10 mei 2018

Uit eten in Goes || Restaurant Kale & de Bril, een klein feestje op je bord!

Kale & de Bril: van Bonaire naar Goes 
Als een chef er in slaagt om mij een bordje voor te schotelen dat mij doet denken aan mijn geliefde oma, dan sluit ik het restaurant volledig in mijn maag. En of die kale of die bril het nu bereid heeft, het is mij om het even. Beide chefs laten zich niet begrenzen en bedachten het concept: Kale & de Bril (K&B) op Bonaire en waar beter hun droom te verwezenlijken dan in Goes. Qua klimaat niet te vergelijken met Bonaire, maar zeer zeker ook de moeite waard!
Tekst: Rachelle


De man met de mooie tatoeages
De entree (nog) niet opvallend. We worden vriendelijk welkom geheten door de man met de mooie tatoeages -Jordi- en naar een tafeltje aan het raam geleid. In de keuken staat die kale en die met die bril te lachen, terwijl de heerlijkste geuren mijn kant al op komen gewandeld.
Het interieur is minimalistisch gehouden, al heb ik daar weinig verstand van. Rustige kleuren, natuurlijke materialen en hier en daar een grappig detail. Zo een detail dat je niet gelijk opvalt, maar als je langer kijkt je er ineens om moet grinniken. Subtiel grappig.


Smaken verschillen
Dat smaken verschillen -gelukkig maar- merken we bij de appetizer. De groene erwten puree met cassave was niet aan mij besteed, maar mijn disgenote smulde. De soesjes zoete aardappel gevuld met chutney (rode ui) smaken beter overigens. Het brood -speciaal gebakken voor K&B- is even vers als mijn moeders zelfgebakken brood van vroeger. Ik kan je overigens nu alvast verklappen dat ik vanavond meerdere herinneringen ging proeven!


Tartaar Tonijn, kort gebakken tonijn sesam, tomaat tartaar, jalapeño, algenmayo met wasabi en parels soya

Terug naar mijn oma in Indonesië 
In totaal aten we maar liefst een 5-gangen menu vergezeld door de meest smaakvolle wijnen. Gelukkigerwijs had ik een legging aan, die rekt lekker mee. Het gerecht dat mij het meeste bij is gebleven is de rode curry kokossoep, zeevruchten met mossels-gamba-rivierkreeften-lenteui-scheermes-gebakken uit en tofu.
De geur was als een warme omhelzing, de smaak een kus van mijn overleden oma. Het smaakte naar rijstvelden, liefde, exotische specerijen en nog zoveel meer.
Als ik dan poëtisch mag worden: de liefde, gecombineerd met de smaken uit het verre oosten en mijn herinneringen maakte dit een gerecht om niet snel te vergeten. Chapeau, mannen!

‘Mind Fuck’ als dessert (pardon my french)
Sorry voor mijn taalgebruik, maar het dessert was (naast smakelijk) enorm interessant.
We kregen namelijk breakfast for dessert.
Een gebakken brioche broodje
Rood pepertje in de jam met mango
Eitje, yoghurt en vanille
Dooier (van datzelfde eitje), mango en citrusvruchten
Crumble van haver
Sorbet van yoghurt en een blokje boter (mango).
Typisch K&B style! 
Wat dus het geval was: het ziet eruit als hartig ontbijt (zeggen: het gebakken eitje met dooier), maar dat is het natuurlijk niet. Onze hoofden (spreek ik ook even voor mijn disgenote) registreerden ei (=hartig), en proefden zoet (=yoghurt).
Een heel vreemde -maar erg fijne- gewaarwording; ik kan het iedereen aanraden!

Kale en de Bril-style
Marc Everse (die kale) en Niek Traas (die met die bril) eten zelf ook graag lekker; tonijn uit Bonaire bijvoorbeeld. De kale drinkt zijn wijn graag wit, en die met die bril drinkt hem graag rood. Leuke weetjes waar we achter kwamen toen ze bij ons kwamen zitten na het diner. De mannen zijn beide zeer relaxed (erfgoed van Bonaire?), hebben een flinke dosis humor en een passie voor koken met verse ingrediënten. De kaart wisselt daardoor regelmatig, en creatief als dat ze zijn maken ze er elke kaart weer een feestje van!

Restaurant Kale & de Bril
Piet Heinstraat 3A, 4461 GL Goes
Voor dit etentje was ik uitgenodigd, samen met mijn disgenote.
Ik word niet betaald om deze blog te schrijven. 

Mei 2018:
Deze maand staat er veel lekkers op het menu: asperges en de Oosterscheldekreeft (en zijn ze met moederdag geopend, mocht je dat leuk vinden).

Wil je gelijk een tafel reserveren?

Klik <<<HIER>>>