9 mei 2016

Cuisine Machine, HET foodfestival in Vlissingen

Oké, er komen een stuk of 40 foodtrucks, uit Zeeland-binnen-en buitenland, foodstands, bands, dj’s, straattheater, kroegentochten, zee safari, springkastelen en nog zoveel meer. EN de toegang is gratis?! Tijd voor een gesprek met 1 van de organisatoren van het foodfestival van Zeeland; Cuisine Machine, Marco Evenhuis.
Even in het kort…
De bierbus (EHBBO) staat wel vaker op food-feestjes en festivals en Marco Evenhuis (medeorganisator van Cuisine Machine en dus ook mede-eigenaar van de bierbus) werkte al langer met Louk Peperkamp samen. Louk organiseert trouwens feesten in de Timmerfabriek in Vlissingen, mocht je hem niet kennen.
Louk en Marco zagen samen (ook weleens afzonderlijk van elkaar uiteraard) wel meer food-feestjes met foodtrucks en zo ontstond DE gedachte… Dit kan toch breder, leuker en feestelijker?!
De mannen zijn beide in bezit van de instelling “dat laten we dan wel even zien” en zo werd het sublieme idee voor Cuisine Machine in de Machine fabriek in Vlissingen geboren.
Dit foodfestival wordt georganiseerd zonder subsidie, wat al een prestatie op zich is. Waarom Vlissingen?
Vlissingen is een arme gemeente. We hebben er geen seconde aan gedacht om te bedelen om gemeenschapsgeld voor óns feestje. We betalen alles gewoon uit eigen zak. We houden de kosten laag, bezuinigen op de juiste dingen. We hebben bijvoorbeeld geen dure festivaldirecteur of een pr-afdeling, we doen alles met z’n tweeën. Louk is de materiaalman en ik speel marktmeester.
Er is nu een hoop gedoe over de Cultuurwerf in Vlissingen. Cafés die tijdens het Bevrijdingsfestival met muntjes moeten werken en een deel van hun omzet af moeten staan, festival Onderstroom dat uit de binnenstand wordt verplaatst… Wij doen liever zelf wat positiefs terug voor de binnenstad. Daarom zijn we zelf tot soms wel vier keer toe alle cafés langsgegaan om een kroegentocht uit te zetten. En dat is gelukt: vrijdag 13 en zaterdag 14 mei kun je na Cuisine Machine in veertien deelnemende cafés terecht voor allerlei feestjes, bandjes, dj’s en andere toffe acties. Bij De Hoppit kun je bijvoorbeeld voor een gulden een biertje krijgen – moet je wel even ergens een gulden vandaan zien te toveren.”
12728998_1171644389536122_83407397058165444_n
Zeeland versus Randstad?
In Amsterdam heb je events als “Rollende Keukens.” Daar vragen ze de hoofdprijs voor een standplaats en zie je vooral trucks uit Amsterdam zelf en de Randstad. Bij ons komen er echt maar een paar uit de Randstad. Een kwart is Zeeuws en daarna is de grootste groep buitenlands: Belgisch, Frans en Engels.
Als je gewoon wat verder kijkt dan je neus lang is, kom je vanzelf op veel originelere ideeën. Ons programma is eigenlijk ook maar 50% food. Er is muziek, bands, dj’s, een enorme fietstocht van Delta Ride for the Roses (de Cuisine Machine-editie), er komt een vrijmarkt omdat er met Koningsdag zoveel was afgelast, maandag komt er een hele stoet aan jonge muzikanten en theatermakers van de Kunstbende voorbij, je kunt op zeesafari (zeehonden spotten), etc. etc.”
Veel van de ondernemers werken met zuivere producten. Biologisch, fairtrade en vers gemaakt! Is dat jullie insteek?
Het is niet echt een insteek, het is gewoon wat het is. Zoiets zou toch eigenlijk gewoon standaard moeten zijn bij alles wat over eten gaat, toch? Het gaat ons ook niet zozeer om het labeltje wat er op zit, als het maar gewoon mooi, eerlijk spul is.”
En daar zijn wij het volmondig mee eens! Zuivere, mooie en verse producten maakt de beleving “eten” een ware beleving.
Wat maakt je nu über trots als je denkt aan dit foodfestival?
Dat er straks hopelijk een slordige tienduizend man een onvergetelijk pinksterweekend hebben gehad. En ik ben er misschien nog wel het meest trots op dat we dit in Vlissingen doen en dat we zo Vlissingen ‘zomaar’ een heel klein positief duwtje kunnen geven. Die stad zit onder de littekens en ligt nu financieel zowat knock-out in de hoek van de ring. Een negatieve spiraal.
Maar littekens zijn sexy en ik zou über trots zijn als ik daar straks ook verstokte Middelburgers van kan overtuigen.”
Wat is jouw drijfveer?
Ik bedenk graag dingetjes en als ik er lang genoeg over nagedacht heb, voer ik ze uit. Om te kijken of het echt werkt wat ik heb bedacht. Dat vind ik eigenlijk bij alles wel het leukste.”
Op onze gekscherende vraag of er achter elke succesvolle man een powervrouw staat (we hebben ooit Steph, vriendin van Marco geïnterviewd vandaar.. en wil je trouwens dit interview nog eens lezen? Klik dan even HIER) werden we even met onze neus op de feiten gedrukt. Want we maakten natuurlijk de cruciale denkfout in onze formulering.
Een vrouw staat natuurlijk altijd naast haar man (en vice versa). Overigens lacht echter Marco om het woord succesvol want zo zegt hij: “ik rommel lekker wat aan.”
12814404_1185452968155264_8838647696672645611_n
Wie zijn nu de ZeeuwZe vrouwelijke ondernemers die meedoen met dit foodfestival? Voor ons altijd leuk om ter plekke nog eens een interviewtje te doen en hé, we zijn ooit begonnen als vrouwenkrant, dus deze vraag moesten we wel stellen.. Dat snappen jullie!

  • Sara Thijs van Karakter (Chinese dumplings)
  • Nayla Kotzebue van Puur ijs (ambachtelijk ijs)
  • Desiree Elzinga met de inspiratieveranda (crea bezigheden voor kinderen)
  • Lisette van den Berg van Holy Crêpes
  • Tante Ans pannenkoekencaravan
  • (H)eerlijke Kost van Leonie Post uit Koudekerke (Mexicaans!)
  • Fia de Pree en haar dochters met een sapbar (van Two Ladies Like Lunch)
  • En Stephanie Huibregtse van de EHBBO-bierbus.

Stephanie en Marco draaien normaliter samen de bierbus, maar tijdens dit foodfestival draait ze de EHBBO-bierbus alleen, met wat hulp van vriendinnen. Marco zelf is te druk als marktmeester. Lekker op zijn fluitje blazen en zeggen dat mensen niet in hun neus mogen peuteren en door moeten eten!
Overigens komen er natuurlijk NOG VEEL MEER leuke foodtrucks, ondernemers en meer. Wil je nu de hele lijst bekijken? Klik dan even hier.
Cuisine Machine is wat ons betreft (en denk dat iedereen het hier wel mee eens is) een geweldig Foodfestival, met een lange lijst aan toffe deelnemers. De machine fabriek is de locatie bij uitstek, dus een must-be vinden wij!
Zien we jullie ook 13-14-15-16 mei?? Wij zijn ook van de partij!
Waar?
Je vindt de Machinefabriek aan: De Willem Ruysstraat in Vlissingen. Je kunt er vanaf vrijdag 17u het hele weekend gratis parkeren.
Aan de overkant van het Dok, aan de Steenen Beer, sta je de eerste drie uur altijd gratis. Het makkelijkste is om met de trein naar Vlissingen te komen.
Vanaf het NS-station is het festivalterrein tien minuutjes lopen of vijf minuutjes met de watertaxi.
En de toegang is gratis!