26 oktober 2017

JUBILEUM: 10 jaar Grand Café de Roode Leeuw in Domburg!

Wouter en Debora Saman runnen samen de Roode Leeuw in Domburg en dit jaar bestaat de Roode Leeuw maar liefst 10 jaar! Tijd om mezelf eens te verdiepen in dit grand-café en ze te vragen wat hun geheim is? Dit horeca-koppel heeft drie jonge kinderen en runt een succesvolle eigen zaak: hoe houden ze alle ballen in de lucht? En wat is nu het geheim achter het succes van de Roode Leeuw?
Tekst: Rachelle Verhage 

De beroemde Roode Leeuw hamburger

PAPLEPEL
Debora (32) is geboren in het café van haar vader. Haar vader (58) viert dit jaar zijn 40 jaar ondernemerschap op Walcheren, de horeca is haar dus met de welbekende paplepel ingegoten. Ook haar kinderen zijn geboren boven grand café de Roode Leeuw en haar drie jongens kennen inmiddels ook al de klappen van de zweep.
Wouter (37) werkt sinds zijn 14e in de horeca, een logische keuze die veel jongeren uit Domburg maken om geld bij te verdienen gezien het aantal toeristen die Domburg jaarlijks bezoeken. Maar zijn passie blijft koken, nooit heeft hij er aan gedacht een andere carrière na te streven.
“Ik houd van het entertainen van mensen en het werken met mijn handen”, zegt hij hierover.

HOE HET BEGON… 
Debora werkte voorheen in het restaurant van haar vader en keek geregeld naar het terras van het restaurant schuin tegenover dat van haar vader.
“Wouter liep daar vaak over het terras en ik vond hem gelijk al een lekker ding”, lacht ze.
Ze werden vrienden en belden elkaar elke avond, soms tot diep in de nacht.
“Debora is echt het tegenovergestelde van mij,” zegt Wouter. “Ze kan me aan en dat is goed!”
Vanaf het moment dat ze verkering kregen, zijn ze 24-uur per dag samen en niet veel later begonnen ze samen aan een nieuw avontuur: een eigen zaak!
“De eerste 7  jaar woonden we boven de zaak! Dat heeft z’n voordelen, maar ook zeker z’n nadelen”, vertelt Debora. “Als je boven je eigen zaak woont ga je gemakkelijker even naar huis -boven- toe. Later toen we kinderen kregen kon Wouter vanuit de keuken ze snel welterusten komen wensen en stond hij met een halve minuut weer terug in de keuken.”
Het voordeel bleek ook een nadeel, want werk en privé liepen altijd door elkaar heen. Sinds 3 jaar wonen ze in een vrijstaande woning op een kilometer van de Roode Leeuw vandaan. “Dat was natuurijk even wennen, maar het is echt heel fijn.”
Zoete zalige lekkernijen waar de Roode Leeuw zo om bekend staat!

7 DAGEN PER WEEK
Het stel werkt in het hoogseizoen meer dan 12 uur per dag.
“Vooral Debora kan echt enorm hard werken. Dan begint ze om 8.30 uur om de zaak te openen en gaat pas tegen middernacht naar huis”, Wouter kijkt trots naar zijn vrouw.
Debora is een van de pijlers waar de Roode Leeuw op rust en gaat vaak 500% voor projecten waar ze in gelooft.
Maar wat is nu het geheim van dit jonge stel? Hoe houd je je relatie goed als je alle dagen samen bent (plus drie jonge kinderen en een eigen onderneming)?
“We zijn maatjes, vaak lief voor elkaar en ook gepassioneerd. Natuurlijk hebben we ook weleens discussie en ruzies, dat is niet meer dan normaal. Maar uiteindelijk is onze liefde sterker dan al het negatieve.”
De ultieme warme chocolademelk verkrijgbaar bij de Roode Leeuw

DE ROODE LEEUW
Het grand café in Domburg staat bekend als een plek waar je relaxed kunt zitten, je krantje lezen en daarbij gewoon goed kunt eten. Ze hebben in de loop der jaren een groot aantal vaste gasten gekregen die graag komen happen. Daarbij staat Debora nooit stil en heeft ze zichzelf de afgelopen jaren het ambacht van de barista meester gemaakt. Ze serveert koffie met daarop de meest uiteenlopende vormen, maar ook daar stopt ze niet.
CHOCOLADEMELK DE-LUXE MET DE HAMBURGER
“Voor de komende winter hebben we de ultieme chocolademelk op de kaart staan. Een caloriebom natuurlijk. Maar als je dan geniet van een guilty pleasure, doe het dan goed,” lacht Debora.
Femke van Plantaardig in Middelburg heeft zich inmiddels al mogen uitleven met bloemen en planten en binnenkort volgen er nog meer veranderingen in het interieur. Een innovatief koppel dat nadenkt over hoe ze -op een manier die dicht bij hen staat- kunnen blijven vernieuwen.
Aangekleed door: Plantaardig Middelburg

“Niet door het oude volledig los te laten, maar hier en daar iets aan te passen,” zegt Wouter, ook met het oog op de kaart. Veel gerechten op de bestaande kaart zijn namelijk favoriet bij de vaste gasten, dus de kaart wijzigen is lastig. “De hamburger en de schnitzel blijven favoriet bij velen en daar komen vaste gasten ook echt voor naar Domburg”, lacht Wouter.
GIN-TONIC
Het jonge stel straalt veel levenslust uit en liefde voor hun vak. Ik houd van ogen die gaan stralen als iemand praat over zijn of haar werk, want alleen dan zit je op de juiste plek. Afgelopen zomer heb ik deel mogen nemen aan een Gin-tonic proeverij die Debora jaarlijks organiseert en heb ik met eigen ogen mogen zien hoe het er bij de Roode Leeuw aan toe gaat.
Wouter en Debora

TIJDLOOS
Wat niet iedereen weet is dat ik ooit een jaar met Wouter heb samengewerkt in Domburg: hij in de keuken ik in de bediening. Als je hem nu ziet, samen met Debora, hun drie prachtige jongens en een eigen onderneming is hij geen steek veranderd. En dat is precies waar de Roode Leeuw voor staat: tijdloos genieten!

In samenwerking met Roode Leeuw
Markt 13
4357 BG Domburg
www.deroodeleeuwdomburg.nl