23 maart 2018

Meekaane in Middelburg: van dansen op de bar naar homemade baksels!

Meekaane Middelburg
Dansen tot in de late uurtjes? Dat deed je vroeger (onder andere) bij Meccano in Middelburg. Gelegen aan het Damplein was dit een van de favoriete locaties onder de (toentertijd) jeugd.
Wie heeft er niet gedanst? De oude Meccano heeft plaatst gemaakt voor het nieuwe Meekaane, en behalve dat de naam hetzelfde bekt, kun je hier niet langer op de bar dansen.
Wat je er wel kunt? Genieten van de homemade baksels van Annemiek, aanschuiven voor een wat-voor-dag-dan-ook-Borrel en oeroude spelletjes spelen aan de houten tafels.
Tekst: Rachelle Verhage

Biefstuk uit Argentinië
“Waarom biefstuk uit Argentinië in laten vliegen terwijl er heerlijk vlees uit de buurt beschikbaar is. Dit is uiteindelijk ook veel beter voor onze planeet!” Een vrouw met een duidelijke missie.
De Limburgse Annemiek vond maar liefst twee keer de liefde in Zeeland; de liefde voor haar man Jeroen en de liefde voor Meekaane, het lunchcafe dat ze runt met Jeroen. De plek waar ze elke ochtend vroeg het meel door haar handen laat gaan, en andere verse ingrediënten waar ze graag mee werkt.  “Natuurlijk kopen wij veel lokaal, want het is -naast dat het beter is voor het milieu- en de lokale economie, ook gewoon lekkerder.”

Truttig en geiten wollen sokken?
“Wij zijn dus zeker niet truttig en geen geiten wollen sokken, maar werken wel vanuit een drive dat verspilling zonde is.” De dadels die over zijn van die dag tovert ze binnen no-time om tot een verse quiche, gecombineerd met peer en geitenkaas. Daarom is de ene dag nooit de andere: de quiche verandert naarmate de ingrediënten veranderen.

“Weet je wat ook zo lekker is? Onze Marokkaanse courgette soep, of onze klassieker met eigen twist: groenten/tomatensoep met ballen.”
Het bord is overigens nooit half leeg bij Meekaane, “Lekker veel op dat bord, niemand gaat hier naar huis met in het achterhoofd thuis nog een boterham te snaaien!”

Biena Blut?
De marketing neemt Jeroen voor zijn rekening: dat resulteert in een bijna hilarische borrelkaart. Want als je “Biena blut” roept bij Meekaane krijg je een schaaltje pinda’s. Of wat dacht je van de: ’t zal me een worst wezen? Tja, of je worst lust dus.
Borrelen kan met wijn en bier, taartjes gaan met koffie en thee (warme chocolademelk) en spelletjes met een frisdrank en een tosti, en werkelijk alles is homemade!
Toen een flink aantal jaren geleden de high-tea steeds populairder werd, deden ook de high-wine en high-bier zijn intrede. Ook bij Meekaane kun je aanschuiven voor de drie bovenstaande high’s.

Of je worst lust?
De inrichting riekt robuust met ook hier weer een geheel eigen stijl. Quotes, kaarten, een mand met spelletjes en veel houtwerk. Verscholen in een steegje aan het Damplein ademt Meekaane alles wat het stel Annemiek en Jeroen hebben neer willen zetten in Middelburg.
“We zijn er ook gewoon trots op dat gasten hier gewoon lekker eten en verzadigd de deur uit stappen.” Of je nu worst lust, of jezelf rond eet aan de scones? Alles kan, alles mag en veel is zelfgemaakt!

Meekaane
Pauwpoort 3 
Middelburg