19 februari 2019

Waarom zou je moeten stemmen voor het Waterschap?

Stemmen voor waterschap?

“Het is verschrikkelijk” -om maar gelijk met die deur in huis te vallen. Ik stem dus NOOIT bewust voor het Waterschap. Correctie: stemDE. Dat formulier dat je er dan bij kreeg, vulde ik gedachteloos in, want wie weet nu wat het Waterschap precies inhoudt? En wie zijn dan die mensen waar je op kunt stemmen?
Meestal koos ik de eerste vrouw op de lijst (jaja) en dat was het. 

Maar niet langer! 

Ik ga op zoek naar... waarom dan?

Dit jaar mogen we weer stemmen voor de provinciale staten én dus ook voor het Waterschap. Daarom ging ik -in samenwerking met het Waterschap- op zoek naar “waarom is het eigenlijk belangrijk om te stemmen voor de Waterschap?” Natuurlijk in begrijpelijke taal, zoals je van mij gewend bent: Lees je mee? 

Laat ik beginnen bij het douchen

Nog voordat ik mezelf ging verdiepen in het werk dat de Waterschap doet, waren wij thuis al bewuster bezig met water (ook met afval trouwens, maar dat is een andere blog). 

We hebben een timer zodat we niet te lang douchen (wist je dat 5 minuten douchen al 40 liter water kost en in bad gaan: 120 liter water???). 

Daarnaast ook als je je tanden poetst: kraan uit (ja, die liet ik in het verleden nog weleens lopen). Zo zijn er allerlei foefjes die wij gebruiken om ons watergebruik te verminderen. Met de nadruk op ‘probeer te verminderen’ want dit gaat natuurlijk met vallen en opstaan. 

Overigens douchte ik vroeger 2 keer per dag, dat doe ik maar niet meer! 

Deze foto's waren natuurlijk mijn idee 😉

Goed, wat doet het Waterschap dan precies?

Iedereen in Zeeland heeft een band met water! Toch? Ik bedoel: we wonen er tussen, of werken ermee. We zwemmen en vissen erin of fietsen erdoor (waterplassen, haha).

Water is (vooral in Zeeland) overal om ons heen en zit bij Zeeuwen in ons DNA. 

Maar wat doet het waterschap dan nu precies?

Waterschap beschermt ons land tegen water, heel simpel gezegd, denk dan o.a. aan:

1. Ze maken water schoon
2. Onderhouden kades en natuurlijke oevers
3. Regelen de waterstand met gemalen en sluizen
4. Beheren de dijken
5. Beheren natuurbeheer in- en aan het water
6. Controleren de kwaliteit van zwemwater

Best belangrijk lijkt me: zeker in Zeeland.
Belangrijker dan gewoonweg random een stem uitbrengen. 

Dus.. doe meer dan een dotje!

Enfin, ik wil dus zelf meer aandacht schenken aan het stemmen op het waterschap als Zeeuw en niet langer random iets aankruisen. Jaja, ik word nog eens volwassen (grapje eej). 

Voor de komende periode mag ik daarom mezelf ambassadeur van het Waterschap (TROTS!!!) noemen en wil ik toch meer helder te krijgen wat ze nu precies doen, waarom, op wie je dan moet stemmen, máár het allerbelangrijkste: dat je wel gaat stemmen dus op 20 maart 2019 (anders heeft het eerst allemaal geen nut). 

 

Nu ben ik wel nieuwsgierig: stem jij normaliter wel of niet voor het Waterschap? Of vul je net als mij ‘maar’ wat in?

Liefs Rachelle

"Ik dacht dat je alleen blogger was?"

Neen. Ik help Zeeuwze ondernemers met duimmstoppende content, Social Media (beheer), vormgeving, communicatie en online strategie!

Deze blog is een samenwerking met Waterschap Scheldestromen.