12 maart 2018

Uniek (Scandinavisch) in Zeeland || Hof aan Zee in Koudekerke!

Pareltjes in Zeeland
De reden waarom ik in 2014 überhaupt met ZeeuwZe.nl ben begonnen is omdat ik graag de pareltjes in Zeeland wilde belichten en ontdekken: een onderneming die iets tofs neerzet, een inspirerend iemand of een overheerlijke nieuwe plek waar je een avond culinair kunt genieten of kunt overnachten.. voor de Zeeuw welteverstaan, want dat is altijd (en blijft) mijn insteek.
En lieve mensen, ik heb weer een pareltje ontdekt dat ik graag met jullie wil delen: Hof aan zee in Koudekerke!

Uniek Scandinavisch restaurant in Zeeland 
Aan de buitenkant oogt het een boerderij en het zou zomaar kunnen dat je het al eens bent gepasseerd zonder dat je wist wat er precies binnen te doen was. Of je kent het al en gaat het verdere artikel instemmend knikken.
Aan de Strandweg in Koudekerke is Hof aan zee gevestigd, een uniek Scandinavisch restaurant gelegen onder aan de duinen waar chef Marcel met de pollepel zwaait, samen met vriendin Irma. Zij is geboren en getogen Zeeuwse, deels getogen op de plek waar ze nu haar bedrijf heeft gevestigd.

Robuuste inrichting onder opsmuk
De inrichting is puur, zonder enige vorm van opsmuk. Robuuste tafels, betonnen vloer en geen tierelantijntjes die de beperkte ruimte doen verkleinen. Want met beperkt bedoel ik dat ze plaats hebben voor 24 gasten aan 5 tafels en dat is mooi!
Want het eten is ook zo exclusief en als je hier eet ben je een van de uitverkorenen die van de gerechten van Marcel gaat proeven, althans zo moet het voelen.

Chef-kok en durfal Marcel
Voordat ik je laat lezen wat ik allemaal heb gegeten, wil ik je meer vertellen over het smaken pallet van chef Marcel die -net als ik- een voorstander is van een zuurtje. Ik heb Marcel natuurlijk ontmoet en als ik hem op basis van die korte ontmoeting in 3 woorden zou moeten omschrijven dan zouden die woorden als volgt zijn: avontuurlijk, durfal en altijd-op-zoek-naar-grenzen (die laatste woorden reken ik goed als 1 woord).
Hij probeert-gaat op zijn bek-probeert nog eens- en komt dan met een uniek gerecht waarvan je proeft dat het niet standaard is, niet het gangbare, met een zuurtje als tegenhanger voor een intensiteit aan smaken.

Verkoold stoombroodje
Het zwarte broodje heeft alles te maken met het proces van bereiden en het karakter van de chef. Het gaat hier namelijk om een stoombroodje, gekleurd met inktvis inkt, dat daardoor zwart op een plank wordt geserveerd. Dit gerecht laat eigenlijk zien wat ik bedoel met niet-gangbaar en avontuurlijk!
En daarbij (want is dat niet het allerbelangrijkste): is het ook nog eens mega lekker.

Aardpeer-sesam-radijs

Soep van knolselderij, eigeel en lavas

Aardpeer, een ondergewaardeerde plant
Ik at aardpeer met sesam en radijs, een zeer ondergewaardeerde plant, op drie manieren bereid. Jerusalem artichoke in het Engels (klinkt toch veel beter?) overigens.
Of in het Duits: Topinambur, ook al zo mooi!

En ik at nog meer mooie gerechten overigens zoals je op de foto kunt zien!

Noordzee kreeft – Coquille – Peterselie- Berk


Bloemkook- eiertofu- pistache- wortel

Friet met een ambachtelijke kroket
Dochterlief van 10 jaar doe ik hier overigens geen plezier mee, moge dat duidelijk zijn, maar zij was toch mee met mij vanavond.
“Hebben ze geen friet?” vroeg ze.
Lieve Irma, gastvrouw, snapte natuurlijk dat ze de aardpeer liever verruilt voor een bordje friet en ging Marcel vragen om het menu voor onze 10-jarige aan te passen (en dat lukte):
“Homemade frietjes met een ambachtelijke kroket
Drie blaadjes sla (“wil je er salade bij?” Nee, dank u). 
En chocoladeijs met koek”
Super lief dus! Overigens wil ik wel even noemen dat ze 80% van mijn speltbrood heeft opgegeten.
Appel – Citroen- Walnoot

Wil je nog een slotsom lezen? GA! Dat is alles wat ik te zeggen heb.
Want neem van mij aan dat je het lekker gaat vinden. Ik durf het je te garanderen op basis van de gerechten die ik heb mogen proeven!

Hof aan zee
Strandweg 15
4371 PJ Koudekerke

Ik ben hier op uitnodiging van Irma en Marcel gaan eten, maar word niet betaald om dit artikel te schrijven.