30 november 2016

Social Media || De do's and don'ts voor kinderen?

Social Media, vaak een verrijking vind ik! Want hoe leuk is het om mee te leven, mensen te ‘volgen’ die bijvoorbeeld iets heel leuks gaan doen. Want heel eerlijk? Ik kijk graag foto’s van andermans vakantie of weekendje weg. Maar met mijn kinderschare van 3 vind ik het ook best eng!
Bij ons hebben ze sinds kort Musical.Ly ontdekt. Ken je dat?
Mijn jongste dochter (9 jaar) vindt het geweldig om zich hiervoor tien keer om te kleden, petten op te doen, grote kettingen en haar haar op diverse manier te stylen. Make-up is gelukkig nog geen ding, want ze weet dat dat een NO-GO is. Ook zoonlief van 11 jaar vind Musical.Ly geweldig.
img_6614
In eerste instantie vond ik het grappig. Playbacken 2.0. Moeders ga met je tijd mee, want een Henny Huisman met de mini Playback show is helaas niet langer.
Henny is met pensioen. Het vermaak is dan toch hetzelfde? Om mijn moeder hart gerust te stellen, nam ik ook een account op Musical.Ly, want zo kon ik een beetje rondneuzen en ze in de gaten houden.
Totdat ik midden op de dag een melding kreeg en zag dat mijn zoon met zijn vriendinnetje LIVE kwam op Musical.Ly. Live? Dat betekent dat je kon zien wat ze aan het doen waren (knutselen) in de slaapkamer van vriendinnetje. Ik opende de app en keek mee.
Ze waren aan het praten, en ik zag iemand met een vreemde gebruikersnaam online komen (bleek het buurmeisje, maar goed).
“Waarom ben je live?” typte ik (je kunt via deze app dus chatten met elkaar).
Hop. Offline. Hij was geschrokken. ’s Avonds heb ik geprobeerd met hem te praten zonder hem bang te maken. Want hoewel je wilt waarschuwen, wil je ook niet bang maken!
Het werd een lastig gesprek, waarin hij weigerde de gevaren te zien die ik niet duidelijk kon schetsen. Althans ik kon het wel, maar wilde hem dus niet bang maken.
img_6613
Beide hebben overigens een privé account en ik houd via mijn account toezicht. Ze mogen zonder mijn toestemming niemand accepteren, EN met niemand chatten zonder dat ik zie met wie. Maar het heeft het plezier aardig vergald, kan ik je vertellen.
Nu wil ik jullie vragen, struggelen jullie hier ook mee? Want helemaal niet op een apparaat is bij een 17 jarige (onze oudste) geen optie, onze 11 jarige krijgt straks een i-pad van school en onze jongste vindt alles wat online gebeurt leuk (leuke filmpjes van schattige dieren kijken op mama haar telefoon).
Wat wil ik met deze vraag? Ik wil heel graag in januari een avond organiseren over de gevaren op Social Media voor kinderen en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan. Of mee om moet gaan.
Praten, luisteren, en meer, met natuurlijk een deskundige die een aantal voorbeelden kan geven en je een beetje wegwijs kan maken in de wereld van Social Media voor kinderen en jong- volwassenen.
En dus mijn vraag. Is hier animo voor?
Ik hoor graag je reactie!