Zierikzee – Zeeland herbergt zoveel mooie plekjes die het allemaal waard zijn om te bezoeken. Van adembenemende vergezichten tot aan culinaire hoogstandjes met een extreem talent voor het bevredigen van de smaakpapillen. Mijn smaakpapillen (dit keer) welteverstaan. 

Zeeland stond culinair gezien natuurlijk al op de kaart, maar nu -nog meer dan anders- ligt de nadruk op puur, kwalitatief goed eten.
Lekker eten met net dat beetje extra.
Althans, dan praat ik even over mezelf.
Want waar ik voorheen (zegge: jaren geleden) eerder voor kwantiteit ging, kies ik nu steeds vaker voor kwaliteit. Culinair gezien toch meer bevredigend, als ik het zo mag verwoorden.

Maar begrijp me niet verkeerd! Ik houd ook nog steeds van een lekker bak friet met mayo vergezeld door een platgeslagen schnitzel met citroensap en een glas cola.
Een aantal weken geleden werd ik echter gevraagd aan te schuiven bij “Bij Kees” in Zierikzee!
Mijn recent ontdekte, nog steeds in training smaakpapillen vonden het een feestje. 

Zierikzee 
Altijd leuk als je gevraagd wordt om ergens aan te schuiven. Of dat nu bij een vriendin is of in een restaurant, ik verheug me altijd op een gezellige avond. Met lieve vriendin Ingrid -die Zierikzee kent als haar broekzak- toog ik naar de stad met de vele monumenten, Middeleeuws stratenpatroon en mega leuke winkeltjes. Zo aan tafel aan de Lammermarkt met uitzicht op de Dikke Toren! Bij chef-kok Kees.

Aperitiefjes 
Het interieur spreekt me erg aan, vooral de zware deur naar de toiletten. De deur ademt de woorden; eeuwenoud en klooster. Ik houd van deze oeroude ornamenten. Het geeft karakter en jeu! De ontvangst was hartelijk. Of we eerst een tweetal aperitiefjes wilden nuttigen aan de hoge tafel met barkrukken, voordat we begonnen met het diner? Een vraag met een belofte!

Deze aperitiefhapjes waren JAMMIE,  voor deze plank dronken we eerst een shotje bisque van Oosterscheldekreeft! 

Aan tafel
De gin-cocktail die we bij de hapjes kregen was nog niet op, maar toch besloten we aan tafel te gaan. We waren zo benieuwd naar de kunsten van chef-kok Kees Visser met zijn compleet vernieuwde keuken (en hadden trek in meer). Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de precieze volgorde van de gerechten niet meer weet (op het dessert na, natuurlijk), maar dat het lekker was, staat buiten kijf.

Je kunt overigens kiezen uit een aantal gerechten die qua grootte tussen een voor- en een hoofdgerecht in zitten. Het aloude traditionele 3-gangen menu achter zich latend, bedacht Kees dat dit de uitgelezen kans was om zo gerechten samen te delen. Combinaties te maken die je normaliter niet zou maken wellicht? Maar vooral het speelse van de menukaart valt me erg op.

De diverse gangen 
De pizza met dungesneden rundvlees, truffel, parmezaan en paddestoelen was een schot in de roos. We dronken hem weg met bodempjes (omdat ik nog naar huis moest rijden) Chardonnay van Salentein druiven.

Never in mijn leven
Nog nooit in mijn leven heb ik steak tartare gegeten! Dus je snapt hoe blij ik was toen dit gerecht onze tafel bereikte. En ik bleef blij. Ook toen de kabeljauw en de entrecote volgden. Naast dat het een lust is voor ieders oog, was het ook een genot om te eten.


Bluuf ma gewoon.. dan doe je al gek genoeg
De avond eindigde met een klassiek dessert. Een verrassing van chef-kok Kees, die naast dat hij gedreven in de keuken staat, en altijd op zoek is naar culinaire vernieuwingen in zijn keuken, ook vaak mee doet aan kookwedstrijden. Deze man die bescheiden aan onze tafel stond uit te leggen wat we onze magen voerden kreeg bijval van de spontane meneer in de bediening (sorry dat ik je naam niet meer weet) die ons meer vertelde over de vele prijzen die Kees reeds gewonnen had. Toch wel heel Zeeuws dat ‘bluuf ma gewoon.’

Zoetekauw
Ik ben eigenlijk niet zo’n zoetekauw, dus kies eerder voor een bakje koffie dan een dessert. Maar een haarfijn dessert zoals op de foto hierboven ging er eigenlijk prima in. Niet te groot, maar voldoende om de maaltijd af te sluiten. De smaakpapillen in balans te brengen wellicht, naast het ‘geweld’ van de hartigheid van het diner.

De menukaart van Bij Kees bestaat uit 9 gerechten waaruit je kunt kiezen! En het fijne vind ik dat het echt niet duur is, want je betaalt 11 euro per gerecht. “Topkwaliteit hoeft echt niet onbetaalbaar te zijn,” zegt Kees daarover en hij heeft gelijk.

Pure smaken, mooie gerechten, simpele ingrediënten die -door elkaar te versterken- gecomponeerd worden tot een ultiem lekker gerecht. 

Bij Kees
Lammerenmarkt 18
Zierikzee
www.bijkeesinzeeland.nl