Uit in Zeeland || Heb jij een klap van de molen gehad?

Neehee, wij hebben geen klap van de molen gehad (moet dat trouwens dan niet van de wieken zijn?), wij zijn nu eenmaal dol op onze lijstjes! Een lijstje over molens is overigens voor mij (red. Lianne) wel even nadenken.. Molens? Ze zijn fraai, maar vaak rijd ik er toch gedachteloos langs zonder er verder al te veel notie van te nemen. Anderzijds.. waar je ook woont in Zeeland, je hebt in een straal van 10 kilometer wel een molen in de buurt. Waar of niet?
Hieronder een lijstje van 5 molens met méér: een restaurant, informatiecentrum of winkel.
Als ‘geboren en getogen’ Serooskerkse leerde ik al jong het Stroskerks Volkslied (jawel, dit bestaat!). Regelmatig zing ik het thuis in een gekke bui:
Even over de Heer’eule leid Stroskerke haef en pront. ’t Eid n toren en een meulen, meer dan duuzend meter hrond.
De molen die in het lied bezongen wordt is natuurlijk “De Jonge Johannes” in Serooskerke en is vandaag de dag een absolute publiekslieveling! Vooral om het fantastische speelterrein, inclusief skelterbaan en het terras waar je heerlijk in het zonnetje kunt zitten! Die mag wat mij betreft niet in dit lijstje ontbreken.
Na wat research ontdek ik dat één van de oudste molens van Zeeland (en Nederland) de molen in Retranchement (een korenmolen) is. Waar deze staat? Eh ja… aan de Molenstraat natuurlijk. Al vanaf 1643 staat op deze plaats een molen. De huidige molen werd in 1818 herbouwd nadat hij was omgewaaid. Naast dat dit een korenmolen is, is dit ook een pelmolen. Nieuwsgierig naar wat dit precies inhoud? Naast de molen is een klein informatiecentrum met informatie over de geschiedenis van Retranchement en de molen. De molen is in juli en augustus op woensdag en zaterdag tussen 13:00 uur en 17:00 uur te bezoeken. In de overige maanden is de Retranchementse molen te bezoeken op afspraak.
Een molen waar ikzelf regelmatig kom en niet te missen in mijn lijstje is “Brassers Molen” (al sinds 1916 bezit van de familie Brasser) in Biggekerke. Aan deze molen zit namelijk een heel fijne winkel vast. Zelf gaan we hier om voer voor onze verwende dames uit de kippenren, maar je kunt er ook gewoon terecht voor allerlei soorten meelproducten, bakbenodigdheden en superfoods. Ik slinger dan ook geregeld een paar zakken cakemix (de citroencakemix is hier één van de favorieten) op de toonbank. Kijk voor het hele assortiment en de openingstijden op www.brasserskorenmolen.nl
Op Schouwen-Duiveland in Scharendijke vind je Molen “De Lelie.” Een molen uit 1868 waarnaast je een restaurant met speelhoek vindt waar je terecht kan voor een smakelijk ontbijt, uitgebreide lunch of een heerlijke pannenkoek. Brood en pannenkoeken worden uiteraard gebakken met meel van de eigen molen. Een idee om op een zonnige dag te bezoeken?
Molen “De Verwachting” in Tholen (stad) met molenwinkeltje en museum (let op: hier kun je niet pinnen) sinds 1848. Aan de rand van het centrum in Tholen staat deze prachtige molen met een even mooie geschiedenis. Het gezellige molenwinkeltje is ook een aanrader maar het museum ook! Ook met kinderen leuk om te bezoeken –> www.molendeverwachtingtholen.nl
Zo schrijvende bedacht ik me dat er hier in Zeeland dus ook een heel bondgenootschap van molenaars en molenbewaarders moet zijn. Molenbewaarder is vast niet de juiste term, maar ik bedoel de mensen die de molens in ere en draaiende houden.
Ben je inmiddels ook aan het denken gezet over de molen in jouw dorp of stad? Wil je ook meer weten? Ga dan eens op bezoek tijdens de Molendag op 13- of 14 mei aanstaande, hartstikke leuk!
Bovendien kan je de molen dan van dichtbij ‘in actie’ zien, dan zijn ze toch echt op zijn mooist! Deelnemende molens vind je op www.nationalemolendag.nl