9 december 2015

Eerste hulp bij Bierongelukken!

Stephanie Huibregste heeft samen met haar vriend Marco Eerste Hulp Bij Bierongeluk opgericht. Ongelukkig met je festivalbiertje? Dan helpt de EHBBO je uit de brand! Vanuit hun oude Rode-Kruis bus verkopen ze biologisch en ambachtelijk bier. Bijkomend voordeel: het is zonder recept verkrijgbaar.

Ik ga in gesprek met Stephanie om alles te weten te komen over deze bijzondere onderneming.

Hoe is jullie idee voor EHBBO ontstaan?
“Omdat we vaak naar Breux (Frankrijk) gaan, vonden we het handig om een busje te hebben. We zouden dan meer spullen kunnen vervoeren. Marco is op zoek gegaan naar busjes op internet, maar we kwamen er al snel achter dat een busje best veel geld kost, aan benzine en wegenbelasting. Voor een busje van 25 jaar of ouder was er echter een andere regeling en hoefde je geen wegenbelasting te betalen.
Via via kwamen we terecht op een site van een bedrijf in Zuid Duitsland. We hebben daar toen een busje gekocht. Het leuke is dat we dachten dat we een busje hadden besteld dat helemaal de kleur gebroken wit zou hebben. Toen stuurde Marco me een foto van ons busje en het eerste wat ik dacht, was ‘shit er staat een rode streep op, we hadden toch een gewone besteld!’ Op het moment dat het busje eenmaal in Nederland was, vonden we het eigenlijk wel gaaf, omdat we een van de weinige zijn met een busje met zo’n streep.
Op 1 juli 2013 is EHBBO ontstaan. Marco en ik hadden altijd commentaar op de horeca, we vonden dat er nooit lekker bier te verkrijgen was. We konden er over blijven zeuren, maar we zouden het ook zelf kunnen gaan doen. Als je ergens bent, bijvoorbeeld op een Festival en je hebt geen zin in weer zo’n vieze pils, dan ga je naar EHBBO en kan je bij ons een lekker biertje drinken.”

Bierdame Steph
Bierdame Steph

Waar halen jullie het ambachtelijke bier vandaan en waar letten jullie op bij het selecteren van het bier?
“We vinden het leuk om het bier zelf uit te kiezen, we proberen het ook zoveel mogelijk zelf op te halen bij de brouwer. Veel van het bier halen we in de Gaume (een streek in België en Frankrijk), hier zijn veel verschillende brouwerijen die bier verkopen waar wij achter staan.
Wat wij belangrijk vinden in ons bier dat we verkopen, is dat het bier ambachtelijk en biologisch gebrouwen wordt. We verkopen geen bier dat gebrouwen is in grote fabrieken, het bier dat wij kiezen is met zorg gebrouwen. De brouwer bezuinigt niet op de hop die gebruikt wordt, dit is gewoon vers. Als wij het bier zelf niks vinden, verkopen we het niet. We vinden het belangrijk dat we er zelf achter staan. We zijn enthousiast over de bieren die we aanbieden en dat is denk ik ook de kracht ervan.”
Waar kunnen we EHBBO vinden?
“Een week nadat ons idee was ontstaan, stonden we op Festival Onderstroom in Vlissingen. Daarna hebben we op de Mosselfeesten in Middelburg gestaan en bij de Ronde van Katendrecht. In 2014 hebben we een aantal borrels gegeven voor bedrijven, maar ook voor mensen die een feest wilden geven en geïnteresseerd zijn in speciaal bier.
In december 2014 hebben we een bierproeverij gehouden in samenwerking met de Herberg (café en restaurant in Middelburg). Wij zorgden voor het bier en de Herberg voor het eten. Het was een groot succes. Tot nu toe zijn mensen vooral bij ons terecht gekomen via mond tot mond reclame. Alles kan, mensen kunnen ons inhuren voor een bruiloft, vrijgezellenfeestje, verjaardag, noem maar op.”
10498703_263530400517664_8590685822226957251_o
Welke plannen hebben jullie nog voor de toekomst?
“Ik zou het erg leuk vinden als meer vrouwen bier gaan waarderen. Bier drinken heeft toch een bepaald imago, het zou zogenaamd niet passen bij een vrouw met hoge hakken en rode nagellak. Ik denk dat deze vrouwen er juist ook in geïnteresseerd zouden kunnen zijn, omdat bier een heel mooi product is en je er echt van kan genieten. Ik weet zeker dat het vrouwen zal verbazen hoe lekker bier eigenlijk kan smaken. Wat ik graag zou willen, is een bierproeverij organiseren alleen voor vrouwen.
Omdat iedereen zo enthousiast was over de bierproeverij die we samen met de Herberg gehouden hebben, willen we dit 4 keer per jaar gaan organiseren. Dit vinden we zelf ook ontzettend leuk om te doen.
Verder ben ik bezig om mezelf nog meer te verdiepen in bier, binnenkort ga ik een cursus volgen. Ik hoop zo nog beter en gedetailleerder te kunnen proeven.”
“Het is zo leuk om naast mijn werk als maatschappelijk werkster iets heel anders te doen, iets te doen waar ik erg enthousiast over ben en om anderen enthousiast te krijgen. Ik geniet er echt van en zeker ook om dit samen met Marco te doen, we vullen elkaar heel goed aan.”

Het enthousiasmeren is zeker gelukt, want ik ben ontzettend nieuwsgierig geworden naar de bieren die ze verkopen. Stiekem ben ik ook zo’n vrouw (inclusief de hakken) die bij bier denkt aan dat groene flesje en die overheersende biersmaak. Wanneer er een bierproeverij speciaal voor vrouwen wordt georganiseerd, ben ik van de partij!

Linda xxx