13 juli 2016

Zelfhulpboeken en één schorre stem!

3 boeken per maand
Sinds een jaartje of drie heb ik een e-reader, en daar ben ik ontzettend blij mee. Omdat ik dan lekker in het donker kan lezen als manlief slaapt (het ding heeft een ingebouwd lampje). Het scheelt enorm veel sjouwen en plek in je koffer, omdat ik geen zes dikke pillen meer mee hoef maar alleen een plat apparaatje. En het allerbeste: er ‘slingeren’ (ahum) ontzettend veel documenten rond op tinternet, legaal en illegaal, zodat ik altijd een enorm arsenaal aan vers leesvoer tot mijn beschikking heb. Zo vond ik laatst een Iraans bestand met 556 zelfhulpboeken.
Pardon, hoeveel?
Vijf-honderd-zes-en-vijftig.
Ik lees ongeveer drie boeken per maand uit. Het zou me dus 185 maanden kosten, 15 jaar, om die allemaal te lezen. Maar als je die dan allemaal tot je hebt genomen, dan ben je vast he-le-maal perfect?
Zelfhulpboeken
Seven Habits. Twelve Principles. Negen Inzichten. De Tien Wetten voor dit en dinges en dat. Zo ontzettend veel boeken om gelukkiger te worden, of slimmer, aantrekkelijker, efficiënter en energieker. Met een handig stappenplan. En als toverstafje: vind je passie! Want dan barst er een bom van energie en creativiteit in je los. Het doorscrollen van die hele lijst aan boeken maakte me een tikje giechelig.
photo_42697_20151005
Want ik heb er al zoveel in de kast staan. Sommige zijn heerlijk om te lezen (Eat That Frog, The Power of Now, Daring Greatly en 59 seconds zijn bijvoorbeeld erg leuk). Maar het is ook een biljoenenindustrie, met een ziljoen coaches die allemaal voor ons klaar staan om onze krakkemikkige zelfjes op te krikken. Al die fanatieke aansporingen naar Die Ene Passie, Dat Ene Waarachtige Bestaan.
Maar we zijn maar gewoon mensen, en veranderlijk, zoals het leven. Comedian Tim Minchin zegt het prachtig in zijn studentenrede: “most people I know who were sure of their career path at 20 are having midlife crises now.”
Luister vooral eventjes naar zijn geinige speech, over micro-ambities en gewoon leuke dingen doen waar ook andere mensen iets aan hebben.
Motivatiegoeroe?
Dat luisteren naar mensen met wijze raad is trouwens mijn nieuwe guilty pleasure. Vooral tijdens het schoonmaken luister ik graag naar het schuurpapieren stemgeluid van motivatiegoeroe Tony Robbins, ook gevonden via zo’n Iraanse file. De boomlange Robbins draait al vele jaren mee als coach, verdiende miljarden met lastige vragen stellen en is de man achter weekendseminars, vuurlopen en vooral heel opgefokt roepen dat je het gaat doen, nú!
Nu is het moment!
De filmpjes van die seminars fascineerden mij, omdat je duizenden mensen totaal verliefd naar die man ziet opkijken.
Working on laptop
En ik vond al die energie wel aanstekelijk. En ik dacht, weet je wat? Laat ik er eens voor gaan. Want ik lees zo’n zelfhulpboek meestal maar half en dan hoop ik dat het automatisch werkt, door osmose, omdat ik het ding heb gekocht en het nu in mijn kast staat. Zoals je vroeger een wiskundeboek onder je kussen legde. Steeds als ik van een zelfhulpboek opdrachten moet maken of schema’s moet bekijken haak ik af.
Maar nu doe ik al een maand braaf wat hese schreeuwerige Tony zegt in zijn audioprogramma Personal Power II, in de mp3versie van de cd-versie van stokoude tapes met foute synthesizerdeuntjes.
En wat ik dan precies doe? Dat lees je in mijn volgende BLOG.
Liefs Loezzz