelijk. De koeien bij Schellach kiezen in het voorjaar zelf of ze lekker in de wei willen staan of beschut in de stal.
In de kaasmakerij wordt er per week maar liefst 1800 liter melk geproduceerd, vertelde de mevrouw die ons de boerderij liet zien! Dit is goed voor 200 kilo kaas. Ongelofelijk lekkere kaas welteverstaan! Die je in de boerderijwinkel kunt kopen voor op je boterham, maar ook kunt eten als je uit eten gaat. Bijvoorbeeld bij restaurant Mezger in Domburg (klik <<HIER>> om meer over Mezger te lezen.

Bintje
Melk en kaas zijn de belangrijkste takken van Kaasboerderij Schellach (meer dan 40 hectare grasland voor de koeien en het jongvee), maar er worden ook aardappelen geteeld, zoals ’t bintje of de Redstar (diverse aardappelen zijn te koop in de boerderijwinkel). Maar -en dat weten niet veel mensen- ook suikerbieten, tarwe en mais!!
Wist je trouwens dat er 24 koeien tegelijk gemolken worden?

De kringloop
Wat ik persoonlijk heel fijn vind, is dat er veel gerecycled wordt, en daar bedoel ik mee dat de mest van de koeien wordt gebruikt voor op het land, en de de producten van het land te koop zijn in de boerderijwinkel, maar ook gebruikt wordt als voer voor de koeien.

Een bezoek aan de boerderijwinkel is zeker een aanrader, maar ook een rondleiding door het bedrijf is heel erg leuk om te doen. Zowel met als zonder kinderen.
Door middel van een leuke speurtocht hebben we veel geleerd de ochtend van ons bezoek! En we gingen met een pondje kaas (met brandnetel) naar huis.

Trouwens… deze zomer organiseert Schellach de ECHTE boerderijbelevingen. Picknicken tussen de koeien bijvoorbeeld. Kijk op de website voor meer informatie! 

Kaasboerderij Schellach
Golsteinseweg 25
Middelburg 
www.kaasboerderijschellach.nl