Zeeuwse ondernemer in beeld || Avonturen van de ketchupmaker!

Er was eens een ketchupmaker in Graauw..
Zo zou het sprookje zeker zijn begonnen, was er een sprookje over deze ketchupmaker en zijn vrouw (maar dat is er… blijf lezen), bekend als de vrouw van de ketchupmaker.
Graauw ligt overigens verscholen in het Zeeuwse landschap en als je nu per ongeluk de verkeerde afslag neemt, beland je op een van de mooiste plekken van Zeeland (ja, we waren goddank verdwaald op de terugweg).
De FABRIEK!
Als we aankomen bij het idyllische huisje van de ketchupmaker zijn we verbaasd. Dit is toch geen fabriek? Dit is een woonhuis. Op een dijkje in Graauw.
Never judge a book on it’s cover, want als je binnen treedt, zie je waarom het een fabriek heet, maar geen fabriek is.
Er is hier sprake van passie, van liefde voor ketchup en van authenticiteit. Het woord fabriek stond in mijn hoofd tot voor kort voor massa productie, maar dat is in Graauw verre van het geval.
DE KETCHUPMAKER
De keuken waar ik in sta is huiselijk met hier en daar robuuste en vintage accenten. Ik zie tienliterpannen staan waar normaliter het rode vloeistof in aan het pruttelen is, de overige ingrediënten (naast tomaat) zijn puur en lokaal verkrijgbaar. De ketchupmaker, genaamd Patrick Keizer, probeert zo min mogelijk voedselkilometers te maken voor zijn product en dat siert hem.
Zijn bijna ondeugende ogen doen vermoeden dat er meer zit achter deze boom van een man, die vol passie vertelt over zijn hobby die is uitgelopen tot een fulltime baan.
“Momenteel werk ik 5 dagen in de week in de fabriek. En ben ik een hele dag bezig om eenvoudige, pure ketchup te maken zonder poeha en andere toevoegingen.”
Wist je dat er in supermarkt ketchup enorm veel suiker zit? In Heinz tomatenketchup zit bijvoorbeeld 24 gram suiker per 100 gram, terwijl de ketchup van Patrick maar 10,5 gram suiker bevat per 100 gram (waarvan er 7 gram uit de tomaat zelf komt). Terwijl wij vroeger (sorry mam) altijd ketchup moesten eten bij onze friet, want dat was gezond.
KEUKENKASTJES FILOSOFIE
Deze voormalig grafisch vormgever houdt niet van vage namen op etiketten.
“Weet jij wat alles betekent? Als je het niet uit kunt spreken, moet je het waarschijnlijk ook niet tot je nemen,” zegt Patrick. Hij laat zien dat er in zijn keukenkastjes geen troep te vinden is. Alles is veelal biologisch.
Als passionele amateur-chef wilde hij een authentieke saus creëren om daarmee te laten zien wat hij kon doen als grafisch vormgever voor zo’n product.
Na lang zoeken werd dit handgemaakte ketchup, de grafische vormgeving is nog terug te zien in het logo en huisstijl van de Ketchupfabriek, maar momenteel is Patrick een kei van een ketchupmaker!
De Ketchupfabriek maakt overigens 4 soorten ketchup:
Klassiek
Mosterdketchup
Pittige polderketchup
Ketchup met zeekraal
AVONTUUR
Patrick heeft nooit spijt gehad van zijn overstap naar ketchupmaker, want zo zegt hij “dit is het grootste avontuur van mijn leven. Overal in Nederland wordt mijn ketchup verkocht, dat had ik nooit durven dromen.”
Wist je trouwens dat deze ketchupmaker de bedenker is van het Festival “Van die dingen die gebeuren” waar we eerder een stuk over hebben geschreven!
SMAAKTEST
Goed, de ZeeuwZe smaakttest. Want wij mochten de ketchup natuurlijk proeven!
Qua structuur is hij lang niet zo stroperig als de ketchup uit de supermarkt. Maar vraag jezelf eens af wat je moet toevoegen aan een product dat uit tomaten en kruiden bestaat om er iets stroperigs van te maken? Juist! En dat wil jij niet in je buik denk ik (verdikkingsmiddel bedoel ik dus).
De flesjes zijn trouwens TOP! authentiek, precies zoals ik de ketchupmaker en zijn vrouw zie. Groot door klein te blijven.
SMAAK
De smaak vond ik puur, niet zo zoet (door minder suiker natuurlijk) en ook niet zo plastic! Gewoonweg lekker.
Dat van de plastic smaak hadden ze overigens nog nooit gehoord, maar met plastic bedoel ik dat er een kunstmatige smaak zit aan de ketchup uit de supermarkt. En dat weet je pas als je deze ketchup proeft.
Deze ketchup proeft niet kunstmatig, maar naar tomaat. Niet zoet, maar ergens halverwege de curve tussen zoet en hartig. Daar waar de curve hoort te zijn.
Dit zou ook een saus kunnen zijn voor de pasta, voor een pesto, voor op veel meer dan alleen een saus bij de friet zoals wij ketchup kennen.
Echt heel erg lekker (we eten het nog steeds, dus dat zegt echt wel iets).
AMBACHT
Naast dat het lekker is, is het ook ambachtelijk. De ketchupvrouw voegt zich na haar (andere) werk bij haar man om de etiketten op de flessen te plakken. Alles wordt met de hand gedaan en dat maakt dat deze ketchup niet alleen naar tomaat proeft, maar ook naar de liefde van twee mensen voor deze (basis)saus.
NOG EVEN EEN PAAR LEUKE WEETJES
Wist je dat de ketchupmaker 30 kg. tomaten per dag gebruikt (dat is 120 kg per week)
Wist je dat de ketchupmaker gebruik maakt van 2e keus tomaten met een hoog zoetgehalte.
Wist je dat Patrick aan meer dan 70 winkels ketchup levert.
Wist je dat hij is begonnen met verkopen uit zijn bakfiets voor de deur?
Wist je dat het recept is gebaseerd op een recept uit 1801 van een mevrouw Addison
Wist je dat ketchup bedoeld is als basissaus en niet als saus bij de friet?
Wist je dat de vrouw van de ketchupmaker een sprookje heeft geschreven over het ontstaan van de ketchupfabriek?
Wist je dat de ketchupmaker ook zijn mosterd zelf maakt voor in de mosterdketchup?
De Ketchupfabriek
Graauw, Zeeland
Klik HIER voor de website