12 december 2016

ZeeuwZe&Christmas || "Kerst? De meest eenzame tijd van het jaar!"

Kennen jullie dat zinnetje dat Robert ten Brink altijd gebruikt om zijn jaarlijkse programma All you need is love te promoten? ” WANT NIEMAND MAG MET KERST ALLEEN ZIJN.”
Die zin snijdt dwars door mijn hart. En dat klinkt lekker Middeleeuws en zeer melodramatisch, maar vrijgezel zijn rond deze dagen is best heel erg eenzaam. Dus zullen we de zin afschaffen?
photo_78303_20160922
Het meest moeilijke moment is de wandeling met mijn hond. En dan het voorlaatste rondje, rond een uur of 8. Dan loop je voorbij de huizen waar de duizenden lichtjes uitnodigend branden, de kaarsen op tafel flikkeren en de (klein)kinderen een soort van fris gewassen op de bank hangen.
Een kerstboom in de hoek en het plaatje is compleet.
Dan voel ik een scheut door mijn lijf gaan die ergens in mijn buik nog eens gemeen steekt. Ik heb er niet voor gekozen om vrijgezel te zijn, het is nu eenmaal zo gelopen. Al 10 jaar.
En vriendinnen op mijn leeftijd zijn allemaal gesetteld en vieren dan de Kerstdagen met hun gezin of partner.
photo_2780_20070814
Geen probleem trouwens, want ik ben geen klager. Maar ik vond het eens tijd voor een ander geluid. Het geluid van ‘us single girls‘ (okay, ik ben 51 dus niet echt meer een girl, maar goed) die de kerst alleen vieren.
Jarenlang heb ik wel een Kerstboom gehad in huis en zat ik ’s avonds dan op de bank te genieten. Maar op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt.
Ik weet eigenlijk niet waarom. Ik was het beu om de hele reutemeteut op te tuigen om het na een paar dagen al beu te zijn. De afgelopen jaren ben ik lekker weg gegaan in mijn eentje. Misschien was het wel vluchten, maar ik had geen zin meer in de Kerst confrontaties.
En natuurlijk word ik uitgenodigd om de Kerst bij vriendinnen door te brengen en mijn lieve buurvrouw vraagt het standaard elk jaar.
photo_77717_20160922
En toch zeg ik altijd nee. Stom he?
Want ik wil dan niemand tot last zijn rond deze dagen. Of in de weg lopen.
Vrijgezel door het leven gaan is helemaal niet erg overigens. Ik maak ’s zomers de mooiste reizen met Djoser en bezoek de leukste B&B’s in mijn uppie. Maar de decembermaand is voor mij eenzaamheid in het kwadraat.
En nogmaals ik klaag niet. Maar wilde gewoon eens een andere kant laten horen.
Dat het gewoon ronduit eenzaam kan zijn als je alleen bent met de Kerst.
Liefs Annet
hart20


Wil je reageren naar Annet?
Mail ons dan op redactie@zeeuwze.nl t.a.v. “Gastblog Annet” en wij zorgen dat we het doormailen.
De ZeeuwZe