Door welke bril kijk jij?

De kracht van gedachten
We kennen allemaal het verschil tussen een optimist en een pessimist of tussen iemand die erg naïef is en iemand die cynisch is. De manier waarop we naar dingen kijken, bepaalt hoe we de dingen ervaren. Zo kan je een probleem bijvoorbeeld ervaren als een bevestiging van de gedachte dat er toch nooit iets goed gaat en dat altijd alles tegen zit, maar je kunt het ook zien als een uitdaging en een kans om jezelf beter te leren kennen en te ontwikkelen.
We staan er vaak amper bij stil hoe machtig onze gedachten eigenlijk zijn. Onze gedachten bepalen voor een groot gedeelte hoe we ons voelen.
Wanneer iemand bijvoorbeeld te laat op jullie afspraak komt, kan je dit persoonlijk opvatten (‘hij of zij vindt mij blijkbaar niet belangrijk’), maar je kunt je oordeel ook uitstellen of loslaten. Je weet immers de reden niet? Het bewust zijn van je gedachten kan helpen voorkomen dat je een naar gevoel krijgt over anderen of jezelf, dat vaak alleen gebaseerd is op aannames.
Voorkom de slachtofferrol
Als we de verantwoordelijkheid nemen over onze eigen gedachten en gevoelens, voelen we ons vaak sterker en gelukkiger dan wanneer we min of meer in de slachtofferrol zitten. Ook de manier waarop we met anderen omgaan is meer volwassen en gezond dan wanneer we anderen verantwoordelijk houden voor onze gevoelens en geluk.
Het is dus erg belangrijk om je bewust te zijn van wat er binnenin jou leeft.
En daarom is het ook van wezenlijk belang dat we onze kinderen leren hoe ze moeten denken.
Ik heb dat als kind van streng gereformeerde ouders niet geleerd. Ik leerde alleen maar WAT ik moest denken en hoe ik moest gehoorzamen en volgen. Ik had er geen flauw idee van dat mijn eigen (in dit geval aangeleerde) gedachten voor mij bepaalden hoe ik mezelf, anderen en de wereld waarnam. Ik had geleerd dat wat ik zag, ook overeenkwam met hoe het werkelijk was. Iedereen die op een andere manier naar de wereld keek had het mis, zo was mij geleerd. Mijn leven was daardoor erg overzichtelijk.
Nieuwe gedachten maken
Totdat ik in een persoonlijke en relationele crisis terecht kwam en, volgens het gebruik in mijn groep, anderen mij gingen vertellen hoe ik behoorde te handelen. Ik was het voor het eerst niet eens met deze religieuze leiders en begon mijn eigen pad te kiezen. In het begin was ik doodsbang, want mij was geleerd dat iedereen die op eigen inzichten zou vertrouwen, verloren zou gaan. Langzaam maar zeker veranderde de manier waarop ik naar mezelf keek en kreeg ik meer zelfvertrouwen en rust.
Ik ontdekte dat mijn angst was voortgekomen uit mijn gedachten over hoe het zou zijn. Ik ontdekte ook dat ik nieuwe gedachten kon maken.
Verschil in beleving
Ik leerde mijn gedachten te observeren en ging er ook mee experimenteren. Dan beeldde ik mij bijvoorbeeld in dat wanneer ik in de zon liep, ik steeds dichter bij God kwam en wanneer ik in de schaduw liep, ik zogenaamd dichter bij de duivel kwam. Hoewel ik voortdurend wist dat het allemaal maar fantasie was, lukte het me verbazingwekkend goed om de gevoelens te ervaren die hoorden bij wat ik met mezelf had afgesproken. Ook toen ik het omdraaide, ervoer ik vrede en rust wanneer ik in de buurt kwam bij wat ik bestempeld had als ‘God’ en onrust en angst wanneer ik bij ‘de duivel’ in de buurt kwam.
Ik deed het dus allemaal zelf! We doen het allemaal zelf!
Er is een groot verschil in beleving tussen bijvoorbeeld iemand die de aarde ziet als ‘zomaar een planeet’ of iemand die deze ervaart als ‘moeder aarde’. Er is ook een groot verschil in beleving wanneer je gebeurtenissen uit je leven bestempelt als ‘toeval’ of wanneer je deze ziet als ‘leiding’.
Schep je eigen wereld
Hoe meer je beseft dat je zelf je eigen wereld schept, hoe meer je in je scheppende kracht komt te staan en hoe meer rust en zelfvertrouwen je hierdoor voor jezelf kunt creëren.
Wanneer je dit nog nooit hebt gedaan, probeer dan eens met je gedachten en aannames te experimenteren door in gedachten iets dat voor jou onomstotelijk vast staat in je fantasie te veranderen. Wat nou als… ? En voel eens hoe dat voelt. De aannames die we hebben gedaan over ‘de werkelijkheid’ bepalen hoe we deze ‘werkelijkheid’ ervaren.
De ‘bril’ waardoor je kijkt, bepaalt wat je ziet.
Kies je bril dus zorgvuldig en zet ook eens een andere op!