29 mei 2017

Zonder honger naar bed in Walcheren?

“Vandaag hebben we geen geld meer. De rekening is leeg en het eten uit de kelderkast is op. Er liggen nog een paar sneetjes bruin brood en de pot pindakaas is nog half vol! Dat wordt brood eten vanavond!”
Deze gedachtengang is geen uitzondering. In Nederland wonen er steeds meer Nederlanders langdurig in armoede (de armoedegrens ligt onder de 1000 euro per maand). Ook op Walcheren.
Vanochtend sprak ik met Michelle Bostelaar, oprichter van de Facebook groep “Zonder honger naar bed-Walcheren,” sinds december 2016.

Michelle Bostelaar (foto privé collectie)

“Ik had een artikel gelezen over een gezin in Gelderland. En door een soort gelijke groep ging haar zoontje niet langer met honger naar bed. Of gevuld met alleen maar een boterham.
Hoe erg is het eigenlijk als je jouw kindje niet genoeg eten kunt geven? En hoe fijn is het dat we elkaar helpen? Want waar het ene gezin kilo’s eten per jaar weggooit kan het andere gezin het juist heel goed gebruiken!”
Deze bevlogen vrouw praat verder; “je hoort alleen maar dat het beter gaat met de economie, maar dat is helemaal niet zo. Dat is alleen om te zorgen dat wij ons geld gaan uitgeven!”
De groep heeft momenteel meer dan 500 leden en als mede-beheerder wil ik Michelle voorlopig gaan ondersteunen!

Wat is nu eigenlijk het doel van deze groep?
Michelle legt het uit: “Een groot deel van de Nederlandse bevolking leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen is dit niet zo’n groot probleem. Toch kom ik steeds vaker tegen dat gezinnen (met kinderen) de eindjes aan het einde van de maand niet aan elkaar kunnen knopen en geen geld hebben voor een fatsoenlijke avondmaaltijd of goed ontbijt.
Er gaan dus dagelijks kinderen en volwassenen met HONGER NAAR BED. Dit vind ik niet kunnen en dat gaat mij aan het hart. Daarom heb ik deze groep op gericht. Als je nu teveel hebt gekookt en je hebt eten over, kun je dat in deze facebook groep zetten en zo aanbieden aan gezinnen die het nodig hebben!”
Dus niks weggooien, maar helpen.
Het blijkt echter moeilijk om openheid te creëren op Walcheren! Het reageren op een oproep blijkt zeer hoog drempelig te zijn, en weinigen vinden het prettig in het openbaar te reageren.
Waarom zou dat zijn?
In de groep worden diverse gerechten, maar ook boodschappen aangeboden en hier zijn zeker wel reacties op via een persoonlijk bericht, maar openbaar reageren blijkt nog altijd lastig.

Diverse mogelijkheden om elkaar te helpen.
En toch is Michelle achter de schermen druk bezig om deze groep nog beter te laten lopen. Dat iedereen die een lekkere maaltijd kan gebruiken, geholpen wordt.
Zo ontstaat dat gemeenschapsgevoel! Want we leven met z’n allen op deze planeet, laten we dan ook voor elkaar zorgen?
En zeg nu zelf? Als je eten over hebt, en je kunt er een ander gezin blij mee maken?
Dan is 1+1 toch echt heel erg twee?
Wil je lid worden van de groep? Klik dan <<HIER>>
En nu onze vraag aan jou:
Heb jij tips, advies en/of opmerkingen die kunnen bijdragen tot het laag(er) drempelig maken van het afhalen van de gerechten, het reageren op een Facebook bericht of anders?
Wellicht kunnen we ook gaan denken aan afhaalpunten?
Mail ze dan naar redactie@zeeuwze.nl  
Wij kunnen jouw tip echt heel goed gebruiken!