12 mei 2016

Vijf tips om toeristisch Zeeland te overleven!

Het seizoen begint weer en we gaan los! De stranden stromen vol, de terrassen bieden weinig plek en we worden vaker geconfronteerd met de Duitse taal. TOERISTEN!!
Gezelligheid, drukte en goed voor Zeeland, toch? Maar wat nu als je het ook weleens niet zo leuk vindt? Nou, dan hebben wij de 5 tips voor je om deze zomer te overleven. 
1. Flexibiliteit gevraagd!
Kom je oog in oog te staan met een  grote groepen toeristen.. ontspan je lichaam en go-withthe-flow. Je kunt er links langs, rechts en eventueel -in het ergste geval- blijf je op het tempo van de groep lopen totdat je uitwijkmogelijkheden vindt links of rechts.
Let wel: door het midden is af te raden en zal geen positieve bijdrage hebben aan je flexibiliteit.

2. Blijf altijd positief en lach alsof je leven ervan afhangt.

Of je nu in je auto zit achter een caravan (die sleurhutten zou je toch soms..) of op de fiets plots moet remmen, omdat je geen voorrang krijgt op een rotonde? Blijf altijd lachen. Lachen maakt een stofje aan, en van dat stofje word je gelukkiger. Houd jezelf dus in die positieve cirkel (en zoek dus niet die andere vicieuze cirkel op). Of je nu een parkeerplaats moet afstaan of bijna omver wordt gereden door een overvolle paardentram.. altijd blijven lachen.
3. Enige kennis van vreemde talen vereist.
Leer een paar woordjes Duits (of kunnen we dat allemaal al?) of een paar woordjes Engels. Wij zijn Zeeuwen en passen ons al snel aan (dat vermogen hebben wij van nature). Het helpt als je iemand de weg moet wijzen, een bestelling op moet nemen of even moet vragen of je er langs mag (zie punt 1). Doe het in het Duits en zo heb jij al een stapje de goede richting op gezet. De vakantiegangers zullen het zeker waarderen en zo blijft jouw gemoedstoestand vrij ontspannen.
Handige zinnetjes:
“Kann ich erlanngs?”
“Vorsicht!”
“Immer geradeaus”
“Was möchten Sie trinken?”
“Sie sind auf meinem Zeh”
“Auf der Seite bitte”
“Der strand is direkt dort!”
“Sie sind willkommen!”
“Ich Weiß nicht”
4. Raak je irritatie op een gezonde manier kwijt/wees creatief! 
Stel nu.. je zit in je auto op weg naar Cadzand, Renesse of Domburg. Daar wil je gezellig met je vrienden, familie, buren en/of kennissen een ijsje gaan eten en even lekker winkeltjes kijken. Het is een mooie zonnige dag in augustus.
Je rijdt het dorp of de stad in en.. BOEM! Je staat vast. Je raakt oververhit, licht geïrriteerd en werpt woeste blikken naar alles wat voorbij je auto loopt of fietst.

Misschien toeter je eens een paar keer, of maak je een armgebaar? Dat is natuurlijk voor je hart niet zo goed, dat snappen we allemaal wel. Maar hoe raak je nu die irritatie kwijt?
Parkeer buiten een stadscentrum en loop de irritatie eraf! Door stevige stappen te zetten, lijkt het enigszins op beweging/slow sport en dat voelt gelijk goed. Want dat ijsje kan je nu zonder enig schuldgevoel opsmikkelen.
Ben je op de fiets en word je opgehouden door een tandem? Hard bellen en roepen heeft weinig zin. Ja, wellicht wel voor de tandem, maar niet voor je eigen rikketik en gemoedstoestand.  Matig je tempo, val terug op punt 1: flexibiliteit.
En benut de extra tijd die je hebt op een goede manier. Voer een goed gesprek met je fietspartner, zoek even de stilte op –blijf echter wel goed op de weg letten- of doe een leuk ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet spelletje. Blijf wel alert; want als de kans zich voordoet en je kunt erlangs.. grijp die kans!
5. De fiets, your new best friend!
Laten we eerlijk zijn, velen van ons pakken liever de auto dan de fiets en dat snappen wij helemaal!  Echter in de maanden mei-juni-juli-augustus en een stukje september is het aan te raden vaker op de tweewielige vriend te stappen.
Voordelen: je beweegt, je kunt makkelijk parkeren, je bent heerlijk buiten in het zonnetje en minder irritatie. En als je fietstassen hebt, hoef je ook niet eens te sjouwen met je boodschappen.
Nadelen: vliegende beesten in je mond, oppassen bij rotondes, want niet iedereen geeft voorrang en je sjouwt jezelf een breuk als je niet genoeg opbergruimte hebt op je fiets.

En ben je echt zo ver dat je er niet langer tegen kunt? Zoek het dan niet op! Ga op zoek naar stranden die niet zo druk zijn (binnenkort een top 5 bij De ZeeuwZe te lezen), of bezoek dorpjes die niet overspoeld zijn door vakantiegangers of… geniet lekker in je achtertuin!
Disclaimer: dit is grappig bedoeld. Dat betekent dat mailtjes over toerisme in Zeeland niet noodzakelijk zijn.