14 juni 2018

Uit eten in Zeeland: Petit Kitchen & Bar in Bruinisse!

Bruinisse oftewel BRU
Bruinisse, Bru in de Zeeuwse volksmond, is hét mosseldorp van Schouwen-Duiveland met natuurlijk de prachtige jachthaven aan het Grevelingenmeer. Het geval wil dat ik stiekem toch best vaak aan deze kant van Zeeland te vinden ben [zo’n 40 minuten in de auto vanaf Middelburg].
De route naar Bruinisse is overigens een prachtige en die verveelt nooit.
Zeeuwse hotspot
Niet heel lang geleden mocht ik wederom naar Bruinisse, waar een nieuwe Zeeuwse hotspot haar deuren heeft geopend. Daar moest ik natuurlijk het fijne van weten en samen met vriendin en collega Martine (www.zeeuwsefoodie.nl) reed ik naar Bru (zij vanuit Tholen).


Uit je comfortzone
Het interieur van Petit Kitchen&Bar is robuust met veel leer, hout en grove elementen zoals het balkenplafond. De stoelen waar we op zaten enorm comfortabel [echt een pluspunt], de menukaart echter een mysterie. Je krijgt summier informatie zoals je op de foto kunt zien, maar ik moet direct vermelden: het maakte het écht een verrassingsmenu (en het was belachelijk lekker).
O, heb je nu zin in een snelle hap? Een grote schaal friet mét mayonaise, een stukje vis of vlees met een salade? Wees dan voorbereid om gigantisch uit je comfort zone te stappen.


8-gangen menu?!
De diverse gangen [voor ons het 8-gangen menu] werden op de meest originele manieren geserveerd door chef-kok Michael van der Kroft zelf. Hij vertelde ons dat hij graag werkt met groenteboerin Dieneke Klompe, maar ook met lokale vissers. Daarbij denkt hij niet ‘out of the box‘ maar bestaat er in zijn optiek geen box. Net zolang proberen en creëren, totdat je het perfecte gerecht op tafel kunt zetten.
Zijn vriendin Emy Koster, tevens gastvrouw, vertelde ons meer over de wijnen die ze serveerde en direct valt me op dat ze de passie voor pure smaken deelt ze met Michael. Daarbij heeft ze echt oog voor detail in de zaak. Alles was prima verzorgd!

Extravert op een introverte manier geserveerd. 
Weet je dat ik best lang over dit blogartikel heb gedaan?
Ik wilde namelijk de smaken precies goed omschrijven en dat is in woorden soms lastig, zeker in het geval van Michael. Als ik een gooi mag doen, zou ik zeggen: puur, een extravert smakenpallet op een introverte manier geserveerd én zeer verrassend. Met verrassend bedoel ik dat ik smaakcombinatie heb geproefd die m.i. niet eens mogelijk waren, zoals een macaron van varkensbloed.


Vloeibare bolus
De gerechten wisselden elkaar in een prettig tempo af, maar hetgeen me het meeste is bijgebleven? Het dessert, namelijk een bolus, maar dan vermond. Deze bonbon (want dat was het) was knapperig aan de buitenkant, gevolgd door een hoogtepunt van krokant-heid, waarna een vloeibare bolus-saus je tong verwent. HEERLIJK!
De macaron met varkensbloed kon mij niet heel erg bekoren, daar moet ik eerlijk in zijn. Misschien was het de smaak, misschien was het meer het idee: wie zal het zeggen? Smaken verschillen gelukkig.
Overigens, als dat de enige is wat ietwat minder smaakte, heb je geen klagen. De rest van het menu was namelijk extreem verrukkelijk.
We eindigen de dis met koffie en buiken op het gemak uit. De hele avond was culinair explosief en daar moet een mens even van bijkomen.

Dit is een avond culinair stappen, een beleving als ik het zo mag noemen. Niet voor een snelle hap, maar voor een avond verwonderen, proeven en ontdekken. 

Dit blogartikel is in samenwerking met
Petit Kitchen & Bar

Oudestraat 2
Bruinisse 
www.bijpetit.nl