4 maart 2017

De lekkerste homemade Poké Bowl voor op zondag (of een andere dag)!

Poké is -zo heb ik mezelf laten vertellen- een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staan! En daarbij, naast dat het lekker is, ook nog eens helemaal anno NU (zegge: hip en trendy, maar in mijn geval gaat het vooral om lekker!). Thuis maak ik eigenlijk al een tijdje ‘sushi in een schaal’, wat dus eigenijk hetzelfde is -wat mij betreft- en voor mij nog eens gemakkelijker aangezien ik GEEN sushi kan rollen (en geloof me, dat heb ik zeker geprobeerd!).
De Poké Bowl heet het dus officieel! Ik deel met jou mijn recept voor een lekkere schaal-sushi voor op deze zondag, die binnen een kwartier op tafel staat (of in bed ligt, of op de bank..). 

Poké Bowl Zeeland
Wat heb je nodig?
Dit is trouwens -wat mij betreft- genoeg voor 1 persoon.
200-250 gr. sushi rijst (ook lekker met glasnoedels of met bruine rijst)
250 gr. zalmfilet
4 radijsjes
Een halve komkommer
1 avocado
2 nori vellen
2 lente uitjes
1 eetlepels mayonaise
Sojasaus
Een persoonlijke favoriet: een scheutje sesamolie, maar dit is niet nodig!
1 eetlepels wasabi
Scheutje afgekoeld gekookt water
Stukje gember (halve duim)
Het sap van een halve limoen
Sesamzaadjes
Poké Bowl recept
Hoe maak je het?

  1. Breng de rijst aan de kook (ik spoel de rijst voordien altijd grondig af onder de kraan). De rijst kun je op zetten en op een zacht vuur laten pruttelen.
  2. Snijd de radijs, lente ui, komkommer, avocado en gember op de manier waarop jij het lekker vindt. Ik snijd de radijs en lente ui altijd in schijfjes, de komkommer julienne en de avocado in blokjes. En de gember trouwens ook julienne, heel dun!
  3. Snijd dan vervolgens de zalm in blokjes.
  4. De mayonaise en de wasabi met het scheutje water, sesamolie (optioneel) en limoensap door elkaar roeren (dit is de saus).
  5. Snijd de nori vellen in kleine stukjes.
  6. En dan de finishing touch! Je schept de rijst in een schaal(tje). Vervolgens de sojasaus eroverheen. Dan verdeel je de radijs, komkommer, avocado, lente uit en zalm over de rijst. En je maakt het geheel af met de wasabi-mayonaise en de nori vellen! En dan (vind ik lekker) de sesamzaadjes over de zalm strooien.

Serieus! Dit is echt niet moeilijk. Ik ben namelijk geen foodblogger, geen chef-kok en zelfs ik kan dit smakelijk maken (en eten).
Een perfect gerecht voor de zondagmiddag!
Jouw eigen Poké Bowl is dus gemakkelijk te maken! Je laat weg wat je niet lust en voegt toe wat je lekker vindt. Enjoy!