20 november 2017

Eerste kroepoek van eigen bodem: Zeeuwse kroepoek!

Kroepoek eten wij alleen bij Indische gerechten, en dan die lekkere kroepoek: Casave. Of ik maak het zelf: eigenlijk nog lekkerder. Ik heb natuurlijk Molukse grootouders, dus voor een lekkere maaltijd draai ik inmiddels (na enige kooklessen van mijn tante) mijn hand niet meer om. Ik was dan ook aangenaam verbaasd dat er sinds kort kroepoek van eigen bodem te krijgen is: Zeeuwse kroepoek! 
Tekst: Rachelle Verhage 

Op bezoek bij familiebedrijf Wilthagen in Tholen

De mooie route naar Tholen
Op een ietwat koude ochtend reed ik richting Tholen. Toch nog wel een eind rijden vanuit Middelburg, maar als je de mooie route neemt, voel je daar weinig van. Samen met mijn collega’s mocht ik de Zeeuwse kroepoek van Wilthagen komen proeven. Je weet wel? Dat bedrijf van de leverworst en knabbelspek.

In Nederland werd tot op heden nog geen kroepoek geproduceerd (de kroepoek die hier wel geproduceerd wordt, wordt met grondstoffen uit Azië geproduceerd) totdat de broers Wilthagen zich lieten inspireren door producten uit de lokale Zeeuwse (op de uien na) omgeving!

Aan de oevers van de Oosterschelde
De Zeeuwse kroepoek komt in drie smaken: met Noordzee garnalen, met uien en met zeewier.
De uien worden (deels) geteeld en geschild op de Brabantse Wal (!): niet erg Zeeuws: “maar dichtbij genoeg wat de smaak ten goede komt,” zegt Wilthagen.
De Noordzee garnaal (“is de lekkerste van allemaal”) komt van diverse garnalenvissers, waaronder Johan Baaij: een dorpsgenoot van de broers Wilthagen.
En als laatste de zeewier: deze wordt gesneden op de oevers van de Oosterschelde, Nederlands grootste nationaal park.

Op de oevers van de Oosterschelde zeewier plukken

Hoe is de smaak van deze Zeeuwse kroepoek?

Met knoflooksaus?
Van de (Noordzee) garnalen kroepoek heb ik (een handje) verorberd tijdens het werken, als tussendoortje. Gewoonweg lekker is mijn conclusie: je proeft de garnalen heel erg goed en even overweeg ik een sausje (knoflook of cocktail) te maken om de garnaal te vergezellen. Die avond aten we de kroepoek bij een Indische rijsttafel en die smaakte (beide)!

Te uitgesproken voor de kroepoek
De kroepoek met zeewier at ik tijdens het koken. De bedoeling was om met deze kroepoek onze avondmaaltijd te omlijsten, door zijn zeer uitgesproken zeewier smaak.
Echter kan deze smaak mij niet bekoren. Let wel: smaak is zeer persoonlijk. Maar de zeewier vond ik iets te uitgesproken van smaak voor mijn doen.

Hollandse (Brabantse) uien
De kroepoek met Hollandse uien at ik -in mijn pyjama- voor de televisie! HEERLIJK! Dit is -vanaf nu- mijn favoriete kroepoek EVER! Het is niet helemaal vergelijkbaar met cheese-onion chips, maar daar wil ik het toch voorzichtig mee vergelijken. Maar (nu komt het): met veel minder calorieën!
Je snapt met welke zak ik naar huis ging?
Wat ik ook belangrijk vind is dat er alleen natuurlijke ingrediënten worden gebruikt bij het produceren, want er is transparantie betreft de grondstoffen. “Onze drijfveer is duidelijk. Mijn broer en ik willen ook aan de volgende generatie iets nalaten, net als mijn vader heeft gedaan.”
Bevlogen, gedreven en degelijk, wat mij betreft de drie pijlers van dit bedrijf!

Heb jij deze kroepoek al geproefd? 
Laat het mij weten via Facebook, Instagram of Twitter

Vanaf november is de Zeeuwse kroepoek landelijk te koop bij Jumbo supermarkten! 
Deze blog is in samenwerking met familiebedrijf Wilthagen in Tholen.